Vakarienei – sriubos
Šiltos sriubos – ne tik žiemos patiekalas, jos yra puikus pasirinkimas bet kokiai vakarienei. Kadangi skirtingų receptų daugybė, šis patiekalas niekada nepabosta.
Aštri pomidorų
Jums reikės: 750 g pomidorų, 500 ml daržovių sultinio, skardinės (400 g) konservuotų kapotų pomidorų, morkos, saliero, svogūno, nedidelės aitriosios paprikos, 2 česnako skiltelių, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto baltojo vyno acto, šaukšto džiovintų čiobrelių, 2 laurų lapų, pusės šaukštelio cukraus, saujelės šviežių kalendrų lapelių.
- Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite.
- Morką nuskuskite ir su salieru supjaustykite kubeliais.
- Aitriąją papriką išvalykite ir smulkiai sukapokite.
- Didelėje gilioje keptuvėje nustatę nedidelę kaitrą pakepinkite svogūnus, suberkite česnakus, salierus, morkas, aitriąsias paprikas, laurų lapus ir džiovintus čiobrelius.
- Kepkite 5 min. vis pamaišydami medine mentele.
- Pomidorus nuplikykite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir suberkite į keptuvę su daržovėmis. Įberkite druskos, pipirų ir kepkite dar 2 min.
- Supilkite sultinį, actą, sukrėskite konservuotus pomidorus, suberkite cukrų ir troškinkite maždaug 20 min.
- Nukaitę sriubą, išgriebkite laurų lapelius ir šiek tiek patrinkite šakute, bet ne iki vientisos masės.
- Tiekite su skrudintomis batono riekelėmis ir šviežiomis kalendromis.
Žuvų ir daržovių
Jums reikės: 400 g mėgstamos žuvies filė, 500 ml sultinio, 125 ml graikiško jogurto, 2 morkų, 2 didelių bulvių, saliero, 2 didelių svogūnų, 2 šaukštų sviesto, 2 pomidorų, šaukšto aliejaus, skiltelės česnako, 2 laurų lapelių, pagal skonį druskos, pipirų, žuvų padažo.
- Vieną svogūną ir česnaką nulupkite, smulkiai sukapokite.
- Morkas ir bulves nuskuskite, salierą nulupkite, visas daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Troškintuve svieste pakepinkite svogūno ir česnako gabalėlius, suberkite išvalytą ir stambiai supjaustytą žuvį, įpilkite sultinio, suberkite druską, pipirus ir laurų lapelius.
- Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite troškintuvą dangčiu ir troškinkite maždaug 20 min.
- Nedidelėje keptuvėje aliejuje pakepinkite antrojo svogūno gabalėlius, morkas ir salierus. Kepkite maišydami maždaug 2 min., suberkite bulves, pjaustytus pomidorus ir kepkite dar apie 2 min.
- Daržovių masę sukrėskite į sriubą, gerai išmaišykite, pilkite jogurtą, pagardinkite pipirais, žuvų padažu, berkite druskos ir patiekite.
Trinta žirnelių
Jums reikės: 700 g šaldytų žirnelių, 500 ml vištienos arba daržovių sultinio, 80 g grietinės, 2 šaukštų aliejaus, 3 laiškinių svogūnų, po pusę saujelės bazilikų ir mėtų, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Žirnelius atšildykite, nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Svogūnus sukapokite.
- Dideliame puode užkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus.
- Sumažinkite kaitrą ir kepkite maždaug 5 min., kol svogūnai suminkštės ir pagels.
- Sužerkite žirnelius, įberkite žiupsnelį druskos, vis pamaišydami kepkite apie 5 min.
- Supilkite sultinį ir kaitinkite 10 min.
- Mėtas ir bazilikus sukapokite ir suberkite į puodą. Pavirkite dar 2 minutes.
- Sutrinkite sriubą iki vientisos masės ir supilkite atgal į puodą.
- Sukrėskite grietinę, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir pakaitinkite tol, kol grietinė sušils.
- Tiekite su baltos duonos skrebučiais.
Pikantiška sūrio
Jums reikės: 1 l vištienos sultinio, 250 ml vandens, 120 g čederio sūrio, 125 ml pieno, 125 ml neriebios grietinėlės, 75 g miltų, 50 g pelėsinio sūrio, trečdalio nedidelio brokolio, pusės mažo svogūno, šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio druskos, 3 batono riekelių.
- Brokolį nuplaukite, nupjaukite kotelius ir išskirstę žiedynėliais dar pasmulkinkite.
- Čederį ir pelėsinį sūrį supjaustykite gabalėliais, svogūną nulupkite ir sukapokite.
- Didelėje keptuvėje nustatę nedidelę kaitrą pakepinkite svogūnus, supilkite vištienos sultinį, vandenį, pieną ir grietinėlę.
- Įmaišykite miltus ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Padidinkite kaitrą iki virimo, suberkite pipirus, druską ir pakaitinkite keletą minučių.
- Sumažinkite kaitrą, suberkite brokolius ir troškinkite maždaug 15 min.
- Sriubą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir patiekite su karštais batono skrebučiais.