Vaizdo pasakojimas. Natūralios medicinos gydytoja mityba: kodėl reikia vengti dirbtinių saldiklių?
Labai dažnai kalbama apie cukrų ir jo žalą sveikatai, figūrai, odai. Ši tema – labai plati, tad ir mitų – gausybė. Žmonės, nusprendę atsisakyti cukraus ir pakeisti jį dirbtiniais saldikliais, turėtų žinoti, kad tai nėra geras pasirinkimas. Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė vaizdo pasakojime aiškina, kokie saldikliai mūsų organizmui gali būti pražūtingi.
Tautvilė Šliažaitė – buvusi teisininkė, gyvenanti Londone ir ten baigusi Natūralios medicinos universitetą. Ji yra Lietuvoje dar naujos srities – natūralios medicinos gydymas mityba – atstovė. Specialistės teigimu, pakeitus mitybą galima atsikratyti daugybės ligų arba jas apmalšinti.
T.Šliažaitė pasakoja, kad esminis dalykas, kurį turėtų įsisąmoninti visi, kad gauname cukraus ne tik tiesiogiai jo vartodami – jo yra daugybėje produktų ir gėrimų. „Net jeigu visiškai atsisakysime baltojo ar rudojo cukraus savo mityboje, mes vis tiek jo gausime iš grūdinių produktų, pieno produktų, daržovių ar vaisių“, – įspėja Tautvilė.
Mitybos specialistė pataria labiausiai vengti dirbtinių saldiklių. Pavyzdžiui, nustatyta, kad sacharidas gali sukelti vėžį. Kitas saldiklis aspartamas, plačiai naudojamas diabetikų, taip pat galimai turi kancerogeninių medžiagų, be to, gali sukelti nervinės sistemos problemų, galvos skausmą ir nemigą.
Kai žmogus vartoja saldiklių, organizmas galvoja, kad gaus cukraus, todėl pagamina žymiai daugiau insulino ir norisi valgyti (ko nors, kas turi cukraus). Taigi dirbtinių saldiklių vartojimas gali būti susijęs su gausesniu maisto vartojimu.
Dar vienas dirbtinis saldiklis, kurio reikėtų vengti, tai fruktozė. Jos natūraliai gauname su daržovėmis ar vaisiais, tačiau gausus fruktozės vartojimas gali paskatinti riebalus kauptis ant kepenų.
Kitame vaizdo pasakojime išgirsite įdomios informacijos apie rudąjį ir baltąjį cukrų, agavų sirupą, medų ir kitas alternatyvas.