Violetinės daržovės valo kraują ir padeda lieknėti

Baklažanas / Fotolia nuotr.
Baklažanas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
A
A

Psichologai sako, kad violetinės spalvos produktai padeda atsikratyti atgyvenusių jausmų ir… nereikalingų kilogramų (beje, apetitą mažina ne tik maistas, bet ir violetinės spalvos indai).

Baklažanai. Šiose daržovėse gausu kalio, kuris būtinas sklandžiam širdies darbui. Dar šios neįprastos spalvos ir formos daržovės yra geras vitaminų C, B1, B6 ir PP šaltinis. Specifinį baklažanų kartumą lengva panaikinti pasūdžius, o štai į kitą savybę – sugerti daug riebalų – reikėtų labiau atsižvelgti ir į patiekalus dėti mažiau sviesto ar aliejaus.

 

Radicchio salotos
Radicchio salotos / Fotolia nuotr.

Radicchio salotos. Šios salotos panašios į raudongūžius kopūstus – rausvai violetinės spalvos lapus vagoja baltos gyslos. Salotos kiek kartokos (turbūt tai – visų violetinės spalvos daržovių savybė), tačiau gaivios. Jos yra geras vitamino C, kalcio ir fosforo šaltinis. Dažniau būtent šios rūšies salotų rekomenduojama valgyti turintiesiems antsvorio.

 

 

Radicchio salotos
Radicchio salotos / Fotolia nuotr.

Raudonieji svogūnai. Nors vadinami raudonaisiais, jų lukštai – violetinės spalvos.Vidus taip pat tamsokas. Skonis saldus, švelnesnis už paprastų svogūnų. Raudonieji svogūnai labiausiai tinka salotoms. Kadangi jie dažniausiai valgomi termiškai neapdoroti, yra geras vertingų medžiagų šaltinis.

 

 

 

Radicchio salotos
Radicchio salotos / Fotolia nuotr.

Raudongūžiai kopūstai. Kalcio, kalio ir beta karoteno šiuose kopūstuose gerokai daugiau negu baltagūžiuose jų giminaičiuose. Ryškią spalvą, kuri bjauriai nudažo rankas šiuos kopūstus pjaustant, suteikia flavonoidai – širdžiai ir visai kraujotakos sistemai reikalingos medžiagos.

 

 

 

 

Žvilgsnis į garsenybių lėkštes

Radicchio salotos
Radicchio salotos / Fotolia nuotr.

Garsi amerikiečių popmuzikos atlikėja Mariah Carey dailias figūros linijas saugo paisydama maisto spalvų. Ji sako seniai įsitikinusi, kad violetinės spalvos produktai naikina riebalus. M. Carey prisipažino, kad kaskart, kai pajunta priaugusi bent kelis nereikalingus kilogramus, pradeda laikytis „violetinės“ dietos: kas antrą dieną valgo tik violetinės spalvos produktų.

 

Kas jas nuspalvina?

Violetinę spalvą daržovėms suteikia anticianinas – flavonoidas, arba, kitaip tariant, pigmentas. Ši medžiaga maitina galvos smegenų ląsteles, todėl turbūt nerastume žmogaus, kuriam jos nereikėtų. Svarbu žinoti, kad daržoves šaldant anticianinas žūva.

 

 

 

 

PARAGAUKITE!

Radicchio salotos
Radicchio salotos / Fotolia nuotr.