Valgiaraštis per karščius: kas naudinga, o kas – kenksminga

Kuo atsigaivinti karštą vasaros dieną? / Fotolia nuotr.
Kuo atsigaivinti karštą vasaros dieną? / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Ši vasara – tikras rojus tiems, kurie dievina karščius. Tačiau saulės kaitrą iškęsti galime ne visi, ypač, jeigu atostogas tenka leisti ne pliuškenantis gaivioje jūroje ar ežere, o betoninėse džiunglėse, kur karštis ir tvankumas tampa sunkiai pakeliamais.

Prisijunkite prie daugiau kaip 78 tūkst. „Ji“ gerbėjų – tapkite grupės nariu „Facebook“ tinkle, paspaudę „Patinka“.

Beje, mitybos specialistai pabrėžia, jog tai, ką mes valgome taip pat turi įtakos savijautai. Juk jeigu karštą dieną mėgausimės itin aitriu maistu, galime pajusti tikrai velnišką karštį! Ką bekalbėti apie tai, jog taliją papuoš keli kilogramai, jei įniksime save atgaivinti riebiais ledais. Taigi, kokių taisyklių būtina laikytis?

Rekomenduojama

  • Gerkite, gerkite ir dar kartą gerkite. Žinoma, ne svaigiuosius gėrimus, o vandenį. Viskas labai paprasta – prisipilkite buteliuką vandens ir gurkšnokite. Taip matysite, kiek išgeriate, ir galėsite laiku papildyti atsargas. Puikiai tiks ir vanduo su citrina, imbieru, uogomis, kompotai. Tačiau esminė taisyklė – cukraus naudoti reikėtų kuo mažiau, o dar geriau, apsieiti be jo.
  • Sakykite „taip“ arbatai. Žolelių arba žalioji arbata gali netgi atvėsinti. Ne veltui rytų šalyse žalioji arbata prilyginama tikram stebuklui. Taigi, skanaukite į sveikatą, kadangi arbatos puodelis padės ne tik atsikratyti troškulio, bet ir atsigaivinti, suteiks jėgų.
  • Vaisiai. Valgykite į sveikatą ir organizmą palepinkite vitaminų bomba. Tuo labiau, kad vasaros vaisiuose itin daug vandens, kurio mūsų kūnas karštomis dienomis tiesiog trokšte trokšta. Obuoliai, kriaušės, persikai, nektarinai, arbūzai... Sąrašą pratęskite patys.
  • Daržovės – gerai dienos pradžiai. Tinka agurkai, pomidorai, lapinės salotos, prieskoninės žolelės, kopūstai tegu būna jūsų valgiaraštyje įrašyti pirmu numeriu. Jie neapsunkina skrandžio, tačiau dovanoja energijos ir jėgų.
  • Rauginti pieno produktai taip pat neblogas pasirinkimas. Jie malšina troškulį, yra lengvai virškinami, organizmą aprūpina reikiamomis medžiagomis. Drąsiai mėgaukitės kefyru, rūgpieniu, varške. 
  • Vakare, kai karštis nebėra toks alinantis, mūsų apetitas prabunda, o tada užsimanome kokio nors ne itin sveiko maisto, aplieto riebiu padažu... Vertėtų atsispirti pagundai ir vakare neapkrauti savo organizmo greitais valgiais. Geriau rinkitės daržovių salotas ar vieną kitą sultingą vaisių, kefyro stiklinę, varškę.

Nerekomenduojama

  • Itin vilioja šalti ledai, gėrimai, paskaninti ledukais? Verčiau nepersistenkite, kadangi labai šaltas maistas ir gėrimai neigiamai veikia ne tik dantis, bet ir virškinamąjį traktą. Tuo labiau, kad rizikuojate ir savo sveikata. O skaudanti gerklė vasaros metus – ne pats maloniausias išgyvenimas.
  • Saldumynai – tortai, pyragai, sausainiai, saldainiai ir begalė kitų skanėstų. Juose esančios medžiagos eikvoja mūsų energiją, be to, grasina papildomais kilogramais. Vasarą rekomenduojama mėgautis natūraliais saldumynais – vaisiais ir uogomis, namuose gamintais ledais, trintais kokteiliais, granitomis (receptus rasite žemiau).
  • Gazuoti saldūs gėrimai. Veikiausiai žinote kokia jų „nauda“ – celiulitas, skrandžio dirglumas, energijos stoka.
  • Marinuoti, sūdyti, rūkyti produktai. Tokiam maistui virškinti organizmas reikalauja itin daug energijos. Vadinasi, karščio bangų sulauksime į valias. Taip pat atsisakykite aitrių prieskonių bei riebios mėsos.
  • Alkoholis. Svaigieji gėrimai skatina dehidrataciją, dar labiau didina apetitą, o ir patys yra gana kaloringi. Susimąstyti verta ir dėl kavos, kuri taip pat sendina organizmą bei iš organizmo pašalina skysčius. 

Receptai, kuriuos verta išmėginti:

{recipe|673}
{recipe|1439}
{recipe|3061}
{recipe|3367}
{recipe|3409}
{recipe|4360}
{recipe|4374}