Vaisiai ir uogos – ne tik desertams ruošti

Anties kulšelė su raudonojo vyno ir apelsinų padažu bei keptais obuoliais / „Kotanyi“ nuotr.
Anties kulšelė su raudonojo vyno ir apelsinų padažu bei keptais obuoliais / „Kotanyi“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Gardūs sultingi vaisiai ir uogos tinka ne tik saldėsiams ruošti. Derinami su mėsa, sūriu, daržovėmis jie tampa puikiais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais. Išbandykite!

Sumuštiniai su kriaušėmis ir karijomis

Sumuštiniai su kriaušėmis
Sumuštiniai su kriaušėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: pusės kepalėlio itališkos arba prancūziškos duonos, 2 didelių prinokusių kriaušių, pusės citrinos sulčių, 180 g tepamojo ožkų pieno sūrio, šaukšto sviesto, 2 šaukštų medaus, žiupsnio cinamono, saujelės karijų, šiek tiek migdolų drožlių.

  • Kriaušes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
  • Vaisių skilteles kepinkite šaukšte sviesto, kol suminkštės, apibarstykite cinamonu ir palikite aušti.
  • Duoną aštriu peiliu suraikykite pasirinkto storio riekelėmis, pakepinkite sausoje keptuvėje arba ant grotelių, kad sušiltų ir būtų traški.
  • Medų išlydykite vonelėje virš garų.
  • Ant kiekvienos duonos riekelės tepkite sūrio, klokite po kelias kriaušių skilteles, pilkite medaus ir užberkite sausoje keptuvėje skrudintų riešutų.
  • Sumuštinukus tiekite šiltus – tokie gardesni.

Veršienos kepsnys su slyvų ir bruknių padažu

Sumuštiniai su kriaušėmis
Sumuštiniai su kriaušėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 800 g minkštos veršienos arba jautienos, 2 šaukštų rytietiško penkių prieskonių mišinio, šaukšto rozmarinų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų medaus, pagal skonį druskos, citrinų sulčių, 2 skiltelių česnako.

Padažui: 10 slyvų, 200 ml raudonojo sauso vyno, stiklinės šviežių bruknių, 3 šaukštų cukraus, žiupsnelio imbiero, pagal skonį druskos.

  • Mėsą nuplaukite, išpjaustykite negražias dalis, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, klokite į pailgą dubenį ir viršuje įpjaukite maždaug kas 2 centimetrus.
  • Prieskonius, aliejų, traiškytus česnakus, lydytą medų, citrinų sultis ir druską sumaišykite nedideliame dubenėlyje. Gauta mase įtrinkite mėsą taip, kad marinato patektų ir į tarpus.
  • Mėsą marinuokite per naktį. Iškepkite orkaitėje arba ant grotelių. Išsiskyrusias sultis nupilkite ir perkoškite.
  • Paruoškite padažą: slyvas išvalykite, sutrinkite elektriniu plakikliu.
  • Į keptuvę supilkite nuo mėsos likusį padažą, vyną, suberkite cukrų, sukrėskite slyvų tyrę ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Suberkite bruknes (kelias palikite papuošti) ir šildykite, kol bruknės pradės sproginėti. Suberkite imbierus, šiek tiek druskos ir pipirų, viską gerai išmaišykite ir supilkite į padažinę.
  • Karštus kepsnius tiekite su padažu ir likusiomis bruknėmis.

Melionų sriuba su kumpiu

Sumuštiniai su kriaušėmis
Sumuštiniai su kriaušėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: nedidelio labai prinokusio oranžinio meliono, kelių trumpavaisių agurkų, kriaušės, 2 skiltelių česnako, pagal skonį citrinų sulčių, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, 150 g mėgstamo kumpio juostelių, pagal skonį druskos, kelių lapelių šalavijų.

  • Melioną nuplaukite, nusausinkite, padalykite pusiau, minkštimą išskobkite, pašalinkite sėklas, o gerąją dalį pasmulkinkite ir suberkite į plakti skirtą indą.
  • Kriaušę perpjaukite per pusę, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, sudėkite į tą patį indą.
  • Agurkus nulupkite, pasmulkinkite, berkite į plaktuvą.
  • Supilkite citrinų sultis, sumeskite traiškytus česnakus, smulkintus šalavijų lapelius, tarkuotą imbierą ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
  • Paruoštą masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  • Atvėsintą sriubą išpilstykite į melionų puseles, ant viršaus klokite kumpio juostelių.

Vištienos salotos su persikais

Sumuštiniai su kriaušėmis
Sumuštiniai su kriaušėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: kelių saujų smulkintų įvairių salotų lapelių, 2 viščiukų krūtinėlių, šaukšto paukštienos prieskonių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2 šaukštų žemės riešutų sviesto, pagal skonį druskos ir pipirų, 3 didelių prinokusių persikų, 2 šaukštų medaus, 200 g fetos.

  • Viščiukų krūtinėles nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais ir žemės riešutų sviestu, palikite pasimarinuoti bent kelias valandas. Paskui mėsą supjaustykite juostelėmis ir gerai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių apkepkite, kol gražiai apskrus.
  • Šiltus gabalėlius padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  • Persikus nuplaukite, perjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite skystu medumi.
  • Fetą susmulkinkite.
  • Į lėkštes dėkite salotų, persikų, fetos ir vištienos gabalėlių, berkite druskos, pipirų ir tiekite su alyvuogių aliejumi.
{recipe|2181}
{recipe|2771}
{recipe|4726}
{recipe|4779}
{recipe|4859}