Žalumynai – ne tik patiekalams gardinti

„VitaFresh“ sistema produktų šviežumą išsaugo iki 3 kartų ilgiau / Projektų partnerio nuotr.
„VitaFresh“ sistema produktų šviežumą išsaugo iki 3 kartų ilgiau / Projektų partnerio nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-08-24 08:00
AA

Pasakykite italui, kad jis daugiau niekada negalės skanauti baziliko, ir išvysite liūdniausią žmogų žemėje. Šis posakis gal kiek ir hiperbolizuotas, tačiau tiesa ta, kad be baziliko, kalendros, mėtos, čiobrelių, krapų bei kitų žalumynų daugelis patiekalų nebūtų tokie gardūs. Jų panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos. Be to, žalumynai pasižymi ne tik geromis skonio, bet ir gydomosiomis savybėmis.

Neabejotina nauda organizmui

mitybos specialistė Vaida Kurpienė / Užsakovo nuotr.

„Žalumynuose gausu chlorofilo, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių, gali padėti išvengti anemijos, sumažinti nesveiko maisto įtaką organizmui. Taip pat chlorofilas gali padėti pagerinti burnos kvapą bei išgyti žaizdoms, – sako sertifikuota mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja Vaida Kurpienė. – Įvairios žolelės pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis, todėl jų reikėtų vartoti ne tik vasaros sezonu, bet visus metus. Net jei ir neturite nuosavo daržo, ant palangės visada atsiras vietos bazilikų ar čiobrelių vazonėliui, o atsargomis žiemai galite nesunkiai pasirūpinti patys.“

Pasak mitybos specialistės, žalumynų nauda pastebėta jau labai seniai – ne veltui sunegalavus, rekomenduojama gerti įvairių žolelių arbatas, daryti jų kompresus ar kt. Žalumynai ne tik gydo, bet ir yra naudojami apsisaugoti nuo įvairių ligų ar sutrikimų. Anot V.Kurpienės, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei naudingųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.

Penki dažniausiai vartojami žalumynai ir jų nauda organizmui:

mitybos specialistė Vaida Kurpienė / Užsakovo nuotr.

Žalumynų nauda – visus metus

Jeigu prieskoninių augalų neauginate vazonėliuose ar nuosavame darže, greičiausiai susiduriate su dažna problema – kaip išsaugoti jų šviežumą? Nuskinti ir šaldytuve laikomi žalumynai įprastai nuvysta per savaitę, o kai kurie – dar greičiau. Buities technikos gamintojo „Bosch“ technologinis sprendimas – „VitaFresh“ sistema – leis išvengti šios problemos ir produktų šviežumą išsaugos iki 3 kartų ilgiau, nei įprasti šaldytuvai. Specialiame stalčiuje palaikoma žalumynams, vaisiams bei daržovėms optimali 0 °C temperatūra bei drėgmė, kuri nuolat cirkuliuodama pailgina maisto produktų gyvavimo ciklą ir išsaugo apie 30 proc. daugiau vitamino C.

mitybos specialistė Vaida Kurpienė / Užsakovo nuotr.

Tiems, kurie žalumynų teikiama nauda nori mėgautis ir žiemą, V.Kurpienė turi kelis patarimus – šaldyti arba džiovinti. Užšaldyti mėgstamas prieskonines žoleles, joms neprarandant gerųjų savybių, – paprasta. Susmulkintus ir ant skardos plonu sluoksniu paskleistus žalumynus dėkite į šaldiklį su greito šaldymo funkcija. „Bosch“ šaldikliai papildomai turi ir didelės talpos „BigBox“ stalčius, kurių aukštis viduje siekia 26 cm, tad nesunkiai sutalpinsite žalumynus, kurių pakaks iki kito sezono. Šie naujos kartos šaldikliai pasižymi ir kitomis patogiomis funkcijomis. Pavyzdžiui „LowFrost“ sistema, kuri 25 proc. sumažina šerkšną, atsirandantį ant produktų ir 15 proc. sumažina atitirpinimo laiką. Taip nusprendę vėsų rudens vakarą pasilepinti puodeliu šviežių mėtų arbatos išvengsite dažnai pasitaikančios problemos – šerkšnu apsitraukusių ir drėgnų žalumynų.

Pasak V.Kurpienės, džiovinti žalumynai taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams. Ant skardos bei kepimo popieriaus patieskite žoleles ir džiovinkite ne aukštesnėje nei 37 °C temperatūroje. „Bosch“ orkaitėse yra net 12 skirtingų kaitinimo būdų, tad pasirinkę norimą režimą, greitai ir paprastai išdžiovinsite prieskonines žoleles – neprireiks nė specialaus džiovinimo aparato.

mitybos specialistė Vaida Kurpienė / Užsakovo nuotr.

3 idėjos – ką pagaminti iš žalumynų?

  • Bazilikų ir žaliųjų pipirų sėklų aliejus. Jums reikės: 200 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 v. š. žaliųjų pipirų sėklų, 25 baziliko lapelių. Žaliųjų pipirų sėklas sumalkite malūnėliu, baziliko lapelius susmulkinkite. Sumaišykite alyvuogių aliejų su bazilikais ir pipirais, gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite pastovėti 2 valandas kambario temperatūroje, kad aliejus įsigertų pipirų ir baziliko skonio. Aliejų perkoškite per sietelį ir, supylę į indelius, užsukite bei laikykite šaldytuve. Suvartoti aliejų reikėtų per dvi savaites.
  • Sumuštinis su žolelių sviestu. Jums reikės: 35 g pilno grūdo bemielės duonos, 10 g sviesto, 10 g česnako, 2 g druskos, 1 g čiobrelių, 2 g baziliko, 1 g raudonėlio. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žolelėmis, išspaustu česnaku ir druska, sutrinkite iki vienalytės masės. Sviestą tepkite ant duonos.
  • Špinatų užtepėlė. Jums reikės: 100 g špinatų, 100 g raugintų agurkų, poros skiltelių česnako, 1 a. š. medaus, 1 a. š. „Dižono“ garstyčių, 1 a. š. balzaminio acto. Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą „SilentMixx“ arba sutrinkite rankiniu plaktuvu.

Skanaus!