Vaistai ir maistas: ką verta žinoti?

Arbata / Shutterstock nuotr.
Arbata / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2012-12-17 13:58
AA

Užklupus ligai, dažniausiai neišsiverčiame be vaistų. Tačiau jų poveikis kartais gali būti per daug intensyvus arba, atvirkščiai – ne toks paveikus, kokio tikimasi. Viena iš priežasčių, kodėl taip nutinka, – tai vaisto ir vartojamų produktų sąveika. Ką verta apie tai žinoti?

1. Atsisakykite kofeino

Turėtumėte būti atsargūs gerdami rytinę kavą, ypač jei vartojate vaistus nuo skydliaukės ligų. Pasirodo, jei tokius vaistus užgeriate kava, skydliaukės hormonų augimas gali sumažėti iki 36 proc., todėl pirmojo kavos puodelio rekomenduojama palaukti bent 45–60 minučių. Aišku, tai nereiškia, kad turėtumėte pradėti mėgautis juodąja arbata. Ji taip pat gali turėti neigiamos įtakos jūsų organizmui, kai vartojate vaistus. Kokia išeitis? Medikamentus užgerkite vandeniu.

 

2. Susilaikykite nuo alkoholio

Greičiausiai ant vartojamų vaistų pakuotės ne kartą matėte įspėjimą, kad alkoholio geriau vengti. Jis neigiamai gali paveikti kai kuriuos antidepresantus, antihistaminų preparatus, migdomuosius, raminamuosius ir netgi tam tikrus antibiotikus. Nepageidaujamas poveikis pasireiškia galvos skausmu, pykinimu, vėmimu, mėšlungiu. O alkoholio ir aspirino bei nesteroidinių, uždegimą malšinančių vaistų „kokteilis“ gali sukelti nemalonių pojūčių ir pažeisti skrandžio gleivinę. Išvada: venkite alkoholio, kol vartojate tam tikrus vaistus.

 

3. Pieno produktai – su saiku

Pieno produktai turi įtakos geležies papildų įsisavinimui, gali paveikti kai kuriuos preparatus, skirtus nuo skydliaukės negalavimų, antibiotikus. Todėl vartojant šiuos vaistus reikėtų daryti 1–2 valandų pertrauką.

 

4. Venkite greipfrutų

Greipfrutas atrodo toks nekaltas vaisius, bet jei rytą pradedate stikline ką tik išspaustų greipfrutų sulčių, gerai pamąstykite, kokius medikamentus vartojate. Pasirodo, mėgavimasis greipfrutais gali turėti įtakos bent kelioms dešimtims vaistų – nuo kontraceptinių priemonių iki širdies veiklai skirtų medikamentų. Kai kurios rūšies apelsinai turi panašų poveikį, todėl būkite atsargūs, ir kol vartojate vienus ar kitus vaistus, geriau pasitarkite su gydytoju dėl maisto.

 

5. Žolelės ir vitaminai

Daug įvairiausių papildų gali sumažinti tam tikrų vaistų veiksmingumą, pavyzdžiui, česnakai, valerijonas, saldymedžio šaknis, jonažolės, ežiuolės, dviskiaučiai ginkmedžiai ir pan. Tad šiuo atveju geriausia pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku ir susidaryti planą, kaip dažnai ir kokius vitaminus bei žoleles vartoti, kad nebūtų pakenkta vaistų veiksmingumui.

 

Taip pat skaitykite:

Vaistų pramonės aukso amžius

Kartais vaistų alternatyva gali būti maistas

15 būdų, kaip įveikti ligas