Vaisiai ir daržovės kitaip: 5 receptai sveikesniam racionui
Niekam kartoti nebereikia: subalansuota mityba – geros sveikatos ir energijos šaltinis. Tačiau kam gi nėra tekę paslysti ir pasmaližiauti ne tokiais sveikais, tačiau labai mėgstamais patiekalais? Jeigu esate vienas iš šių smaližių, siūlome jums kelis paprastus, tačiau veiksmingus būdus, kaip mėgstamais patiekalais mėgautis be sąžinės graužaties. Tam jums prireiks vaisių, daržovių ir šiek tiek sumanumo.
Makaronai
Šis greitai paruošiamas patiekalas, nors ir suteikiantis sotumo pojūtį, ilgainiui gali pridėti vieną kitą papildomą kilogramą. Kaip to išvengti? Makaronus gaminkite iš daržovių. Tam puikiai tinka cukinija. Tereikės ją nulupti ir sutarkuoti plonyčiais šiaudeliais, kurių papildomai nebereikės nei virti, nei kepti. Prie šių daržovių makaronų, pagardintų šlakeliu alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu druskos, puikiai tiks grietinėlės padažas.
Traškučiai
Klausite, kuo gi neįtiko bulvių traškučiai? Nerimą kelia ne patys bulvių traškučiai, o jų paruošimo būdas – kepimas karštuose riebaluose. Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, kepant ar skrudinant daug krakmolo turinčius maisto produktus, juose gali susidaryti kenksmingos žmogaus organizmui medžiagos. Siūlome pamėginti traškučių pasigaminti iš kitų daržovių ir vaisių: obuolių, bananų, kriaušių, morkų ar net burokėlių! Tiesiog supjaustykite pasirinktus vaisius ar daržoves griežinėliais, sudėkite jas ant kepimo skardos, išklotos sviestiniu popieriumi, ir pašaukite į orkaite, kol griežinėliai išdžius ir taps birūs.
Pica
Šis itališkas patiekalas jau spėjo užkariauti ne tik viso pasaulio, bet ir Lietuvos virtuvę, tačiau dažnas mėgavimasis baltų miltų patiekalais gali apsunkinti virškinimą. Dėl šios priežasties miltinį paplotį siūlome pakeisti baklažano griežinėliu. Ši daržovė lyg kempinė sugeria kitų patiekalo sudedamųjų dalių skonius ir kvapus, o svarbiausia – pakepinta orkaitėje būna traški ir gardi.
Suši
Turime pasiūlymą ir japoniškos virtuvės mėgėjams. Negalite atsispirti sušiams, tačiau jų ruošimui naudojamus ryžius norėtumėte pakeisti daugiau maistinių medžiagų turinčiu produktu? Pabandykite sušiui skirtus ingredientus (lašišą, avokadą, sūrį) vynioti į ploną agurko juostelę. Šie gaivūs sušiai ne tik puikiai tiks šiltai pavasario dienai, bet ir išgelbės nuo vargo su jūros dumbliais.
Šokoladiniai skanumynai
Šokoladas suteikia jėgų ir pakelia nuotaiką? Bet ar žinojote, kad tai geriau nei kas kitas gali padaryti vaisiai? Mokslininkai ir dietologai vieningai tvirtina, kad reguliariai bananus valgantys žmonės kur kas greičiau atsikrato streso, mat dėl vaisiuose esančių medžiagų gaminasi seratoninas, kitaip dar vadinamas laimės hormonu. Serotonino gausu ir ananasuose, o citrusiniuose vaisiuose – vitamino C, kuris gali sumažinti streso hormono kiekį mūsų organizme.
Ką valgysime ateityje?
Gali būti, kad visai netrukus lietuviai daržovių ir vaisių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.
Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.
Cukinijų makaronai su padažu
Jums reikės:
- 1 cukinijos;
- Žiupsnelio druskos;
- Šlakelio alyvuogių aliejaus;
- Itališkų žolelių mišinio;
Padažui reikės:
- Avokado;
- Agurko;
- Petražolių lapelių;
- Citrinos sulčių.
Gaminimas:
Nulupkite cukiniją. Pasirinkite peiliukus šiaudeliams ir ją sutarkuokite. Gautus makaronus suminkštinkite keliais grūdeliais druskos ir šlakeliu aliejaus. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į maisto plakiklį ir sutrinkite iki vientisos masės. Gardinkite cukinijų makaronus gautu padažu bei itališkomis žolelėmis (raudonėliu, mairūnu, bazilikais).