1898–99 metais gimusios senolės: kokia jų ilgaamžiškumo paslaptis?

Misao Okawa – seniausias žmogus pasaulyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Misao Okawa – seniausias žmogus pasaulyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-01-16 19:00
AA

Pažvelgę į šių penkių damų gimimo datas, tikriausiai sunkiai patikėtumėte, kad jos dar gyvos, tačiau tai tikra tiesa – šios senolės matė net tris amžius.

Paklausite, kokia jų ilgo gyvenimo paslaptis? Jokių magiškų receptų ilgaamžiškumo eliksyrui jos tikrai nenaudojo, tačiau kiekviena jų turi savo paslaptį, o ir savo gyvenimiška patirtimi jos nė kiek nesidrovi pasidalinti.

Juk šios įstabios moterys pergyveno bene pačius svarbiausius mūsų istorijos momentus: jos matė abu Pasaulinius karus, Šaltąjį karą, gyveno, kai buvo išrastas lėktuvas, televizija ir galiausiai – internetas.

Anot šių penkių damų, ilgo gyvenimo paslaptis yra geras miegas, aktyvus gyvenimo būdas, mankšta kiekvieną dieną ir puikus maistas. Juk kas gi daugiau mums gali suteikti tiek daug energijos. Vis tik apie kiekvieną šių moterų vertėtų sužinoti daugiau, juk pažvelgus į seniausių vis dar pasaulyje gyvenančių žmonių sąrašą, būtent jos išsirikiavusios penkiose vietose.

Visas šias penkias damas vienija viena ypatybė – tik jos iš visų žmonių pasaulyje gali pasigirti gimusios dar XIX amžiaus pabaigoje.

Misao Okawa (116 m.) – seniausias šiuo metu gyvenantis žmogus pasaulyje

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Misao Okawa (kai kur vadinama Misawo Okawa) gimė 1898 metų kovo 5 dieną ir jau šiais metais ji švęs 117-ąjį savo gimtadienį. Nuo pat vaikystės aktyviai gyvenusi Misao mankštos neatsisakydavo net ir perkopusi šimtmetį – būdama 102-ejų ji vis dar darydavo pritūpimus.

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu ne tik seniausios pasaulyje moters, bet ir apskritai seniausio pasaulyje vis dar gyvenančio žmogaus titulas priklauso būtent jai. Tiesa, iki absoliutaus ilgaamžiškumo rekordo jai dar kiek toloka. Mat iki šiol šis titulas priklauso prancūzei Jeanne Calment, kuri mirė sulaukusi 122 metų.

Japonijos Osakos mieste visą gyvenimą gyvenusi Misao Okawa šiuo metu yra prižiūrima senelių namuose ir tikina, kad laimingiausios jos gyvenimo akimirkos buvo jos vestuvių diena ir tuomet, kai gimė jos trys vaikai, kurie šiuo metu jau yra perkopę 90 metų slenkstį.

M. Okawa ištekėjo būdama 21-erių, tačiau su savo mylimuoju ji gyveno ne itin ilgai, mat po 12 santuokos metų (1931-aisiais) jos vyras mirė. Nepasydama didžiulio liūdesio, M. Okawa gyveno toliau, nors kito širdies draugo taip ir nesusirado.

Kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis? Senolė tikina, kad svarbiausia – valgyti daug sušių ir gerai bei kokybiškai kiekvieną nakį išsimiegoti.

Vis tik ekspertų teigimu, nenuostabu, kad seniausias pasaulyje žmogus gyvena būtent Japonijoje, mat šioje šalyje – itin daug ilgaamžių. Tai įrodo ir vidutinė japonų gyvenimo trukmė: moterų siekia 86 metus, o vyrų – 79,6.

Mokslininkai tikina, kad taip yra dėl itin geros sveikatos sistemos šalyje, nuolatinių raginimų sportuoti ir sveikos japonų virtuvės, kurioje daugusia valgomi ryžiai, žuvis ir vaisiai.

Gertrude Weaver (116 m.) – seniausia ameriketė

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1898 metų liepos 4-ąją Arkanzase gimusi Gertrude Weaver šiuo metu yra laikoma seniausia amerikiete. 116-ąjį gimtadienį atšventusi ir jau vaikščioti negalinti senolė važinėja invalido vežimėliu, tačiau senelių namuose gyvenanti G. Weaver net tris kartus per savaitę lanko šokio su vežimėliu užsiėmimus.

Taip pat skaitykite: Seniausia jogos mokytoja – 96-erių Tao Lynch: ko galime iš jos išmokti?

Stebėtina tai, kad 116 metų sulaukusi senolė neserga jokiomis lėtinėmis ligomis, kurios yra būdingos senyvo amžiaus žmonėms, ir visiškai nesiskundžia miego sutrikimais.

Keturis vaikus užauginusiai moteriai ypač patinka bažnyčioje vykstantys koncertai, manikiūras ir kiekvieną savaitę lankomos Biblijos studijos. Itin pamaldi seniausia amerikietė tikina, kad būtent tikėjimas Dievu yra vienas jos ilgaamžiškumo recepto ingredientų.

Kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis? Interviu leidiniui „Associated Press“ G. Weaver yra sakiusi, kad prie jos ilgaamžiškumo prisidėjo trys veiksniai: tikėjimas Dievu, sunkus darbas ir gerumas.

„Elkitės su žmonėmis gerai ir būkite jiems malonūs. Elkitės su jais taip, kaip norėtumėte, kad jie elgtųsi su jumis. Manau, Dievas mane palaimino todėl, kad esu gera savo artimiesiems, savo vaikams ir anūkams“, – kalbėdama apie savo ilgo gyvenimo paslaptį tikino seniausia amerikietė.

Jeralean Talley (115 m.) – antroji pagal senumą amerikietė

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1899 metų gegužės 23-iąją Džordžijos valstijoje (JAV) gimusi J. Talley yra laikoma trečiuoju seniausiu žmogumi pasaulyje.

1935 metais persikėlusi gyventi į Mičigano valstiją netrukus ji ištekėjo už savo mylimojo – Alfredo Talley, su kuriuo santuokoje gyveno iki pat jo mirties (net 53-ejus metus) ir susilaukė vienos dukters Thelmos. Šiuo metu senolė J. Talley turi tris anūkus, 10 proanūkių ir 4 proproanūkius.

Portalui time.com Jeralen Talley dukra pasakojo, kad jos mama visuomet uoliai tikrindavosi savo sveikatą ir dabar pas gydytoją apsilanko bent kartą per savaitę. Senolei niekuomet nebuvo svetimas ir aktyvus laisvalaikis – ji mėgsta žvejoti, eiti į kazino, iki pat 104-erių ji žaisdavo ir boulingą. Laisvomis akimirkomis J. Talley taip pat itin patinka siūti sukneles ar dygsniuoti antklodes.

Kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis? J. Talley tikina, kad ilgaamžiškumu ją apdovanojo Dievas, kuriam senolė itin atsidavusi. Pamaldumo nesibodinti amerikietė taip pat tikina, kad gyvenime svarbiausia yra žmonės, kurie yra šalia – visi artimieji ir giminaičiai.

Susannah Mushatt Jones (115 m.) – seniausia niujorkietė

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Afroamerikietė Susannah Mushatt Jones gimė 1899 metų liepos 6-ąją Alabamos valstijoje ir tik sulaukusi 24-erių ji persikėlė gyventi į Niujorką. Po keleto metų šiame mieste ji sutiko ir savo mylimąjį – Henry Jonesą, tačiau jų santuoka truko tik penkerius metus.

Savo vyrą palikusi S. M. Jones kito mylimojo taip ir nesusirado, todėl didžiąją savo jaunystės dalį ji praleido dirbdama turtingų šeimų namuose ir rūpindamasi jų vaikais, kadangi savų neturėjo. Per šį laiką S. M. Jones užsidirbo pakankamai pinigų, kad galėtų į Niujorką parsivešti savo giminaičius.

Taip pat skaitykite: Nuotaikos dozė: 100-metės geriausios draugės dalijasi šmaikščiais patarimais

Šiuo metu ketvirtoji pagal senumą pasaulyje Susannah Mushatt Jones puikia sveikata ne itin gali didžiuotis. Ji jau visiškai nebemato, turi striprių klausos sutrikimų ir negali vaikščioti, tačiau pasiduoti ji tikrai neketina.

Tuo, kad senolei jau 115 metai, negali patikėti ne tik ji pati, bet ir jos giminaičiai, kurių manymu, tiek ilgai ji gyvena dėl to, jog mėgsta ilgai miegoti. Juk sapnų karalystėje S. M. Jones praleidžia daugiau kaip 10 valandų per parą.

Kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis? Turi senolė ir kitų įpročių, kurie, jos manymu, taip pat prisidėjo prie jos ilgo gyvenimo recepto. Visų pirma, S. M. Jones tiesiog dievina šoninę. Kiekvieną rytą su keptais kiaušiniais ji suvalgo bent keturias šoninės juosteles.

Antra – senolė niekuomet nerūkė ir niekada nevartojo daug alkoholinių gėrimų, o ir rūpindamasi savo sveikata ji niekuomet nepersistengdavo. Į gydytojus ji kreipdavosi tik tuomet, kai prireikdavo.

Emma Morano-Martinuzz (115 m.) – seniausia italė

Misao Okawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu seniausia pasaulyje europiete ir penkta pagal senumą pasaulyje laikoma Emma Morano-Martinuzz gimė 1899 metų lapkričio 29-ąją Italijoje. Savo šeimoje ji buvo ne vienintelė ilgametė – jos mama, kelios tetos ir kiti giminaičiai mirė sulaukę maždaug 90-ies metų, o jos sesuo pasaulį paliko būdama 102-ejų.

Taip pat skaitykite: Ilgaamžiškumo paslaptys: keiskime gyvenimą kryptingai

Būdama 27-erių Emma Morano ištekėjo, tačiau santuoka laiminga nebuvo. Didžiulį smūgį moteris patyrė netekusi savo vienintelio, vos šešių mėnesių sulaukusio sūnaus, po kurio mirties praėjus metams ji nusprendė palikti ir savo vyrą. Kito mylimojo per visą savo gyvenimą moteris taip ir nesusirado.

Kokia jos ilgaamžiškumo paslaptis? Paklausta, kodėl, jos manymu, ji nugyveno tokį ilgą gyvenimą, Emma Morano-Martinuzz patikino esanti ilgaamžė, nes niekuomet nevartojo narkotikų, kasdien valgo kiaušinius ir išgeria namų gamybos brendžio, mėgsta saldumynus ir svarbiausia – ji visuomet tik pozityviai mąsto apie savo ateitį.