Ypatingi patiekalai iš bulvių
Bulviniai patiekalai gali būti nekasdieniški ir nenuobodūs, tereikia žinoti su kokiais produktais poruoti bulves.
Apkepas su vištiena ir feta
Jums reikės: 400 g virtos viščiukų filė, 3 šaukštų sviesto, 2 svogūnų, nemažo poro, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 6 didelių bulvių, 250 fetos, 150 g tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos, pipirų, kelių rozmarinų šakelių.
- Vištieną supjaustykite, įtrinkite druska, pipirais ir apkepkite svieste.
- Svogūnus ir porą supjaustykite griežinėliais, česnakus sugrūskite ir kepkite karštame aliejuje, kol suminkštės.
- Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, su lupenomis iškepkite orkaitėje taip, kad būtų dar kietokos. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Pailgą kepimo formą patepkite aliejumi, išdėliokite dalį bulvių griežinėlių, berkite kapotų rozmarinų spygliukų, vištienos kubelių, parmezano, klokite porų ir svogūnų sluoksnį, berkite druskos, pipirų, vėl bulvių.
- Sluoksniuokite, kol baigsis visi produktai. Ant viršaus berkite trintą fetą.
- Paruoštą patiekalą užklokite kepimo popieriumi ir kepkite 180 °C karštumo orkaitėje maždaug 45 min.
- Prieš pat baigiant kepti popierių nuimkite, kad apskrustų viršus.
Virtinukai su šalavijais
Jums reikės: 600 g virtų bulvių, 2 kiaušinių, 300 g miltų, 4 šaukštų sviesto, po žiupsnelį druskos, aitriosios paprikos ir maltų juodųjų pipirų, saujelės šviežių šalavijų lapelių.
- Nušveistas bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje, kad būtų minkštos, ir pravėsinkite.
- Dar šiltas sugrūskite, įmuškite kiaušinius, suberkite kelis kartus per sietelį persijotus miltus, supilkite lydytą sviestą ir gerai išsukite.
- Pagal skonį berkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos ir susmulkintų šalavijų lapelių.
- Užminkykite minkštą tešlą ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite ją į kelis plonus volelius.
- Juos supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais, galite įspausti duobutes ar peiliu padaryti įpjovas.
- Paruoštus virtinukus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
- Virkite, kol iškils į paviršių. Išgriebkite kiaurasamčiu ir tiekite su lydytu sviestu.
Keksiukai su špinatais
Jums reikės: 5 virtų bulvių, 2 kiaušinių, 4 riekių batono, stiklinės grietinėlės, saujos špinatų, 3 šaukštų migdolų drožlių, 3 skiltelių česnako, 250 g riebaus varškės sūrio, 150 g tarkuoto brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, citrinų sulčių.
- Batoną pamerkite į grietinėlę, kai išbrinks, sukrėskite į trinti skirtą indą.
- Ten pat sudėkite nuluptas bulves, įmuškite kiaušinius, berkite druskos, pipirų, tarkuoto sūrio, pagal skonį įlašinkite citrinų sulčių ir iki vientisumo sutrinkite.
- Špinatus suplėšykite, varškės sūrį iki trupinių sutrupinkite šakute arba sutarkuokite stambia trintuve.
- Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Į bulvių masę įmaišykite plėšytus špinatus, trupintą varškės sūrį, migdolų drožles, sugrūstus česnakus ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę krėskite į sviestu išteptas keksiukų formeles.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Bulvių ir pesto salotos
Jums reikės: 500 g virtų bulvių, ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų, 2 raudonųjų svogūnų, 4 šaukštų pesto, 50 ml alyvuogių aliejaus, 300 g lieso mėgstamo rūkyto arba virto kumpio, po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Žalumynus smulkiai sukapokite.
- Raudonuosius svogūnus nulupkite, irgi sukapokite, šiek tiek pasūdykite ir pakratykite uždengtoje lėkštėje, kad neliktų aitrumo.
- Bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir iškepkite orkaitėje su lupenomis.
- Ataušinkite, nulupkite, supjaustykite stambokomis skiltelėmis ir išdalykite į dubenėlius.
- Jas pasūdykite, pagardinkite pipirais, svogūnais, žalumynais.
- Pestą sumaišykite su aliejumi ir negailėdami apšlakstykite salotas.
- Ant viršaus berkite kumpio (jei norite, galite pakepinti) gabalėlių.