Žinomi žmonės vasaros savaitgalius leidžia terasoje: dalijasi mėgstamiausiais grilio receptais

Arnas Mazėtis, Ineta Sasiulytė ir Deividas Meškauskas su dukra Frėja bei Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu
Arnas Mazėtis, Ineta Sasiulytė ir Deividas Meškauskas su dukra Frėja bei Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu
Jūratė Ražkovskytė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Su kuo jums asocijuojasi žodis „terasa“? Saulėta vasara, poilsis su knyga, draugų vakarėlis, ilgi pokalbiai, kava ištiesus kojas ant ryto rasa nubarstytos žolės... Malonumų sąrašą galima būtų tęsti iki begalybės. Mūsų herojai prisipažįsta neįsivaizduojantys terasos dar ir be skanaus maisto.

Poilsio ir pramogų oazė

Televizijos laidų prodiuserės ir vedėjos Vaidos Skaisgirės (28) terasa ypatinga: ji – ne ant žemės, o ant daugiabučio namo stogo šeštame aukšte. „Jausmas toks, tarsi ten įžengęs akimirksniu atsiplėši nuo visų rūpesčių, pakyli aukščiau jų“, – neslepia Vaida. Nuo terasos atsiveria nuostabi panorama – Vilnius kaip ant delno. Tai geriausia vieta klausytis čia pat, Vingio parke, vykstančių koncertų ar žiūrėti fejerverkus.

Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu
Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

„Terasa man yra relaksacijos zona su aktyviomis pramogomis, – juokdamasi sako TV laidų prodiuserė. – Dėl to, kad sodininkystė ir terasos priežiūra reikalauja nemažai fizinio darbo. Tačiau man tai – džiaugsmas ir malonumas. Be to, puikus būdas po darbų ir įvairių gyvenimo peripetijų atsipalaiduoti ir nukreipti mintis kitur. Būna, vakare užmigdau sūnų, išeinu į terasą, susijungiu visas lemputes, atsisėdu ir ilsiuosi.“

Terasa ant stogo – itin populiari ir Vaidos draugų susibūrimo vieta. Juo labiau kad moteris mėgsta gaminti ir lepinti svečius. Tradicinė kepsninė buvo naudojama gana dažnai, bet, sako Vaida, jau buvo nebetinkama kulinarinėms šeimininkės išmonėms. Todėl pasitarusi su žinovais šiemet įsigijo savo svajonę – keraminę kepsninę. Su draugais joje ir kepsnius kepa, ir žuvis rūko, net pyragus ir makaronus gamina.

„Kuriame televizijos laidas apie maistą, daug bendrauju su grilininkais ir šios kepsninės galimybes pirmiausia atradau per juos. Kolegos parodė, ką galima pagaminti su gera šiuolaikine kepsnine. Buvo smalsu visa tai išbandyti ne tik filmavimo aikštelėje, bet ir namuose, – neslepia Vaida. – Žinoma, yra vyriško darbelio užkurti tą kepsninę ar anglis pakeisti, bet jos priežiūra nėra tokia sudėtinga, kaip maniau. Užtat dabar su malonumu įgyvendinu visas kulinarines fantazijas.“

Įdarytas Portabella grybas
Įdarytas Portabella grybas / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Įdarytas portobella grybas

Vaida ne visada gali kelias valandas sukiotis prie kepsninės kurdama sudėtingus kulinarinius šedevrus, todėl turi keletą ir greitai paruošiamų sveikų, lengvų ir skanių patiekalų receptų. Šis nusižiūrėtas iš kolegų grilininkų. „Tik jie grybą įdaro mėsa ar parmos kumpiu. Aš mėsos nevalgau, todėl atradau variantą su varške ir labai pamėgau“, – pristato Vaida. Patiekalą paruošti užtruks kelias minutes, kepti – 10–15 minučių.

  • 1 portobella grybas
  • maždaug 200 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • gera sauja špinatų
  • mėgstamų šviežių žalumynų (petražolių, svogūnų laiškų, krapų)
  • skiltelė česnako
  • druskos, pipirų
  • kelios riekelės mėgstamo sūrio (minkšto bri ar kietojo čederio)
  • vyšninių pomidoriukų su šakele

 

Į varškę Vaida įmuša kiaušinį, suberia kapotus špinatus ir žalumynus, įspaudžia česnaką, gardina druska ir prieskoniais. Viską sumaišo. Grybą šiek tiek išskobia, prideda įdaro ir ant viršaus užkloja mėgstamo sūrio riekelę ar kelias. Šįkart naudotas sūris bri, bet puikiai tinka ir čederio ar kitas mėgstamas fermentinis.

Grybas pašaunamas į 200 laipsnių įkaitintą kepsninę ir kepamas maždaug 15 minučių. Šalia galima paskrudinti ir vyšninių pomidoriukų.

Meditacija prie kepsninės

„Ir Ineta, ir aš užaugome nedideliuose miesteliuose, gamtos apsupti, todėl mums labai reikėjo būsto su nuosavu kiemu, žole ir galimybe pasistatyti kepsninę“, – pasakoja šokėjas, šokių studijos „Studio DM“ įkūrėjas Deividas Meškauskas (31). Su mylimąja aktore Ineta Stasiulyte (39) jie kol kas tenkinasi nedideliu kotedžo kiemeliu ir svajoja apie namą ar sodybą su erdviu kiemu, kur tilptų ne tik kepsninė, bet ir pirtelė su vandens kubilu.

Ineta Stasiulytė su Deividu Meškausku ir dukra Frėja
Ineta Stasiulytė su Deividu Meškausku ir dukra Frėja / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Deividas terasoje praleidžia labai daug laiko – dažnai tiesiog sėdi ir mąsto, kaip pagražinti aplinką, kaip kokybiškai įrengti ką nors naujo. Pats išklojo takelį, įrengė patogią vietą kepsninei. Dabar kuria japonišką sodelį. Inetos darbas – iš visur į namus nešti samanas ir miško augalus: „Tame mažame plotelyje kuriame miniatiūrinį mišką – vazonuose jau auga mėlynės, žemuogės, žibutės, kadagys, plečiasi iš Anykščių šilelio, pajūrio ar Labanoro miškų parsivežtos samanos. Viskas išauginta iš sėklyčių, iš mažų daigelių.“

Deividas neslepia, kad pjauti žolę ir ruošti maistą lauke jam yra geriausias poilsis. „Anksčiau tiek negaminau. O dabar man vienas malonumas internete ieškoti naujų receptų ir pagal juos ruošti ką nors skanaus lauke“, – tikina. Kepsninė kieme užkuriama beveik kasdien, nebent dėl darbų abiem nėra kada.

„Ar sninga, ar lyja, ar saulė kepina, Deividas nuolat ką nors buria ir medituoja prie kepsninės. Ten – išskirtinai jo zona“, – pasakoja Ineta. Net žiemą vyras neretai nusikasa takelį iki kepsninės, užkuria ją ir netrukus po kiemą pasklinda gardžiausi kvapai. „Paties išrūkyta žuvis nesulyginama su pirktine. Net pica, kepta ant specialaus akmens pado kepsninėje, daug skanesnė nei namuose orkaitėje pagaminta. Ji – tarsi iš krosnies ištraukta, – vienas per kitą dalijasi. – Lauke ant ugnies kepto maisto skonis – visai kitoks.“

Rūkytas vilkešeris
Rūkytas vilkešeris / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Rūkyta žuvis

Naujausias Deivido atradimas – kepsninėje rūkyti žuvį. Lyg tikras profesionalas jis pasakoja, kaip išsivirti specialų sūrymą žuviai mirkyti, kaip ir kokią žuvį geriau rinktis. Procesas gal ilgokas, bet vertas išbandyti.

Išskrosta, išvalyta žuvis: vilkešeris, karšis, skumbrė ar ešerys

Sūrymui reikės:

  • 1 puodelio druskos
  • 5 puodelių vandens
  • maltų pipirų
  • česnako miltelių
  • poros šaukštų sojų padažo
  • džiovinto svogūno
  • kelių šakelių džiovintų kalendrų, kelių laurų lapų

 

Visus ingredientus sūrymui Deividas deda į vandenį ir gerokai paverda, kad atsiskleistų skoniai.

Šviežią ar atitirpintą, išvalytą žuvį deda į atvėsusį druskos ir prieskonių viralą. Vilkešerį, karšį, ešerį užtenka mirkyti tris keturias valandas. Jei žuvis didesnė, mirko ilgiau. Skumbrei reikėtų paruošti silpnesnį druskos tirpalą – iš 1 puodelio druskos ir 12 puodelių vandens, tačiau jame reikėtų laikyti per naktį.

Išmirkytą žuvį Deividas nusausina ir kartais dar įtrina smulkintomis džiovintomis kalendromis, česnaku, čiobreliais ir pipirais. Užkuria kepsninę (naudoja juodalksnių malkas – jos geriausiai rūksta, skleidžia skanų dūmą) ir deda žuvį ant grotelių. Tik reikia stebėti, kad temperatūra kepsninėje nepakiltų aukščiau nei 80 laipsnių. Po 40–50 minučių žuvį apverčia. Rūko iki trijų valandų.

Čia viskas skaniau

„Man terasa pirmiausia siejasi su poilsiu ir patogiais baldais. Norisi tokių, kuriuose gali jaukiai įsitaisyti ir skaityti knygą ar pavartyti žurnalą. Tokių, kad vaikai galėtų įsitaisyti pokaičio“, – pasakoja aktorė, psichologė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė (39).

Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė su vaikais Dominyku ir Izabele
Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė su vaikais Dominyku ir Izabele / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Apie tokią terasą ji svajojusi, vos buvo pradėtas statyti namas. Saulėtais gražiais pavasario, vasaros ar ankstyvo rudens rytais terasoje malonu gerti kavą. „Vasarą neretai vaikams pusryčius patiekiu čia. Dažną savaitgalį ir pietus visi valgome lauke, klausydamiesi paukščių čiulbėjimo. Gamtoje valgomas maistas tampa šimtąkart skanesnis. Net vaikai tai pripažįsta. Ko gero, visa paslaptis – grynas oras. Jis skatina apetitą ir gal net labiau sužadina skonio receptorius“, – šypsodamasi svarsto vienuolikos Dominyko ir ketverių Izabelės mama.

Kai į svečius atvažiuoja draugų, prie terasos statoma kepsninė – kepama žuvis, mėsa, daržovės. Tačiau karštomis vasaros dienomis terasoje Lina prisipažįsta labiausiai mėgstanti su vaikais pasilepinti naminiais ledais. „Vaikai dažnai prašo ko nors skanaus – žinoma, žodis „skanu“ jiems yra susijęs su „saldu“. O man svarbu, kad saldumynas būtų ir kuo sveikesnis“, – neslepia ir pati kartais naminiais ledais pasmaguriaujanti aktorė.

Sūrio pyrago skonio ledai
Sūrio pyrago skonio ledai / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Sūrio pyrago skonio ledai

Svarbiausia, kad jiems paruošti nereikia specialios ledų gaminimo mašinos. Reikia tik ilgokai plakti elektriniu plaktuvu, kol masė sutirštės.

  • 250 ml grietinėlės (mažiausiai 35 proc. riebumo)
  • 250 g kreminio sūrio (pavyzdžiui, „Philadelphia“)
  • 1 skardinė saldinto kondensuoto pieno
  • pusė šaukštelio vanilės ekstrakto (galima dėti ir šaukštelį vanilinio cukraus pudros)
  • pusė šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • mėgstamų uogų ir vaisių patiekti

Lina viską supila į dubenį ir ilgai plaka plaktuvu, kol masė sutirštėja. Tuomet supila į sandarų indą ir bent aštuonioms valandoms įdeda į šaldymo kamerą. Išėmusi iš kameros, indą maždaug 10 minučių palaiko šaldytuve, kad ledai kiek atsileistų ir juos būtų patogu gražiai atgnybti ledų šaukštu. Skanėstą dar pagardina šviežiomis uogomis, vaisiais, apšlaksto tirpintu šokoladu.

Šviesesnėms mintims

Vos prieš kelis mėnesius į naujus namus persikėlęs žurnalistas, renginių vedėjas Arnas Mazėtis (28) neslepia, kad nuosava terasa ir žolytė po kojomis jam reiškia laisvę ir malonumą. „Esu užaugęs nuosavame name, todėl visus dešimt metų gyvendamas Vilniuje norėjau ir siekiau turėti savo namą su žolės lopinėliu ir terasa, kur galėčiau rytais sėdėti su kavos puodeliu, o vakarais lydėti saulę“, – prisipažįsta žurnalistas.

Arnas Mazėtis
Arnas Mazėtis / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Dabar, kai tik oras leidžia, visas gyvenimas verda terasoje ir aplink ją. „Tiesa, darbo čia yra lygiai tiek pat, kiek malonumo, – juokiasi Arnas. – Bičiulis kaimynas pagamino kepsninės stalą, teks pačiam jį aliejuoti. Reikia nuolat laistyti ir pjauti žolę, prižiūrėti gėlynus, vaismedžius. Bet aš tokius darbus atlikdamas kaifuoju, nes mainais už įdėtas pastangas gaunu tikrą poilsį: išeinu į terasą, tiesiog pasėdžiu ar palaistau kokį gėlyną ir net mintys palengvėja, galva pašviesėja.“

Vištienos ir daržovių iešmeliai
Vištienos ir daržovių iešmeliai / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Vištienos ir daržovių iešmeliai

Atsiradus terasai ir, žinoma, kepsninei joje, net maistas kitoks valgomas: pakeliui namo Arnas kaskart stabteli parduotuvėje, kaip sako, nusipirkti ko nors, ką galima iškepti lauke ir pasikvietus draugų pavaišinti.

3–4 porcijos

  • 1 kg vištienos šlaunelių mėsos be kaulo
  • kario prieskonių
  • įvairių žolelių – raudonėlių, rozmarinų
  • druskos, pipirų,
  • kelios skiltelės česnako
  • pora šaukštų aliejaus
  • įvairių daržovių – cukinijų, saldžiųjų pipirų, raudonųjų svogūnų, morkų, pievagrybių, smidrų, pomidorų

Mėsą Arnas apibarsto mėgstamais prieskoniais, įspaudžia česnako, apšlaksto aliejumi, išmaišo ir palieka trumpam pasimarinuoti. Daržoves pjausto stambiais griežinėliais. Tada mėsą veria ant medinių iešmelių pamaišydamas su daržovių skiltelėmis ir deda į kepsninę ant grotelių. Mažesnius pievagrybius sudėlioja greta iešmų tiesiai ant grotelių. Kepa pusvalandį.

Vasariškas tortas
Vasariškas tortas / Gretos Skaraitienės/ „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Vasariškas tortas

„Tai Mazėčių namų klasika, – juokdamasis pristato tortą Arnas. – Be jo neapsieina jokios šventės ir net dažnas savaitgalis. Nors pagaminti tokį visai paprasta.“

  • kilogramas braškių (dar keliolikos gražesnių braškių bei mėtų lapelių reikės kepiniui papuošti)
  • 2 biskvito lakštai (gali būti apskriti arba kvadratiniai, tinka ir pirktinis biskvitas)
  • maždaug 200 g cukraus pudros (galima ir mažiau, ir daugiau – pagal skonį)
  • 1 litras grietinės
  • 500 ml plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • šaukštelis želatinos

Pirmiausia Arnas supjausto braškes ir apibarsto cukraus pudra, kad išsiskirtų sulčių.

Į dubenį supila grietinę ir grietinėlę. Viską plaka, kol kremas pasidaro standus. „Tik nereikia persistengti, kad nesusiplaktų sviestas“, – pamoko. Į kremą suberia braškes su visomis sultimis ir atsargiai išmaišo.

Nedideliame karšto vandens kiekyje ištirpina želatiną, kiek pravėsusią supila į kremą su braškėmis ir vėl viską atsargiai išmaišo.

Atvėsintus biskvitus perpjauna, kad išeitų keturi sluoksniai. Kremu sočiai lakštus pertepa (viršutinis sluoksnis turi būti kremo) ir deda tortą į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekdamas puošia pjaustytomis braškėmis ir mėtų lapeliais.