Vitaminas C. Kokiuose produktuose jo daugiausia?
Vaisiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A
Tradiciškai manoma, kad daugiausia šaltuoju metų laiku tokio reikalingo vitamino C esama citrusiniuose vaisiuose. Bet trumpam pamirškime juos – vitaminas C slypi net tuose vaisiuose ir daržovėse, apie kuriuos nė nesusimąstėte.
Kaip teigia atlikti tyrimai, šis vitaminas ne tik gražina ir skaistina odą, bet ir yra nepakeičiamas šaltuoju sezonu, kai puola virusai ir peršalimo ligos. Kadangi ne kiekvienas mūsų nori gerti sintetinius vitaminus, siūlome sužinoti, kur dar slypi vitamino C resursai.
- Vidutiniame apelsine vitamino C yra apie 69 mg, o štai tokiame pat kiekyje aitriosios paprikos – net apie 107 mg. Beje, tyrėjai iš Buffalo universiteto teigia, kad kapsaicinas, esantis aitriosiose paprikose, geba numalšinti sąnarių ir raumenų skausmus.
- Puodelyje smulkintos raudonos saldžiosios paprikos galime aptikti triskart daugiau vitamino C nei tokiame pat kiekyje apelsinų – net 190 mg. Be to, joje gausu ir vitamino A, kuris gerina regėjimą, stiprina kaulus. Žalia saldžioji paprika taip pat ne išimtis – joje slypi 120 mg vitamino C.
- Lapiniai kopūstai (anglų k. kale) itin naudingi mūsų sveikatai – juose daug vitaminų A, K, taip pat vitamino C. Neretai šie kopūstai vadinami supermaistu, nes yra labai maistingi, turi daug mineralų, tinkami įvairiems patiekalams gardinti.
- Puodelyje brokolinių kopūstų vitamino C aptinkama net 132 mg, be to, jie itin tinka dietinei mitybai, nes yra nekaloringi. Pasak mokslininkų, šie kopūstai dar apsaugo nuo vėžio.
- Papajos – egzotiniai vaisiai, turintys ypatingų savybių: jie skaistina odą, teigiamai veikia sinusus, stiprina kaulus, o viename puodelyje yra apie 88 mg vitamino C.
- Žiediniai kopūstai gali būti neįtikėtinai sveikas maistas, kuriame slypi ir gera dozė vitamino C. Taip pat šios daržovės gerina virškinimą, stiprina organizmą, turi daug nepakeičiamų aminorūgščių.
- Briuseliniai kopūstai – tai natūrali apsauga nuo vėžio ir peršalimo. Puodelyje šių daržovių yra net 74,8 mg vitamino C. O paruošti patiekalų su jais visai nesunku – nuo salotų iki troškinio ar sriubų.
- Ananasuose irgi apstu vitamino C. Jie dar puikiai veikia virškinimo sistemą, mažina pilvo pūtimą, veikia kaip uždegimą malšinanti priemonė.
- Kad kiviuose vitamino C yra su kaupu, greičiausiai žino kiekvienas: vos dviejuose vaisiuose jo 137,2 mg. Jau nekalbame apie tai, kad kiviuose gausu kalio, puikiai veikiančio širdies ir kraujagyslių sistemą, bei vario, stiprinančio imuninę sistemą.
- Manguose daug vitamino A, tačiau dar daugiau vitamino C. Vienas ar keli vaisiai per dieną tikrai padės sustiprinti imuninę sistemą.