Vertingiausios vaisių ir daržovių sultys: ką kurios gydo?
Vaisių ir daržovių sultys – nepakeičiamas produktas žmogaus mityboje. Sultys gerina medžiagų apykaitą, reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje, pašalina iš organizmo toksinus, gelbėja nuo atvitaminozės. Šiuo atveju kalbame apie šviežiai spaustas sultis. Be abejonės, vaisių sultys yra gerokai skanesnės už daržovių, bet mineralinių medžiagų visgi daugiau pastarosiose. Taigi, kokioms vertėtų skirti ypatingą dėmesį?
Visos puikiai žinome, kad sultys žmogaus organizmui būtinos ištisus metus ir privalu jas gerti reguliariai. Jei iki pavasario būtų galima išsaugoti vitaminus, kurių apstu vaisiuose ir daržovėse šiltuoju metų laiku, tuomet nekiltų jokių problemų. Tačiau... kad ir kiek obuolių būtume sukrimtusios vakar, šiandien mums vis tiek reikėtų naujos porcijos. O jei dar prisimintume, jog vitaminų vaisiuose ir daržovėse mažėja kasdien, tampa aišku, kad tokių atsargų nauda būna labai menka.
Tačiau nenukabinkite nosies, nes vienuose vaisiuose ir daržovėse naudingosios medžiagos išnyksta labai greitai, o kituose išlieka ilgiau. Būtinai atkreipkite į tai dėmesį! Net iki pavasario vitaminai gerai išsisaugo obuoliuose, žieminėse kriaušėse, apelsinuose, mandarinuose stora žieve. Iš daržovių ilgą laiką išlieka naudingi kopūstai, morkos ir burokėliai.
Visgi už vaisius ir daržoves naudingiau – jų sultys! Jos geriau įsisavinamos, be to, organizmas joms apdoroti sunaudoja mažiau energijos. Ir sutikite, išgerti morkų sulčių stiklinę yra gerokai lengvesnis ir malonesnis procesas nei suvalgyti, tarkime, tris vidutinio dydžio morkas, iš kurių spaustumėte sultis.
Sultis palepina mūsų organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, organinėmis rūgštimis, antioksidantais, kurie lėtina senėjimą, saugo nuo lėtinių ligų, teigiamai veikia odą, nagus, plaukus. Maža to, sultys – ir „proto gėrimas“. Jose esančios medžiagos padeda organizmui kovoti su tokiomis bėdomis kaip atminties silpnėjimas, dezorientacija, intelekto menkimas.
DARŽOVIŲ sultys
► Burokėlių sultys
Ląsteliena ir pektinai – burokėlių sulčių pamatas. Šios daržovės pasižymi vitaminų C, E, PP, B1, B5 ir B6 gausa, yra turtingos folio rūgšties ir provitamino A, kalio, magnio, geležies, kalcio, seleno, cinko, fosforo... Turbūt nė viena nedrįs priešgyniauti, kad burokėliai – būtini mūsų mityboje. Sveikatai palaikyti burokėlių sultis pirmiausia patariama vartoti tiems žmonėms, kurie skundžiasi kraujotakos sistemos ligomis, ypač hipertenzija. Būtent šios sultys padeda įveikti didelį kraujospūdį, normalizuoja jį ir yra nepakartojama profilaktikos priemonė nuo infarkto bei insulto.
Burokėlių sultys rekomenduojamos ir nuo anemijos kenčiantiesiems, padidina hemoglobino kiekį kraujyje. Beje, sergant cukriniu diabetu, dėl šių daržovių sulčių liga neprogresuoja. Vidurių užkietėjimas, menstruacijų skausmai, nutukimas – tai tik menkas sąrašas sveikatos problemų, kurias gali įveikti burokėlių sultys.
DĖMESIO! Šias sultis iš pradžių gerkite tik nedideliais kiekiais (po valgomąjį šaukštą) arba maišykite su kitomis, tarkime, morkų. Aišku, bėgant laikui, morkų sulčių kiekį palaipsniui mažinkite. Prieš vartojimą burokėlių sultis porą valandų būtinai palaikykite šaldytuve.
► Pomidorų sultys
Šios sultys stimuliuoja kasos veiklą, gerina širdies darbą, mat jose gausu kalio, o dėl didelio organinių rūgščių kiekio spartina medžiagų apykaitą. Pomidorų sultys pasižymi visais elementais, kurie būtini toksinams, susidarantiems vartojant per daug mėsos ir krakmolingo maisto, neutralizuoti. Šios daržovės turtingos likopeno – medžiagos, kuri, pasak mokslininkų, saugo žmogų nuo vėžinių susirgimų.
Medikai pataria pomidorų sultis vartoti vaikams, sergantiesiems žarnyno ir kepenų ligomis. Be to, tai puiki profilaktikos priemonė pagyvenusiems žmonėms nuo aterosklerozės. Ypač jos naudingos nėščiosioms ir maitinančios mamoms. Pomidorų sultys įsisavinamos ir būna naudingos organizmui tik tuomet, jei į jas įpilamas šlakelis riebalų. Todėl prieš vartojimą nepamirškite į stiklinę šių daržovių sulčių įsipilti šiek tiek augalinio aliejaus. Beje, pastaruoju metu pomidorų sultys vis dažniau įtraukiamos į įvairias dietas.
DĖMESIO! Nepiktnaudžiauti šiomis sultimis reikėtų tulžies akmenligės ir skrandžio opos skausmus kenčiantiems žmonėms.
► Kopūstų sultys
Pagal vitaminų kiekį kopūstas pranoksta daugelį sulčių. Askorbo rūgšties (t. y. vitamino C) jame tiek pat, kiek ir citrinoje. Pakanka suvalgyti 200 g žalio kopūsto, kad gautumėte šio vitamino paros normą. Vitaminas C išlieka net raugiant šias daržoves ar spaudžiant iš jų sultis, bet žūva verdant. Kopūstas – nuostabus vitaminų K, A ir B grupės vitaminų šaltinis. Kopūstų sultys, sumaišytos su kitomis daržovėmis ar vaisiais (pvz.: morkomis, melionais, obuoliais), sėkmingai gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Jos taip pat teigiamai veikia storosios žarnos uždegimą, normalizuoja riebalų apykaitą, efektyviai valo organizmą, stiprina kraujagysles ir tulžies išsiskyrimą. Šių žalialapių sultys labai pagelbėja sergant tulžies pūslės ir kepenų ligomis. Kopūstų sultys išvaduoja nuo dantenų ligų ir stomatito. Beje, šiltomis šių daržovių sultimis net skalaujama burna.
DĖMESIO! Kopūstų sultis gerkite tik žalias ir be druskos, antraip jos neteks savo vertės ir neduos organizmui jokios naudos.
► Agurkų sultys
Štai šios sultys gerai varo šlapimą iš organizmo. Jose daug lengvai įsisavinamo jodo, kuris, žinia, užkerta kelią aterosklerozei ir stiprina atmintį. Dėl didelio kalio kiekio (iki 40 proc.) agurkai labai praverčia žmonėms, kurie nuolat kovoja su dideliu arba mažu kraujospūdžiu. Taip pat jie stiprina mūsų širdį ir kraujagysles. Ypač šių daržovių sultys naudingos moterų grožiui: dėl didelio jose esančio silicio ir sieros kiekio stiprėja ir sparčiau auga plaukai, nustoja sluoksniuotis nagai. Agurkų sulčių nederėtų pamiršti ir tiems, kurie kovoja su dantų ir dantenų ligomis. O štai kosmetologijos srityje šios sultys naudojamos kaip odą balinanti, gaivinanti ir tonizuojanti priemonė.
Prisotintos vitaminų C ir A, geležies magnio, fosforo, natrio ir kitų mūsų organizmui naudingų medžiagų agurkų sultys mažina tinimą, efektyviai valo kraują ir netgi naudojamos gydant artritą.
► Bulvių sultys
Tai stiprinamoji, gydomoji ir gelbėjanti nuo uždegimų priemonė. Švelniai laisvina vidurius. Bulvių sultys ypač naudingos žmonėms, kurie serga inkstų, širdies ir kraujagyslių sistemos bei virškinamojo trakto ligomis. Jos mažina rūgšties gamybą skrandyje, malšina skausmą ir labai greitai išgelbsti nuo rėmens. Šių daržovių sultys geriamos sergant kolitu, esant vidurių užkietėjimui, skrandžio kraujavimui, gastritui, žarnyno ir skrandžio opoms, hipertonijai, nudegimams ir odos ligoms. Ir dar – jei nepakeliamai skauda galvą, akimirksniu jums pagelbėtų išspaustos bulvių sultys.
DĖMESIO! Jei nutarėte gydytis šių daržovių sultimis, būtinai keletą dienų prieš jų gėrimą iš savo raciono išbraukite sūdytą ir aštrų maistą, mėsą, žuvį. Tokios dietos patariama laikytis ir visą gydymosi laikotarpį.
► Morkų sultys
Sakoma, kad morkų sultys – visų sulčių karalienė. Jos normalizuoja centrinę nervų sistemą, yra turtingos vitaminų A, B, C, D, E, K, gerina virškinimo procesą. Ypač morkų sultys naudingos nėštukėms ir maitinančioms mamoms. Maža to, jos stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, „gydo“ dermatitą ir kitas odos ligas, gerina regėjimą.
Morkų sultys ypač gerai nusilpusiems vaikučiams, tačiau nederėtų jomis piktnaudžiauti, nes oda gali „pasipuošti“ geltonu atspalviu. Vaikams rekomenduojama norma – 100 g per dieną.
DĖMESIO! Kadangi morkose apstu riebaluose tirpstančio vitamino A, šių daržovių sultis būtina maišyti su grietinėle, pienu arba arbatiniu šaukšteliu aliejaus – antraip organizmas nepasisavins karoteno. Morkų sultis gerkite atsargiai, nes sulčių terapija gali sukelti hipervitaminozę ir kepenų ligas.
► Svogūnų sultys
Jos mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti geriamos kaip gydomoji arba profilaktikos priemonė nuo diabeto. Svogūnų sultys sumažina neigiamą riebalų, susikaupusių ant kraujagyslių sienelių, įtaką ir užkerta kelią kraujo krešuliams susidaryti.
VAISIŲ sultys
Kriaušių sultys
Šios sultys gerina virškinimą ir žarnyno darbą, yra turtingos ląsteliena. Šie Lietuvoje augantys vaisiai gali didžiuotis dideliu pektinų kiekiu ir puikiai veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Kriaušių sultis ypač rekomenduojama gerti tiems, kurie serga kraujotakos sistemos ligomis.
Slyvų sultys
Jos gelbsti kamuojant virškinamojo trakto skausmams. Šių vaisių sultys pašalina iš organizmo vandens ir druskų perteklių, pasižymi švelniu vidurius laisvinamuoju poveikiu. Nederėtų gydomųjų slyvų sulčių savybių pamiršti, kai sergama ateroskleroze, hipertonija, širdies ir inkstų ligomis, tulžies pūslės uždegimu.
Obuolių sultys
O štai ir populiariausias Lietuvos vaisius! Mūsų gomurį dažnai pamaloninančios obuolių sultys turtingos geležies. Jas itin naudinga gerti sergant mažakraujyste. Be to, šiuose vaisiuose daug kalio ir boro – elemento, stiprinančio kaulus. Reguliariai kramsnojant obuolius ir geriant jų sultis, pailgėja žmogaus gyvenimas, sulėtėja senėjimo procesas. Britų mokslininkai iš Maisto tyrimo instituto Noriče nustatė, kad obuoliuose yra elementas, kuris jaunina širdį, gerina kraujotaką ir stiprina imuninę sistemą. Su savanoriais jų atlikti tyrimų rezultatai atskleidė, kad tie, kurie kasdien gėrė daug obuolių sulčių, jų širdis ir organizmas pajaunėjo mažiausiai 17 metų. Aišku, šiuo atveju buvo naudojami rūgštus laukiniai obuoliai, tačiau ir kultūrinių saldžiųjų obuolių nauda būtų apčiuopiama.
Kadangi obuolių sultys stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, jos itin naudingos protinį darbą dirbantiems žmonėms. Na, o jei kamuoja antsvoris, patariama vartoti štai tokį mišinį: 100 ml obuolių, 50 ml melionų, 5 ml pomidorų ir 25 ml citrinų sulčių.
Apelsinų sultys
Didelis vitamino C kiekis šiose sultyse stiprina kraujagyslių sieneles, yra hipertonikų, sergančiųjų ateroskleroze ir kepenų ligomis, išsigelbėjimas. Šie egzotiniai vaisiai itin naudingi organizmui ir imunitetui stiprinti, puikiai malšina troškulį ir mažina nuovargį. Šiais laikais, kai stresas paliečia kone kiekvieną žmogų, labai pagelbsti apelsinų sultys. Maža to, jomis neturėtų pamiršti mėgautis ir besilaukiančios moterys, mat apelsinuose esanti folio rūgštis labai reikalinga vaisiaus vystymuisi.
Mandarinų sultys
Šių nedidelių egzotinių vaisių sultys išsiskiria iš kitų unikaliomis fitoncidinėmis savybėmis, labai naudingos sutrikus virškinamojo trakto veiklai, viduriuojant, efektyvus vaistas nuo dizenterijos. Jos ypač rekomenduojamos gerti vaikams ir ligoniams, nes karščiuojant mandarinų sultys puikiai malšina troškulį. Pasak medikų, kas rytą išgerta stiklinė šių vaisių sulčių išvalo plaučius, gleivinę ir pašalina skreplius. Na, o jei moterims neduoda ramybės celiulitas, ir vėl pagelbės mandarinai, kuriuose esantis didelis rutino kiekis stiprina jungiamąjį audinį.
Ananasų sultys
Jos nepamainomos toms dailiosios lyties atstovėms, kurios ypač rūpinasi savo figūra, užsiima lengvuoju kultūrizmu ar laikosi dietos. Ananasų sulčių sudėtyje yra bromelaino, deginančio riebalus ir, mūsų laimei, jauninančio organizmą. Šių vaisių sultys taip pat padeda sergant angina, inkstų ligomis, nepamainomos esant šaltkrėčiui ir stresui, pašalina iš organizmo skysčių perteklių, tad... gelbėja mus nuo celiulito.