Užkandukai svečiams
Savaitgalį dažnus namus aplanko artimieji ar bičiuliai. Paruoškite svečiams gražiai atrodančių, puikaus skonio užkandžių.
Sūrio keksiukai su daržovėmis
Jums reikės: 130 g kvietinių miltų, šaukštelio kepimo miltelių, kiaušinio, 180 ml pieno, po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 120 g brandinto sūrio, 100 g šviežių ar šaldytų daržovių mišinio, kelių šviežių čiobrelių šakelių, 6 šaukštelių tepamojo sūrio keksiukams papuošti (nebūtinai).
- Į didelį dubenį persijokite miltus, įmaišykite kepimo miltelius. Kitame inde kiaušinį išplakite su pienu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sūrį sutarkuokite. Daržoves kuo smulkiau supjaustykite (galite sutarkuoti).
- Kiaušinių plakinį supilkite ant miltų, išmaišykite vienalytę tešlą ir įmaišykite tarkuotą sūrį, susmulkintas daržoves, nuo šakelių nubrauktus čiobrelių lapelius.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Į keksiukų formeles įtieskite popierinius sijonėlius ir išdėliokite paruoštą tešlą. Kepkite apie 25 min., kol viršus gražiai apskrus.
- Iškepusius keksiukus, jei norite, papuoškite tepamojo sūrio kepurėle, daržovių gabaliukais.
Sotūs keksiukai
Jums reikės: 2 šaukštų sviesto, 2 svogūnų, 6 pievagrybių, raudonosios paprikos, kelių rūkyto kumpio griežinėlių, morkų, kelių brokolinių kopūstų žiedynėlių, 6 kiaušinių, 100 g brandinto sūrio, po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Keptuvėje įkaitintame šaukšte sviesto pakepinkite susmulkintus svogūnus ir pievagrybius. Išvalytą papriką supjaustykite kubeliais, susmulkinkite kumpį. Morką stambiai sutarkuokite, burokine trintuve sutarkuokite ir sūrį. Brokolius išskaidykite kuo mažesniais žiedynėliais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Keksiukų formeles gausiai ištepkite likusiu sviestu. Kiaušinius lengvai paplakite, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Keksiukus sluoksniuokite taip: į formeles, labai nespausdami, išdėliokite pakepintus svogūnus ir pievagrybius, morkas, paprikas, berkite brokolių, kumpio. Viską užpilkite kiaušinių plakiniu, bet užpildykite ne daugiau kaip 3/4 formelių. Ant viršaus berkite tarkuoto sūrio ir šaukite į orkaitę.
- Keksiukai iškeps per 20–28 min. (nelygu formelių dydis). Tiekite karštus su skrudinta duona.
Mini pyragėliai su sūriu
Jums reikės: 3 stačiakampių lakštų šaldytos sluoksniuotos tešlos, 2 šaukštų aliejaus, svogūno, 2 skiltelių česnakų, 2 vidutinio dydžio pomidorų arba 10 vyšninių pomidorų, 4 kiaušinių, 150 ml pieno, 100 g čederio, po žiupsnelį druskos, pipirų, kelių šviežių čiobrelių šakelių.
- Šiek tiek atšilusios tešlos stačiakampius perpjaukite pusiau, kad išeitų 6 kvadratėliai. Jais išklokite aliejumi pateptas keksiukų formeles.
- Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite susmulkintus svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakepinkite. Nukelkite nuo ugnies, pasūdykite, pagardinkite pipirais, nuo šakelių nubrauktais čiobrelių lapeliais ir sumaišykite su kubeliais supjaustytais pomidorais. Paruoštas daržoves išdėliokite į tešlos krepšelius.
- Kiaušinius išplakite su pienu, įmaišykite tarkuotą sūrį.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C. Kiaušinių plakinį išpilstykite į keksiukų formeles ir iš karto šaukite į orkaitę. Kepkite 35–45 min., kol kiaušiniai sukrekės, sūris išsilydys, o tešlos krašteliai gražiai apskrus.
- Tik iškepę keksiukai – labai trapūs, todėl bent 10 min. palikite juos aušti formelėse, paskui atsargiai išimkite ir patiekite.