Vaizdo pamoka: jautienos burgeriai – greitai ir paprastai
Burgerių kultūra Lietuvoje vis labiau įsibėgėja – tikriausiai būtų sunku rasti nors vieną, kuris būtų neragavęs šio gardaus amerikietiško prieskonio turinčio patiekalo.
Tačiau jei manote, kad gardžius burgerius rasite tik specializuotuose restoranuose, labai klystate. Juos poilsiaudami gamtoje visiškai paprastai ir greitai pasigaminti galite ir patys – neskaičiuojant pasiruošimo laiko, burgerių maltinukų kepimas užtruks vos keletą minučių.
Paprastą ir lengvą būdą, kaip pasigaminti burgerius su brandintos jautienos maltinukais ir barbekiu padažu, demonstruoja Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
Šios vasaros hitu tapusius burgerius pasigaminti išties nėra sunku. Namuose tereikia pasiruošti jautienos maltinukus ir išsikepti arba nusipirkti bandeles, o tuomet – į gamtą. Kepti juos ant grilio ar tiesiog ant grotelių.
„Burgeriams geriausia yra naudoti sukapotą arba stambiai sumaltą brandintą jautieną. Geriausiai tinkamos dalys – nugarinė arba mentė, tik būtinai turi būti šiek tiek riebalų, o jei jų nėra, tuomet į sumaltą jautieną galima įmaišyti ir šiek tiek kiaulienos.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu
Jei naudojate brandintą jautieną, jokių prieskonių į ją dėti daugiau ir nereikia, tereikia tik susiformuoti blyno formos maltinukus, o reikiamą skonį burgeriams suteiks naudojamas padažas. Jei jautiena nebrandinta, tuomet maltinukus galite pagardinti pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis pagal savo skonį: čiobreliais, rozmarinais, netgi mėtomis (jos ypač tinka gaminant maltinukus iš avienos).
Burgeriams naudojamas bandeles taip pat galite paskrudinti ant grilio ar grotelių, kaip ir pomidorus ar mėlynuosius svogūnus. Maltinukus ant nedidelės ugnies kepkite po keletą minučių iš abiejų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokią mėsą mėgstate, – pusiau ar iki galo iškepusią.
Kai visi ingredientai bus iškepę, ant apatinės bandelės užtepkite barbekiu padažo, tuomet dėkite salotos lapą, maltinuką, sūrį, svogūno, pomidorą ar kitas mėgstamas daržoves ir uždėkite taip pat padažu pateptą viršutinę bandelę. Štai ir visa gamyba, – pasakoja G.Bovševič.
Jei norite, anot grilio meistrės, maltinukus galite gaminti ir iš vištienos, tuomet mėsą malkite tokiu santykiu: pora vištienos krūtinėlių ir vienos šlaunelės mėsa – ji reikalinga tam, kad maltinukams suteiktų daugiau skonio ir riebaliukų.
Specialistė pataria marinatą vištienos maltinukams gaminti su kariu, imbieru ar netgi vanile – ji suteiktų ypatingai gerą skonį mėsai. Į burgerį su vištiena taip pat galite dėti ir po mėgstamo vaisiaus griežinėlį (puikiai tinka persimonas ar ananasas).
Na, o jei turite daugiau laiko ir nenorite burgeriams naudoti pirktinių bandelių, G.Bovševič pateikia ir naminių bandelių receptą: