10 pačių kenksmingiausių maisto produktų
Mitybos specialistai pristato sąrašą pačių kenksmingiausių produktų, kuriuos ne tik lieknėjant, bet ir sveikai gyvenant reikėtų išbraukti iš savo pirkinių sąrašo.
1. Bulvės (bulvių traškučiai) – tai ne pats naudingiausias produktas dėl jame esančio krakmolo. O bulvių traškučiuose išvis nieko naudingo ir natūralaus: kancerogenai, aromatizatoriai, skonio stiprikliai ir, žinoma, riebalai. Yra teorija, kad dažnai valgant bulvių traškučius galima susirgti onkologinėmis ligomis, ką jau kalbėti apie svorio problemas. Tas pats galioja ir gruzdintoms bulvytėms.
2. Gazuotas vanduo (limonadai). Ar žinote, kad net guašas, atskiestas vandeniu ir pasaldintas cukrumi ne toks kenksmingas nei spalvotas gazuotas vanduo? Visuomenė mano, kad greitą maistą geriausia užgerti gazuotu vandeniu, bet tai tik gudrus rinkodarinis ėjimas. Iš tikrųjų gazuotas vanduo atbukina alkio jausmą, todėl norisi suvalgyti dar vieną mėsainį. Beje, dietinė kokakola nė kiek negeresnė už paprastą, jos sudėtyje yra cukraus pakaitalas, kuris nors ir nėra kaloringas, tačiau daug blogiau veikia sveikatą.
3. Greitas maistas – išskyrus greitį ir kainą, šis maistas neturi jokių pliusų. O greitam ir nekenksmingam alkio numalšinimui juk galima ramiai pasidaryti sumuštinį iš daržovių, sūrio ir kumpio.
4. Majonezas. Kalbama tik apie parduotuvinį majonezą. Jei jūs liausitės jį vartoti – patys pastebėsite, kad liemens apimtis sumažėjo. Į šį skyrių galima įtraukti kečupą ir kitus padažus, kurių sudėtyje yra skonio stipriklių, aromatizatorių, riebalų ir nėra jokių natūralių komponentų. Vietoj majonezo pabandykite naudoti liesą grietinę. Daug skaniau ir naudingiau.
5. Druska ir cukrus. Ne veltui juos dar vadina baltąja mirtimi. Druska sustabdo vandens pašalinimą iš organizmo ir kaupiasi labiausiai netinkamose vietose. Cukrus – didelis priešas visiems, norintiems sulieknėti. Bet jei neįmanoma visiškai atsisakyti šių produktų, verta paprasčiausiai apriboti jų vartojimą, pavyzdžiui, nesūdyti maisto ir priprasti prie natūralaus produktų skonio. O cukrų galima pakeisti medumi.
6. Alkoholis. Alkoholio žala ir taip visiems akivaizdi. Jei jūs alkoholį vartojate stabiliai kartą per savaitę – tai jau alkoholizmas. Jeigu nežinote, kaip blaiviai praleisti šventes – taip pat. Alkoholis kenkia ne tik sveikatai, bet ir lieknėjimui, jo išgėrus „atsiriša“ valia ir kąsnelis po kąsnelio padauginame užkandžių. Nuo ko pradėti? Iš pradžių atsisakykite pigių alkoholinių gėrimų. Na, o vėliau susiraskite negeriančią kompaniją.
7. Dešros ir rūkyti gaminiai. Jūs niekada tiksliai negalėsite atspėti, iš ko ir kada pagamintos dešrelės. Mėsos rūkymas ir sūdymas reikalingas tik ilgesniam produktų laikymui.
8. Keptas maistas. Kepant ant margarino ir alyvuogių aliejaus susidaro kancerogenai, ir žūsta visos naudingos maisto savybės. Be to, kepimo metu dalis skysčių pakeičiama aliejumi, o tai padidina produkto kaloringumą. Užuot maistą kepę, gaminkite jį garpuodyje, virkite jį ar troškinkite. Jei visgi norite kepti, rinkitės rafinuotą arba aukštai temperatūrai atsparų aliejų. Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistų teigimu, dažniausia lankytojų daroma klaida – kepimui pasirenkamas šalto spaudimo alyvuogių aliejus, kuris iš esmės skirtas tik salotoms.
9. Saldumynai. Iš pačių kenksmingiausių saldumynų galima išskirti ledinukus, džemą, kramtomus saldainius. Iš tikrųjų jie kenksmingesni už torto gabaliuką dėl juose esančių dažiklių ir aromatizatorių. Norisi saldaus? Valgykite medų, džiovintus vaisius ar kartųjį šokoladą.
10. Balta duona. Šviežios bandelės arba balta duona gali būti labai skanu, tačiau toks maistas neturi nieko naudingo, nes miltai, iš kurių jie pagaminti, išvalyti nuo maistingos ląstelienos. Kur kas maistingesnė yra viso grūdo dalių duona.
Šaltinis – Sveikos mitybos ir lieknėjimo centras.