Valgome namuose: sočios Alfo Ivanausko salotos, kurios tiks ir pietums

Alfo Ivanausko obuolių receptas / Valerijos Stonytės nuotr.
Alfo Ivanausko obuolių receptas / Valerijos Stonytės nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Rudenėjant salotų lapus ir daržoves lėkštėse keičia „sunkesni“, labiau šildantys ingredientai. Tačiau Alfas Ivanauskas, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjas siūlo išeitį, kaip suderinti šiuos ingredientus.

„Esu įsitikinęs, kad salotas mėgsta visi – tiek vyrai, tiek moterys. Na, gal išskyrus vaikus (šypsosi). Todėl norėjau parodyti, kaip namuose greitai ir paprastai pasigaminti sočias, Azijos įkvėptas salotas, kurios puikiai tiks tiek savaitgalio pietums, tiek vakarienei. Nevalgantys jautienos ją gali drąsiai keisti vištiena ar lašiša“, – sako A. Ivanauskas.

Jo teigimu, pagrindinis salotų ingredientas visada yra padažas. Pirmuosius Lietuvoje nemokamus „VirK Akademija“ kulinarinius kursus inicijavęs A. Ivanauskas ragina nebijoti padažui maišyti skirtingus ingredientus.

„Svarbiausia, rūgšties ir cukraus santykis. Stenkitės jį reguliuoti pagal kiekvieno skonį. Pavyzdžiui, vietoje sirupo ir medaus galite dėti apelsinų džemo, terijakio padažo. O rūgšties suteiks citrusiniai vaisiai, actai, granatų sirupas. Viską sujungti į vieną masę padeda aliejus, todėl rinkitės jį aukščiausios kokybės ir nepamirškite spintelėje turėti ne vieną rūšį. Kitaip tariant, neapsiribokite vien tik alyvuogių aliejumi“, – mirkteli A. Ivanauskas. 

Azijos įkvėptos salotas
Azijos įkvėptos salotas / Valerijos Stonytės nuotr.

Salotos su jautiena azijietišku stiliumi

Jums reikės:

1 vid. dydžio baklažano

Žiupsnelio druskos

2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 jautienos didkepsnio

2 agurkų

1 morkos

½ baltojo ridiko

80 g salotų lapų

Ryšelio kalendrų

2–3 marinuotų svogūnų

100 ml terijakio padažo

2–3 šaukštų sezamų sėklų

Gaminame:

  1. Baklažaną supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais. Pasūdykite. Palaikykite apie 5–10 min. Nusausinkite susidariusį skystį popieriniais rankšluosčiais, pašlakstykite aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 15–20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
  2. Kepkite jautienos didkepsnį po 2 min. iš kiekvienos pusės. Leiskite pailsėti dar 4 min.
  3. Dubenyje sumaišykite šiaudeliais pjaustytus agurkus, tarkuotą morką, ridiką. Sudėkite salotų lapus, pjaustytas kalendras ir marinuotus svogūnus. Viską permaišykite, užpilkite terijakio padažo ir pabarstykite skrudintomis sezamų sėklomis.
  4. Jautienos didkepsnį supjaustykite riekelėmis, patiekite kartu su salotomis.

Skanaus!