Užgavėnės Rumšiškėse: nuo persirengėlių parado iki blynų puotos
Kasmetinė Užgavėnių šventė Rumšiškėse sudomino gausų būrį lankytojų. Permainingų orų nepabijojusios šeimos bei nuotaikingai nusiteikę persirengėliai plūdo į Lietuvos liaudies buities muziejų, ieškodami ne tik pramogų, bet ir tradicinių Užgavėnių patiekalų.
Kepamų blynų kvapas Rumšiškėse nesisklaidė visą dieną. Ypač lankytojus viliojo pirmą kartą Užgavėnėse pristatytas „Gyvasis blynų muziejus“, tradicinį Užgavėnių atributą – blynus – pateikęs kaip modernų, įdomų bei visame pasaulyje populiarų patiekalą.
„Pirmiausia norėjome, kad Užgavėnėse netrūktų blynų. Iš ankstesnių metų esame girdėję, kad kasmet žmonės vis labiau pasigenda blynų gausos ir įvairovės Užgavėnių šventėje. Tad norėjome, kad ne tik visi gautų paragauti blynų, bet ir į šį tradicinį patiekalą pažvelgtų naujai ir moderniai. Būtent todėl Užgavėnių šventės lankytojus pakvietėme į „Gyvąjį blynų muziejų“, kur blynai virto „eksponatais“, turinčiais ką „papasakoti“, – muziejaus idėją pristatė „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.
Čia žmonės ragavo blynų iš keturių ekspozicijų. Jie vaišinosi kitų tautų tradiciniais, netikėtais, sveikaisiais ir pagal lietuvių pamėgtus receptus iškeptais blynais. „Gyvajame blynų muziejuje“ buvo galima paragauti net 16 skirtingų blynų rūšių, o viso iškepta ir išdalinta buvo virš 5000 tūkstančių blynų.
Nuo amerikietiškųjų sklindžių iki Lietuvos vėliavos spalvų blynelių
Pasaulio blynų ekspozicijoje buvo kepami purieji „Amerikietiškieji blynai“, prancūzų išrasti rafinuotieji Crepe blyneliai bei visame pasaulyje populiarūs belgiškieji vafliai, patiekiami su klevų sirupu bei cukraus pudra.
Kita ekspozicija buvo netikėtieji blynai, akį traukę išskirtinėmis formomis ir spalvomis. Smalsūs šventės dalyviai, paragavę spalvotų – geltonų, žalių ir raudonų – blynų, vėliau sugrįžo paragauti blynų, pagardintų čili pipirais ar cinamonu.
„Vaikams labai daug džiaugsmo suteikia spalvoti blynai. Užsukome čia jau antrą kartą, nes norėjome pamatyti, kaip atrodo piešti blynai bei sužinoti, kaip netikėtų skonių blynų išsikepti namuose“, – pasakojo šventės dalyvė Rima iš Kauno.
Sveikųjų blynų ekspozicija supažindino su galimybėmis išsikepti sveikatai palankių blynų. Šventės lankytojai mėgavosi – spelta miltų blynais su kviečių gemalais, avižinių miltų blynais su vitaminais ir grikių miltų blyneliais.
Kartais reikia labai nedaug, kad šeimos pamėgtas blynas taptų sveikesnis ir kasdienį šeimos racioną praturtintų vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis. „Smagu paragauti sveikatai naudingų miltinių patiekalų, atrasti naujų receptų, sužinoti apie spelta miltų naudą organizmui“, – džiaugėsi Užgavėnių šventės dalyvis Virmantas iš Jonavos.