Uogos, kurios ne tik džiugina skoniu, bet ir mažina kraujo spaudimą
Padidėjusiu kraujospūdžiu skundžiasi kas trečias gyventojas. Vaistai gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą, bet galima apsieiti ir be jų. Maistas yra vienas faktorių, darantis įtaką spaudimui.
Tačiau jei jūsų kraujospūdis yra ypač aukštas ir ši liga jus kamuoja seniai – neverta tikėtis, kad mityba jums iškart padės. Speciali mityba labiausiai gali padėti tiems, kuriems neseniai nustatytas truputį padidėjęs kraujo spaudimas.
Kaip labai naudingą maisto produktą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas išskiria vaivoro uogas, kurios pasižymi antioksidantais, o šie mažina cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, taip pat padeda kovoti su vėžiu ir ateroskleroze.
Braškių vartojimas taip pat padeda mažinti kraujo spaudimą dėl jose esančio vitamino C, kuris padeda kraujagyslėms išlikti elastingoms. Nesusiaurėjusios kraujagyslės užtikrina gerą arterinio kraujo tekėjimą.
Avietėse yra ypač daug kalio, kuris naudingas kraujagyslėms. Daktaras pataria žmonėms, besiskundžiantiems aukštu kraujo spaudimu, vengti natrio, kuris organizme sulaiko skysčius. Tuo metu kalis padeda mažinti kraujo spaudimą ir išvalo iš organizmo susikaupusius skysčius. A. Unikauskas pataria pakeisti įprastą druską kalio druska, kurios skonis maiste nesiskiria nuo įprastos.
Kiek uogų, padedančių mažinti kraujo spaudimą, rekomenduojama suvartoti – sužinosite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.