Žaliavalgis Paulius Jaruševičius pataria, kaip susidaiginti saulėgrąžų daigų
Kad daiguose slypi neįtikėtina galia, greičiausiai įsitikino visi, kurie propaguoja sveikesnį gyvenimo būdą ar žaliavalgystę. O jei esate ragavę būtent saulėgrąžų daigų, sutiksite, kad jų skonis – ypatingas. Ką jau kalbėti apie šių daigelių naudą organizmui...
Dabar, kai daržuose nebeliko šviežių žalumynų, daigeliai būtų tiesiog idealus būdas papildyti valgiaraštį sveika, mikroelementų turtinga žaluma.
Na, o jei kilo klausimų, kaip patys galėtumėte užsiauginti jų, siūlome įsiklausyti į „Annos Wigmore fondo“ įkūrėjo ir vadovo Pauliaus Jaruševičiaus, turinčio išties daug saulėgrąžų daiginimo patirties, patarimus.
– Papasakokite, kokią naudą mūsų organizmui teikia saulėgrąžų daigai?
– Šie daigai – vieni vertingiausių žemėje. Tarkime, išspaudus sultis iš saulėgrąžų daigų, juose galime aptikti net 30 proc. baltymų, taip pat daug vitaminų A, C, K, B grupės vitaminų. Štai Tarptautinė daigų daiginimo asociacija Amerikoje skelbia, kad saulėgrąžų daiguose yra itin daug vitamino D, kuris retai aptinkamas kituose maisto produktuose ir yra labai naudingas imunitetui, akims, kaulams ir pan. Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad saulėgrąžų daigai – puikus lecitino šaltinis, kuris atsakingas už riebalų apytaką kraujyje. Merilendo universiteto medicinos centras ištyrė, kad juose yra dukart daugiau baltymų nei pačios geriausios kokybės špinatuose. Taigi, jeigu žvelgtume į saulėgrąžų daigus kaip į salotas, jie yra kur kas vertingesni už lapinius kopūstus (Kale) ir špinatus, kuriems priskiriamas maistingiausiųjų ir sveikiausiųjų titulas. Norėčiau pasidalyti Hipokrato instituto sulčių receptu, kurias siūloma gerti rytais: išspauskite ir sumaišykite agurkų (50 proc.), žirnių daigų, saulėgrąžų daigų ir lapkotinių salierų sultis (50 proc. – lygiomis dalimis). Tai ir maistinga, ir sveika dienos pradžia.
– Kaip tinkamai daiginti saulėgrąžas? Nuo ko pradėti?
– Iš pradžių reikėtų įsigyti saulėgrąžų su lukštais. Jos turėtų būti termiškai neapdorotos, nekepintos ir pan. Tuomet iš vakaro užmerkite jas 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilkite. Perskalauti saulėgrąžas reikėtų ryte ir vakare. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, laikas perkelti saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų siekti maždaug centimetrą. Beje, tinka tiek paprasta žemė, tiek maišyta su kompostu. Supilkite pradygusias saulėgrąžas į padėklą ir paliekite. Na, o toliau tas saulėgrąžas reikėtų užspausti kitu padėklu ir prislėgti sunkiu daiktu, kad šios nebūtų laisvos. Taip užspaustas ir laistant kiekvieną dieną saulėgrąžas būtina laikyti maždaug keturias dienas. Paskui padėklą su sudygusiomis saulėgrąžomis perkelkite ant palangės ir auginkite. Maždaug 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų.
Noriu paminėti, kad saulėgrąžas reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo, nes paskui augalas atsiskiria nuo sėklos ir praranda savo maistines savybes. Kol jis mažas ir neturi antro vainikėlio, augalas maitinasi ir iš sėklos, ir iš žemės. Maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats maistingiausias.
Užsiauginti daigų nesudėtinga, tačiau, norint gero rezultato, teks įdėti pastangų. Tokiu pačiu būdu galite sudaiginti žirnius, grikius (juos reikėtų naudoti nekepintus, su lukštais) ir kviečių želmenis. Beje, apie kviečių želmenis norėčiau pasakyti, kad tai nėra salotos. Tai – žolė, ir ji nevalgoma. Iš kviečių želmenų reikėtų spausti sultis, nes žmogaus organizmas negali suvirškinti labai kietos celiuliozės membranos.
– Kokios saulėgrąžos tinkamiausios daiginti?
– Tik bandydami galime atrasti tokias, kurios bus tinkamiausios. Svarbiausia, kad šios būtų termiškai neapdorotos ir su lukštais. Išlukštentas saulėgrąžas taip pat galima sudaiginti: jas reikėtų laikyti vandenyje ir, kai pradeda lįsti šaknelė, valgyti su visa sėkla. Tačiau iš jos neužaugs augalas su žaliais lapais.
Kalbant apie saulėgrąžų dydį, norėčiau pasakyti, kad tos, kurios yra labai smulkios, skirtos paukščiams, nėra pats geriausias pasirinkimas, mat išauginti iš jų kokybiškų daigų beveik neįmanoma.