Vilniuje – šventinė gastronomijos asociacijos vakarienė: inauguruoti nauji nariai gurmanai

Šventinė gastronomijos asociacijos vakarienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Šventinė gastronomijos asociacijos vakarienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
2023-12-16 22:20
AA

Gruodžio 16-osios vakarą Vilniuje susirinko šventiškai pasipuošę gero maisto mylėtojai. Čia vyko kalėdinis tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ vakaras, kurio metu buvo surengta ir iškilminga naujų narių inauguracijos ceremonija.

Prie jau septyniolika metų Lietuvoje veikiančio „Chaîne des Rôtisseurs“ padalinio prisijungė keturiolika naujų maisto entuziastų. Šventinė gastronomijos asociacijos vakarienė ir inauguracijos ceremonija vyko sostinės restorane „Stikliai“.

„Chaîne des Rôtisseurs“ – tarptautinė gastronomijos asociacija, įkurta 1950 metais Paryžiuje. Ji vienija šios srities profesionalus ir mėgėjus, kurie domisi kulinarijos menu, gėrimų vartojimo kultūra ir dalijasi sukaupta patirtimi. Asociacijos padalinys Lietuvoje siekia skatinti gastronomijos meno vystymąsi rengdamas gurmaniškus pietus ir vakarienes įvairiuose restoranuose.

Asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ naujų narių inauguracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ naujų narių inauguracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuva yra 81-a valstybė pasaulyje, prisijungusi prie tarptautines „Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos, turinčios daugiau nei 24 tūkst. narių. Idėja sukurti asociacijos padalinį Lietuvoje kilo 2006 metais Eirikui Bergvolui (tuometiniam viešbučio „Radisson SAS Astorija“ Vilniuje direktoriui) ir Jolantai Smičienei (kuri iki šiol yra viena iš šios asociacijos valdybos narių).

Asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ naujų narių inauguracija (33 nuotr.)
+27

„Chaîne des Rôtisseurs“ stalo taisyklės

Stalo menas ir „Chaîne des Rôtisseurs“ kultūra buvo Jeano Valby gastronominė idėja. Tai reiškia būti gurmanu, palaikyti harmoningus ir draugiškus socialinius ryšius su kitais. Save džiuginti ne tik valgymu, bet ir patiekalų skonio ir kokybės įvertinimu. Remdamiesi savo įsitikinimais, asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai turi patvirtinti, kad gerbs draugijos taisykles:

  • Vynas nemaišomas su vandeniu.
  • Vanduo visada turi būti ant stalo.
  • Troškulys malšinamas vandeniu, o norint pasimėgauti renkamasi vynas.
  • Nerekomenduojama dėti ant stalo druskos arba pipirų.
  • Kadangi patiekalai yra paruošti geriausių meistrų virėjų, negalima abejoti jų darbu ir žiniomis. Geras kulinaras yra kaip dailininkas. Buvęs „Chaîne des Rôtisseurs“ prezidentas yra pasakęs: jeigu perki žymaus menininko, tokio kaip Rubensas, Moro, Picasso, kūrinį, tai negali jo papildyti savo potėpiais.
  • Prie stalo nerūkoma, tai yra leidžiama tik po kavos. Ir, žinoma, neprašoma kavos iš karto po pirmojo patiekalo.
  • Prie stalo nediskutuojama. Taip pat negalima pakilti nuo stalo patiekalų keitimo metu. Gal tik išskyrus atvejus, kai tai yra būtina.
  • Atsiradus naujoms technologijoms, į taisykles dar buvo įrašytas vienas punktas: valgant išsijungiamas mobilusis telefonas.