Užgavėnės kvepia blynais. Žinomos moterys dalijasi jų receptais

Edita Lavrinovič siūlo išsikepti bulvinių blynų su raudonaisiais ikrais / Karolio Kavolėlio ir ViDA Press nuotr.
Edita Lavrinovič siūlo išsikepti bulvinių blynų su raudonaisiais ikrais / Karolio Kavolėlio ir ViDA Press nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-02-28 11:21
AA

Kokios gi Užgavėnės be apvalių kaip saulė blynų! Minkštučių mielinių, plonyčių su įvairiais įdarais lietinių ar paprastučių, jokių specialių receptų nereikalaujančių gelsvašonių – kokių nors blynų šiandien suvalgyti būtina! Portalui Žmonės.lt trys žinomos moterys papasakojo, kokie blynai čirškės jų keptuvėse.

Su aviečių uogiene

Paaugles dukras Gabiją ir Justiną bei darželinuką Motiejų auginanti Kristina Savickytė-Damanskienė (42) pasakoja, kad blynus jos šeima valgo ne tik per Užgavėnes.

Kristina Savickytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Tai – būtinas savaitgalio pusryčių patiekalas. „Vaikai labiausiai mėgsta lietinius, bet kepu ir kitokių – širdelių, mielinių, amerikietiškų“, – aktorė pasakoja paprastai blynus kepanti ji.

Juos Damanskių šeima valgo su pačių virtomis uogienėmis, mėgstamiausia – aviečių.

Užgavėnėms ji keps mielinių blynų, kurių receptą sužinojo iš savo močiutės.

Močiutės mieliniai

Kristina Savickytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

reikės:

1 pakelio sausų mielių

2 šaukštų cukraus

pusės puodelio pieno

žiupsnelio druskos

2 kiaušinių

40 g sviesto

2 šaukštų grietinės

pusės puodelio miltų

1 obuolio

Mieles Kristina sumaišo su cukrumi ir pašildytu pienu. Palieka trumpam, kad suputotų. Tada ten muša kiaušinius, pila pravėsusį išlydytą sviestą, deda grietinę. Viską išmaišo. Po truputį beria miltus, kol tešla tampa grietinės konsistencijos. Obuolį nulupa ir įtarkuoja į tešlą.

„Jei neskubu, palieku tešlą pusvalandžiui papupsėti. Jei skubiau, dedu į šiltą (ne karštą) orkaitę, kad 10-15 minučių pakiltų“, – pasakoja. Telieka blynus iškepti.

Skonį diktuoja sūnūs

„Sūnūs nemėgsta grietinės, bet mielai kerta blynus, tad kokių nors jiems vis iškepu“, – pasakoja Edita Lavrinovič (39).

Vienuolikmetis Titas ir devynerių Darjušas grietine pagardina tik sriubą. Todėl verslininkė šeimai dažniausiai kepa tokius blynus, kuriuos galima valgyti su kitokiais priedais. Ir vaikai, ir jos vyras krepšininkas Darjušas Lavrinovičius mėgsta lietinius su vištiena. O šeimos favoritai – bulviniai blynai, kurie jiems gardžiausi su raudonaisiais ikrais arba sūdyta lašiša.

Raudonaisiais ikrais pagardinti bulviniai

Kristina Savickytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

reikės:

bulvių

1 kiaušinio

2-3 kiaušinių trynių

1 svogūno

1 šaukšto miltų

druskos, pipirų

Bulves Edita sutarkuoja kartu su svogūnu. Į tarkius muša vieną kiaušinį. „Papildomai visada įmušu vieną ar du kiaušinių trynius – kad blynai būtų gražiai gelsvi“, – pasakoja.

Tuomet į tešlą beria šaukštą miltų, pasūdo, pabarsto pipirais, gerai išmaišo ir kepa.

Jos vyrai šiuos blynus mieliausiai valgo su raudonaisiais ikrais arba namie sūdyta lašiša. Neatsisakantiems grietinės – bus gardu ir tik su ja.

Šventė dukrai

„Blynus mėgau valgyti tik kai laukiausi Adelės. Gal todėl dabar tai yra dukters mėgstamiausias patiekalas“, – svarsto Daiva Tamošiūnaitė (51).

Daiva pasakoja, kad jos vienturtei įvairūs blynai neatsibosta niekada, juos, jei aptinka valgiaraštyje, Adelė renkasi ir pietaudama mieste. O pagrindiniai favoritai yra „širdelės“. „Jų kepėme per Valentino dieną, ir kitą dieną po šios šventės. Matyt, kepsime ir per Užgavėnes“, – juokiasi Daiva. Nors Adelė virtuvėje jau moka šeimininkauti ir viena, mama savo vienturtę kartais palepina – ryte iškepa blynų. „Pati iš vaikystės prisimenu blynais kvepiančius sekmadienius“, – šypteli.

Širdutės

Kristina Savickytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

reikės:

2 kiaušinių

2-4 šaukštų cukraus

2-4 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus

250ml pieno

350g miltų

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Kiaušinių trynius jos atskiria nuo baltymų. Trynius išsuka su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Ant jų pila pieną. Miltus sumaišo su kepimo milteliais. Juos beria į saldų trynių bei pieno plakinį. Tešlą gerai išsuka. Baltymus išplaka iki standumo – kad blynai būtų puresni. Juos atsargiai įmaišo į blynų tešlą. Telieka įkaitinti keptuvę ir pradėti kepti širdutes.

Iškeptas širdutes Adelė mėgsta valgyti be pagardų, kartais užsitepa medaus.

Ruošdamasi Užgavėnėms Adelė išbandė dar vieną naują receptą.

Blynai su šonine

Kristina Savickytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

reikės:

200 g miltų

1 kiaušinio

1 šaukšto cukraus

žiupsnelio druskos

1a. š. kepimo miltelių

350 ml pieno

šaltai rūkytos ar vytintos plonai raikytos šoninės

Kiaušinį Adelė išsuko su cukrumi. Ten supylė pieną. Miltus sumaišė su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišė į kiaušinių ir pieno plakinį. Įbėrė žiupsnelį druskos. Tešlą gerai išplakė – kad neliktų gumuliukų.

Įkaitintoje keptuvėje išdėliojo šoninę. Jai vos paskrudus, ant viršaus užpylė tešlą. Kelios minutės, ir sotūs pikantiški blynai iškepę!