Žaliųjų žirnelių gaiva
Žalieji žirneliai bet kuriam patiekalui suteikia maloniai saldų, gaivų skonį. Be to, valgydami žirnelius, gauname daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios ir besilaikantiems dietos.
Žirnelių sriuba su kiaušiniu
Jums reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 svogūnų, 2 skiltelių česnako, 2 griežinėlių šoninės, 700 ml sultinio, 800 g šaldytų žirnelių, 3 šaukštų smulkintų mėtų, 80 g grietinės, 4 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Svogūną, česnaką ir šoninę susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 4–5 minutes.
- Puode užvirkite sultinį, sukrėskite svogūnus, česnakus, šoninę, suberkite žirnelius ir mėtas. Išmaišykite ir virkite apie 10 minučių.
- Sudėkite grietinę, nukaiskite ir sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Puode užvirkite vandenį.
- Kai pradės burbuliuoti, atsargiai įmuškite kiaušinius ir virkite 1–2 minutes, kad tryniai liktų minkšti.
- Pilkite į lėkštes sriubos ir dėkite po kiaušinį.
Makaronai su žirneliais ir kumpiu
Jums reikės: 400 g makaronų, šaukšto aliejaus, 30 g sviesto, 3 skiltelių česnako, 1,5 puodelio kubeliais pjaustyto kumpio, 1,5 puodelio šaldytų žirnelių, 0,5 puodelio grietinės, 0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį, pusės citrinos žievelių.
- Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, pasilikite puodelį makaronų nuoviro.
- Į makaronus supilkite aliejų, išmaišykite ir palikite šiltai.
- Česnaką susmulkinkite ir apie 2 minutes pakepinkite svieste. Sužerkite kumpį, išmaišykite.
- Po kelių minučių suberkite žirnelius, įpilkite makaronų nuoviro, išmaišykite ir dar minutę pakaitinkite.
- Sudėkite grietinę, suberkite druską, pipirus ir tarkuotą sūrį.
- Įtarkuokite citrinos žievelių. Išmaišykite.
- Dėkite į lėkštes makaronus, ant jų – žirnelių su kumpiu.
Užkandis su žaliaisiais žirneliais
Jums reikės: 2 šaukštų aliejaus ir dar šiek tiek aptepti, skiltelės česnako, mažos cukinijos, 40 g šaldytų žirnelių ir morkų mišinio, 4 kiaušinių, 40 g tarkuoto kietojo sūrio.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių.
- Česnaką susmulkinkite, cukiniją sutarkuokite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir kepkite minutę.
- Sudėję cukinijas, išmaišykite ir dar kaitinkite 4–5 minutes.
- Suberkite žirnelių ir morkų mišinį, išmaišykite ir nukaiskite.
- Dubenyje išplakite kiaušinius, suberkite sūrį ir keptas daržoves.
- Išmaišykite ir dėkite į keksiukų formeles. Kepkite 18–20 minučių.
Žaliųjų žirnelių pestas su mėtomis
Jums reikės: 0,5 puodelio šaldytų žirnelių, ¼ puodelio kepintų sūdytų migdolų (arba kedrinių pinijų), ¼ puodelio smulkintų svogūnų, 0,5 puodelio šviežių mėtų, ¼ puodelio šviežių bazilikų, 0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio, 2 skiltelės česnako, citrinos, 160 ml aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Sumaišykite žirnelius, migdolus, svogūnus, mėtas, bazilikus ir tarkuotą sūrį.
- Įspaudę citrinos sultis, supilkite aliejų, įberkite druskos ir pipirų.
- Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Jei masė per tiršta, įpilkite dar aliejaus ir vėl suplakite.
- Tiekite iš karto arba laikykite šaldytuve.
- Labai skanu su skrudinta čiabatos riekele, šviežiu prancūzišku batonu ar karštais virtais makaronais.