Virtuvės profesionalai padės „naikinti“ rudens gėrybes
Paskutiniam rugsėjo šeštadieniui temperamentingieji laidos vedėjai paruošė linksmą laidą apie tai, kaip jiems sekasi kartu mokytis taisyklingos lietuvių kalbos, na ir, žinoma, kaip skaniai apmažinti po karštos vasaros gausiai užgriuvusias daržo bei sodo gėrybes.
Gian Luca liks ištikimas itališkai virtuvei ir pagamins Italijoje labai pamėgtą greito maisto karštą užkandį – baklažanų kroketus. Virtuvės šefas įsitikinęs, kad jei viską teisingai darysite pagal jo patarimus, šiuos kroketus valgys net išrankiausieji vaikai.
Tuo tarpu Ali iškeps šio rudens būsimą hitą: karamelinį obuolių pyragą. Receptas pakankamai lengvas, tik reikalaujantis įdėti kruopštumo ir kantrybės, kad rezultatas gautųsi toks įspūdingas, kaip televizijos ekrane. Tačiau profesionalaus konditerio patarimai ir padrąsinimai, bei Gian Lucos susižavėjimas turėtų įtikinti beveik kiekvieną šeimininkę pabandyti iškepti šį obuolinį gražuolį.
Baklažanų kroketai Reikės: · 1 vidutinio baklažano · 1 svogūno · 200 g jautienos faršo · 200 g džiuvėsėlių · 1 kiaušinio · 100 ml vandens · Ypač tyro alyvuogių aliejaus · Žiupsnelio druskos · Žiupsnelio prieskonių maltai mėsai | Svogūną susmulkinti. Neluptą baklažaną taip pat supjaustyti smulkiais kubeliais. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberti svogūnus. Pakepinti, kol svogūnai suminkštės. Tada suberti baklažanus ir pakepinti. Kai keptuvė išsausėja, įpilti 100 ml vandens, įberti druskos, sumažinti kaitrą ir patroškinti daržoves 3-5 min. Į didesnį dubenį sudėti faršą, įberti 4-5 valg. š. džiuvėsėlių, įmušti kiaušinį, įberti maltos mėsos prieskonių, sudėti troškintas daržoves ir viską gerai išmaišyti. Pašlapinti rankas ir iš gautos masės formuoti rutuliuko formos kroketus. Ant lėkštės paberti džiuvėsėlių ir juose apvolioti baklažanų kroketus. Prikaistuvyje įkaitinti alyvuogių aliejų (įpilti aliejaus tiek, kad gerai apsemtų kroketus) ir jame apskrudinti baklažanų kroketus. Išimtus iš puodo kroketus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių, ir pabarstyti druska. Patiekti, kaip karštą užkandį. Skanūs ir atvėsę. Skanaus! |
Karamelinis obuolių pyragas Pagrindui reikės: · 100 g migdolų riešutų · 400 g kvietinių miltų · 120 g cukraus pudros · 200 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto · 1 kiaušinio · Žiupsnelio druskos Obuolių karamelės įdarui reikės: · 1 kg obuolių · 200 g cukraus | Į elektrinį smulkintuvą suberti birius produktus: miltus, cukraus pudrą, druską ir riešutus. Sumalti iki smulkių trupinių. Tada po truputį dėti sviesto kubelius ir toliau malti. Tada įmušti kiaušinį ir permalti iki vientisos masės. Gautą masę išlyginti nestoru sluoksniu ant maistinės plėvelės, suvynioti ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Įberti 50 g cukraus į įkaitintą keptuvę ir išlydyti. Taip po truputį suberti visą likusį cukrų ir išlydyti. Gautą karamelę išpilti ant kepimo popieriumi išklotos skardelės ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis ir norimu būdu išdėlioti į kepimo formą, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi. Galima pabandyti išdėlioti rožės žiedlapių principu. Palikti nuo formos krašto 3-4 cm laisvus. Ant obuolių viršaus išdėlioti sulaužytos karamelės gabaliukus. Tada ant viršaus per burokinę tarką sutarkuoti sustingusią tešlą ir gražiai užpildyti bei išlyginti kraštus ir paviršių. Kepti 20-30 minučių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį išimti iš kepimo formos apverčiant apatine obuolių dalimi į viršų. Skanaus! |