Viktorijos Jakučinskaitės sukurta saldi eglutė – šventinio stalo pažiba: dalijasi receptu
„Mūsų šeimos filosofija – kasdien gyventi džiaugsmingai ir su polėkiu. Na, o šventėms ruošiamės ne atsakingai, o kūrybiškai“, – pasakoja drabužių dizainerė Viktorija Jakučinskaitė.
„Kasdien su vyru Vitalijumi ir dukromis Ieva Maja bei Veronika susigalvojame mažų švenčių, ką kūrybiško nuveikti, – prisipažįsta Viktorija. – Mes visada vakarieniaujame prie staltiese užtiesto stalo, uždegame žvakes, maistą stengiamės pateikti estetiškai, dekoruoti lėkštes.“
Kūčių vakarą, per Kalėdas jų namuose anksčiau susirinkdavo iki dvidešimties giminių. Šiemet, aišku, šios šventės praėjo su pačiais artimiausiais žmonėmis. Dizainerė sako, kad ir planuodama vaišes gausiam būriui svečių, ir šeimos šventinį meniu, apgalvojanti ne tik kokius patiekalus ruoš, bet ir kaip juos patieks.
„Tarkim, jei darau silkę pataluose, tai ją sluoksniuoju mažose taurelėse, jei baltą mišrainę – tai irgi pagalvoju, kaip dailiai sudėti, – pasakoja. – Didžiosioms šventėms siuvu naują staltiesę, pasirūpinu, kad stalas būtų dailiai dekoruotas, nušviestas žvakių šviesos – įdedame pastangų, kad būtų gražu, kad visiems būtų linksmiau, įdomiau. Anksčiau man ruošis šventėms padėdavo vyras, o šiemet noriai prisijungė dukros. Tai mane labai džiugina.“
Šioms Kalėdoms Viktorija buvo sumaniusi iš biskvitų ir kremo pastatyti saldžią eglutę-tortą. Pasakoja, tarsi lekalus būsimam drabužiui, buvo pasiruošusi formas, pagal kuriuos turėjo apipjauti eglutei skirtus biskvito lakštus. Tačiau prieš tas šventes ir taip daug laiko praleido virtuvėje ruošdama tradicinius Kūčių, Kalėdų patiekalus.
Ne vieną valandą su dukromis kepė ir dekoravo sausainius. Tai – jų tradicija, kuriai jau daugiau nei dešimt metų, siekdama tobulo rezultato Viktorija yra lankiusi meduolių dekoravimo kursus. Tad tie torto lekalai taip ir liko nepanaudoti.
Tačiau savo idėją drabužių dizainerė ilgąjį Kalėdų savaitgalį vis tiek įgyvendino, o rezultatas ją sužavėjo. „Tos eglutės nevalgysiu – man jos gaila. Sakiau, kad kiti ragautų, kai aš nematysiu“, – juokiasi, kad kepinys toks gražus, jog nekyla ranka pjaustyti.
Kas bus ant jos šeimos stalo pasitinkant Naujuosius metus? „Svarbu, kad būtų šampano ir ikrų, – kvatoja dizainerė. – Tam vakaru norisi ko nors modernesnio, tarkim, kelių rūšių vieno kąsnio užkandėlių. Viena iš tokių gal bus keptų saldžiųjų bulvių griežinėliai su grybų kremu ir silke.“
„Metų sandūroje mėgdavau sudaryti savo ateities tikslų sąrašą. Tačiau pasaulis pasikeitė – reikia keistis ir mums. Jaučiu, kad dabartiniu laikotarpiu labiau verta gyventi šia diena, su paprastais jos ritualais: džiaugtis puodeliu kavos, vakariene su šeima, pasivaikščiojimu miške ar išsipildžiusiu noru iškepti eglutės formos tortą, – pastebi Viktorija. – Anksčiau galvojau, kad svarbiausia – ko nors pasiekti, užsidirbti, užsitarnauti socialinį statusą. O dabar, kai negalime nieko daryti už namų ribų, atsiranda laiko atsigręžti į artimuosius, pažvelgi į savo vidų. Tada tampa ypatingai svarbūs santykiai su vyru, vaikais, su savimi pačia. Manau, kad šis laikas pakeis daugelio žmonių vertybes. Man dabar norisi gyventi tiesiog gražiai ir prasmingai, be nereikalingų lūkesčių, be nusivylimo dėl neišsipildžiusi svajonių.“
Tortas „Eglutė“
Biskvitui reikės:
- 4 kiaušinių
- 120 g cukraus
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 žiupsnelio druskos
- 120 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Kremui:
- 200 g (pusė skardinės) saldaus sutirštinto pieno
- 200 g (pusė skardinės) karamelizuoto sutirštinto pieno
- 200 g minkšto sviesto
Glajui:
- 3 kiaušinių baltymai
- 500 g cukraus pudros
Biskvitui skirtus kiaušinius Viktorija muša į dubenį ir plakikliu gerai išplaka. Nesustodama plakti pamažu supilu cukrų, vanilinį cukrų, druską ir plaka toliau, kol cukrus ištirpsta, o masė tampa balta ir puri.
Miltus sumaišo su kepimo milteliais. Tuomet pamažu, jau maišydama šaukštu, į saldžią kiaušinių masę suberia tą miltų ir kepimo miltelių mišinį.
Tešlą pila į kepimo popieriumi išklotą torto formą. Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje biskvitas keps 30-40 minučių – kol paviršius gražiai parus, o vidus bus sausas.
Iškepusį biskvitą gerai atvėsina, tuomet supjausto horizontaliais lakštais.
Biskvitams sutepti skirtą dviejų rūšių sutirštintą pieną sukrečia į dubenį, į jį įmaišo minkštą sviestą. Gardus, lipnus kremas paruoštas.
Telieka ant biskvito lakštų dėti eglutės lekalus ir apipjauti vis mažesnio skersmens apskritimus. Juos dėti vieną ant kito, pertepant paruoštu kremu.
Eglutės formos tortą laikas dekoruoti. Jam Viktorija paruošia tokį patį glajų, kaip sausainių puošybai: keletą minučių baltymus plaka lėtai, o paskui padidina plaktuvo greitį ir vis pildama cukraus pudrą paruošia saldžią stangrią masę. Dalį jos palieka baltą, o kitą maistiniais dažais nudažo žaliai.
Abiem glajais dekoruoja eglutę, o paskui ją nusagsto baltojo šokolado saldainiais ir pačios su dukromis keptais kalėdiniais sausainukais.