Viskas iš žuvies
Žuvis galima ne tik kepti, bet ir pasigaminti įdomesnių patiekalų, pavyzdžiui, žuvies rutuliukų su kokosais. Jei mėgstate krevetes, paskanaukite keptų ant grotelių.
Ant iešmelių keptos krevetės
Jums reikės: 1 kg karališkųjų lukštentų krevečių, šaukšto aitriųjų paprikų padažo, 2 apelsinų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, žiupsnelio pipirų, 120 ml obuolių sidro, svogūno.
- Paruoškite marinatą. Labai gerai nušveistą vieno apelsino žievelę nutarkuokite, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.
- Svogūną ir česnaką sukapokite, pakepinkite aliejuje.
- Suberkite šaukštą nutarkuotų apelsino žievelių, supilkite sultis, sidrą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol nemažai skysčio nugaruos, masė turi sutirštėti.
- Pagardą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, sukrėskite aitriųjų paprikų padažą ir atvėsinkite.
- Į marinatą sumeskite krevetes ir palikite marinuotis per naktį.
- Jas suverkite ant vandenyje mirkytų medinių iešmelių ir labai trumpai pakepkite ant grotelių.
- Galima tiekti apšlaksčius likusiu marinatu.
Rutuliukai su kokosais
Jums reikės: 500 g baltos žuvies, pusės stiklinės kokosų drožlių, pagal skonį kapotų kalendrų, 80 ml kokosų kremo, 4 šaukštų miltų, pagal skonį druskos, maltų baltųjų pipirų, saujelės džiūvėsėlių, pusės žaliosios citrinos sulčių.
- Žuvį nuplaukite, išdarinėkite, sumeskite į elektrinio trintuvo indą.
- Ten pat suberkite kokosų drožles, kalendras, sukrėskite kokosų kremą ir trinkite, kol masė taps vienalytė.
- Ją pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis, įmaišykite miltus.
- Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, kiekvieną apvoliokite džiūvėsėliuose ir išdėliokite kepimo skardoje.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Jei norite traškesnių rutuliukų, galite skrudinti ir gruzdintuvėje ar keptuvėje aliejuje.
Žuvis aštriame padaže
Jums reikės: apie 800 g žuvies, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties ir saliero gumbo, 2 pomidorų, 2 morkų, 2 didelių svogūnų, 1,5 natūralaus žuvų sultinio, l,5 vandens, 2 šaukštų želatinos, kelių krapų šakelių, 2 laurų lapelių, 4 kvapiųjų pipirų, pagal skonį druskos, pipirų, grūdėtųjų garstyčių.
- Žuvį išdarinėkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Sultinį supilkite į puodą, suberkite kvapiuosius žirnelius, smulkintą saliero gumbą, griežinėliais pjaustytą morką, išvalytą ir sukapotą aitriąją papriką, sukrėskite garstyčias, sudėkite žuvį ir virkite nustačiusi mažą kaitrą apie 15–20 min.
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pastovėti.
- Išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir supilkite į žuvies puodą.
- Supilstykite žuvienę į stiklainiukus ir palikite ataušti.
- Įberkite kapotų krapų ir papuoškite krapų šakelėmis.
Bulvienė su žuvimis
Jums reikės: ilgavaisio agurko, 200 g baltos upės žuvies filė, 10 mažų kaparėlių, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, šaukštelio rudojo cukraus, pusės citrinos sulčių, po šaukštą alyvuogių aliejaus ir austrių padažo, pagal skonį kapotų petražolių.
Bulvienei: 4 didesnių bulvių, pusės saliero gumbo, 2 stiklinių natūralaus daržovių sultinio, 2 šaukštų sviesto, svogūno, 150 ml grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų.
- Žuvį labai gerai nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite, suberkite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite citrininiais pipirais, kapotomis petražolėmis ir tarkuotais imbierais.
- Suberkite cukrų, suplikite austrių padažą, aliejų, citrinos sultis, gerai išmaišykite ir palikite pasimarinuoti bent 2 val.
- Agurką ir kaparėlius sukapokite, įmaišykite į žuvį, masę dar kartą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Bulves ir salierą nulupkite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į puodą su sultiniu ir virkite nustačiusi mažą kaitrą, kol suminkštės.
- Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste, sukrėskite į puodą su bulvėmis, supilkite grietinėlę, dar trumpai pakaitinkite, įberkite druskos, pipirų ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.