3 Beatos Nicholson receptai priešpiečiams ir mokykloje, ir darbe
Į namų duris ir vėl besibeldžiant rugsėjui, kartu su rudeniu sugrįžta ir dilema, kaipgi sukomplektuoti priešpiečių dėžutes. Savo patirtimi dalijasi kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson – siūlo išbandyti tris firminius receptus, kurie puikiai tiks ir vaikų priešpiečiams mokykloje, ir suaugusiųjų pasistiprinimui darbe.
Trijų vaikų mama B. Nicholson pasakoja, kad besirūpindama savo vaikų mityba nesivaiko madų, – nesistengia įkišti to, kas „ant bangos“, bet vaikams nepatinka, nes puikiai žino, kad mažieji tokius priešpiečius vis vien išmes ar išdalins draugams. Todėl savo vyresnėliams dažnai leidžia patiems susikomplektuoti užkandžių dėžutę iš to, ką jie randa namų šaldytuve.
„Pati tik paraginu, kad į dėžutę jie įsidėtų bent vieną vaisių, daržovę, leidžiu ir nedidelį desertą pasiimti bei susitepti savo pamėgtą sumuštinį. O sumuštinius, pastebėjau, vaikai mėgsta labai skirtingus. Svarbu tik atrasti, kas kiekvienam patinka, nes duona, ir ypač ruginė, turi daug naudingų angliavandenių, kuriuos taip mėgsta augantys organizmai. Ir tikrai nereikia griaužti savęs, kad vaikas valgys pietums sumuštinį: jei tik šis bus paruoštas ant geros duonos ir su kokybiška palyda, jūsų sąžinė gali būti rami“, – sako B. Nicholson.
Kulinarė dalijasi trimis, kaip pati sako, nestandartinėmis skanių priešpiečių idėjomis – sumuštinių receptais, kurie patiks ir vaikams, ir suaugusiesiems.
Juodos duonos lazdelės su saulėgrąžų užtepėle
Minkšta kmynais gardinta ruginė duona. Šviežia ji gardi tiesiog su sviestu, o su šlakeliu aliejaus paskrudinta orkaitėje primena mūsų visų taip mėgstamą keptą duoną. Dabar pats cukinijų metas, tad B. Nicholson siūlo šalia šių duonos lazdelių pasigaminti sočią cukinijų ir saulėgrąžų užtepėlę.
Reikės:
„Vilniaus duonos“ duonos „Močiutės“
1 vidutinio dydžio cukinijos
2 šaukštų mirkytų saulėgrąžų sėklų
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
4 šaukštų tahini pastos arba žemės riešutų sviesto
0,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1–2 šaukštų medaus arba 4 minkštų datulių
1 citrinos sulčių
5 saulėje džiovintų pomidorų gabalėlių
saujelės petražolių, bazilikų
žiupsnio druskos
„Duonos kraštelius nupjaukite ir supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180–190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol apskrus. Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė. Uždengę maistine plėvele, šią užtepėlę galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas“, – sako B. Nicholson.
Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis
Paruoštas iš vakaro toks duonos sluoksniuotinis bus dar skanesnis, tik per naktį jį reikėtų laikyti šaldytuve, sandariai suvyniojus ar uždarius dėžutėje.
Reikės:
„Vilniaus duonos“ duonos „Bemielės“
sviesto
karštai rūkyto kalakutienos kumpio
pjaustyto fermentinio sūrio
2 morkų
1 cukinijos
alyvuogių aliejaus kepti
šlakelio balzaminio acto
druskos, pipirų
saujelės gražgarsčių (nebūtinai)
„Morkas ir cukinijas nuskutame. Supjaustome jas plonais griežinėliais, sudedame į kepimo indą, apšlakstome aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstome druska ir pipirais. Šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepame 10–15 minučių, kol suminkštės. Nupjaustome duonos kraštus ir pakočiojame, kad riekė taptų minkštesnė ir plonesnė. Iškočiotą riekę patepame sviestu ir perpjauname įstrižai, kad duona pasidalytų į du trikampius. Ant pirmojo trikampio klojame fermentinio sūrio, ant antrojo dedame kalakutienos kumpelio, ant trečiojo sudedame keptas morkas ir cukinijas, uždedame gražgarsčių lapelių. Uždengiame likusiu trikampiu. Sumuštinį sutvirtiname smeigtuku ir, jei norisi, supjaustome mažesniais gabalėliais, kurie tilptų į turimą sumuštinių dėžutę“, – siūlo B. Nicholson.
Sveikas desertas su duona
Galiausiai, mėgstantiems pavalgyti saldžiau vaikams B. Nicholson siūlo priešpiečiams patiekti sveikuolišką desertą, kurio pagrindinis ingredientas išties netradicinis: ruginė duona, papildyta skaldytais rugių grūdais.
Reikės:
„Vilniaus duonos“ duonos „Rugelis“
gero žiupsnio cinamono
2 didesnių obuolių
1 vidutinio banano
saujos spanguolių
„Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę kepti apie 20 minučių, kol bus minkšti minkštutėliai. Tuo tarpu rankomis sutrupiname duonos riekeles ir pabarstome cinamonu. Nuluptą bananą smulkiai supjaustome. Obuolius sutriname maisto smulkintuvu iki purios konsistencijos, beveik putėsių. Jei valgome namie, sluoksniuojame stiklinėse: dedame šaukštą obuolių tyrės, tada suberiame bananus, pabarstome duonos trupiniais, užberiame kelias spanguoles, vėl šaukštą obuolių, bananų ir duonos trupinių bei spanguolių. Papuošiame likusiais bananais. Jei ruošiame sumuštinių dėžutę, tiks paprastesnis variantas: imame riekę duonos, tepame obuolių tyrę, dedame supjaustytus bananus ir apibarstome spanguolėmis“, – firminiu receptu dalijasi B. Nicholson.