Žaliavalgystės puoselėtojas P. Jaruševičius pataria, kaip sudaiginti sėklas ir kviečių želmenis

Kviečių želmenų sultys - puikus antioksidantas / Fotolia nuotr.
Kviečių želmenų sultys - puikus antioksidantas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Pavasaris lyg vėjas įskriejo ne tik į mūsų širdis, bet ir į lėkštes. Riebų ir sunkų maistą daugelis trokšta pakeisti lengvomis ir šviežiomis salotomis, daigais, vaisiais. Taigi dabar pats metas paskanauti naujo ir gardaus.

Žaliavalgystės ir gyvojo maisto puoselėtojas, Anne Wigmore fondo įkūrėjas, sveikos mitybos šalininkas Paulius Jaruševičius sako, kad pavasarį mėgautis galime ne tik naudingomis kviečių želmenų sultimis, bet ir medžių pumpurais, lapais, jaunomis dilgėlėmis, garšvomis bei kitais augalėliais.

– Kokius pavasario augalus patartumėte įtraukti į valgiaraštį?

– Išbandykite garšvų, beržų, liepų lapus ir pumpurus, kiaulpienes – šias gėrybes pažįstame kone kiekvienas. Kai kurie žmonės valgo ir žliūges, kartenes, tačiau iš esmės tokius specifinius augalus reikia pažinti. Ir namuose geriausia auginti mažus augalus, tuomet jie visuomet po ranka. Ypač, jeigu gyvenate mieste, kuriame sunku aptikti neužterštose vietovėse augančių pavasario augalų. Į pagalbą pasitelkti galite įvairių sėklų, kurias sudaiginti nesunku paprasčiausiuose stiklainiuose – tai liucernos, dobilai, brokoliai.

Tačiau turėkite omenyje, kad sėklos turi būti skirtos specialiai daiginti. Įsigytos sėjai netinka, kadangi gali būti chemiškai apdorotos. Sėklų daiginimui galite įsigyti ir Lietuvoje, tarkime, ekologiškų prekių parduotuvėse. Jeigu daiginate kviečius, šie taip pat turėtų būti ekologiški. Na, o ką su tais augalais daryti? Jie tinka salotoms, žaliesiems kokteiliams, sumuštiniams, sultims.

– Kaip sudaiginti sėklų?

Dar norėčiau paminėti vieną augalą, kurį nesunku sudaiginti namuose – tai ožragė.

– Daiginimas yra paprastas: iš vakaro užpilkite sėklas stiklainyje vandeniu ir palaikykite, kad šios išbrinktų. Ryte vandenį nupilkite. Po to, kai atliksite šitą darbą, kiekvieną rytą ir vakarą sėklas tiesiog praskalaukite. Daigindami stiklainį laikykite horizontaliai, kad maži daigeliai neišdžiūtų. Iš vieno šaukšto sėklų per 6–7 dienas išauga maždaug 1 litras daigelių. Dar norėčiau paminėti vieną augalą, kurį nesunku sudaiginti namuose – tai ožragė. Tik rinkitės taip pat ekologiškas ir saugias sėklas.

– O nuo ko pradėti kviečių daiginimą?

– Kviečius daiginti reikia žemėje, nors įmanoma ir drėgmėje, tačiau tokiu atveju kiek nukenčia jų kokybė. Pats kviečių daiginimo procesas nėra labai sudėtingas. Tiesiog susiraskite padėklą, įberkite žemės ir joje sėkite vos pradygusius kviečius, t. y. suberkite juos ant paviršiaus ir kiek paspauskite, kad nebūtų palaidi paviršiuje. Nepamirškite perlieti vandeniu ir maždaug po 10–12 dienų jau džiaugsitės pirmuoju derliumi.

Kviečių želmenys – tai žolė, turinti celiuliozės, kuri nevirškinama, todėl jų dėti į žaliuosius kokteilius nepatartina. Pagrindinė kviečių želmenų paskirtis – sultys, kurių specialistai pataria išgerti maždaug 20–30 ml per dieną. Vienu kartu gerti daugiau kaip 30 ml nepatartina. Žmonėms, kurie turi rimtų sveikatos problemų ir nori želmenis vartoti kaip imunitetą stiprinantį gėrimą, galima želmenų sulčių gerti 3 kartus per dieną po 30–40 ml. Tačiau tuomet reikėtų visiškai atsisakyti gyvūninės kilmės maisto ir cukraus bei kitų lengvųjų angliavandenių.

Taip pat noriu paminėti, kad kai kurie žmonės valgo sudaigintas kviečių sėklas. Šiuo atveju reikėtų atkreipti dėmesį į kviečių šakneles: jeigu jos užauga didesnės nei pats grūdas, sėkla darosi nuodinga, kenksminga organizmui ir naudos neduoda. Taigi tokių geriau nevalgyti ir rinktis vos vos sudygusius.

– Vis pasigirsta šnekų, kad onkologinėmis ligomis sergantieji turėtų vengti kviečių želmenų sulčių. Ar tai tiesa?

– Amerikoje jau 60 metų kviečių želmenų sultys pasitelkiamos onkologinių ligonių imuniteto stiprinimui. Apskritai, žmonės, turintys tokių sveikatos bėdų, privalo atidžiau pažvelgti į savo mitybą. Šiuo atveju didžiulę neigiamą įtaką daro gyvulinės kilmės baltymai ir cukrus, kuriuo minta vėžinės ląstelės.

Kalbant apie kviečių želmenų sultis, nėra jokių pagrįstų mokslinių tyrimų, kurie tvirtintų, jog jos kenkia žmonėms, sergantiems onkologinėmis ligomis. Na, o praktinių pavyzdžių, kad kviečių želmenų sultys padeda mūsų organizmui – tūkstančiai.


DĖMESIO! Ar žinojote, kad kviečių želmenų sultyse yra itin daug naudingų medžiagų?

  • Kviečių ir miežių želmenų sultys yra stiprus antioksidantas;
  • Jose gausu vitaminų A,C,D, K ir B grupės bei B17;
  • Beta karotenas padeda šalinti toksinus iš organizmo;
  • Aptinkama net 92 iš 102 bioaktyvių mineralų;
  • Sultyse yra 70 proc. chlorofilo;
  • Dėl amino rūgščių gausos kviečių želmenų sultys ekspertų laikomos visaverčiu maistu;
  • Jas galima gerti, plauti sultimis akis, gydyti žaizdas; stiprinti plaukus, pilti į vonią.