3 nuostabūs grilio patiekalai be mėsos: skanaus ir kels nykščius į viršų visi
Nors, ko gero, daugeliui žmonių grilis pirmiausia siejasi su šašlykais ar dešrelėmis, kepti ant gyvos ugnies galima beveik bet ką. Tie, kas visai nevalgo mėsos ar mažina jos vartojimą, paliudys, jog karštis ir dūmo aromatas su sūriu, daržovėmis ir kitomis gėrybėmis daro tiesiog stebuklus. Štai 3 receptai, kad tuo įsitikintumėt ir jūs!
Sūrio, pomidoriukų ir alyvuogių vėrinukai
Ingredientai:
- sauja vyšninių pomidoriukų;
- 200 g fetos arba halumio sūrio, supjaustyto kubeliais;
- saujelė stambių alyvuogių be kauliukų;
- 2 storos riekės šviesios duonos.
marinatui:
- 1 skiltelė česnako, sutrinta;
- 2 šaukštai citrinos sulčių;
- 2 šaukšteliai pesto padažo (tinka ir naminis, ir pirktinis);
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminame:
1. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus.
2. Supjaustykite duonos riekes kubeliais ir patepkite juos trupučiu marinato. Atidėkite į šalį.
3. Į marinatą dubenyje suberkite pomidoriukus, alyvuoges bei sūrio kubelius, švelniai išmaišykite ir palikite keliolikai minučių pasimarinuoti.
4. Ant medinių šaltame vandenyje išmirkytų iešmelių verkite pakaitomis visus ingredientus – pradėkite nuo duonos kubelio, o baikite alyvuoge.
5. Šiuos vėrinukus dėkite ant grilio ir kepkite stiprioje kaitroje 3–4 min., kol duona apskrus, o sūris taps auksinis. Tai nuostabus užkandis!
Rytietiško stiliaus baklažanų kepsniai
Ingredientai:
- 2 baklažanai;
- 1 šaukštas sojos padažo;
- 1 šaukštas riešutų sviesto;
- 1 šaukštelis medaus;
- 1 šaukštelis citrinos sulčių;
- žiupsnis imbiero miltelių;
- žiupsnis druskos.
Gaminame:
1. Baklažanus supjaustykite 5 mm storio griežinėliais ir suberkite į dubenį.
2. Mažame dubenėlyje gerai išsukite likusius ingredientus ir supilkite šį mišinį ant baklažanų, o tada apvoliokite juos rankomis, kad kuo geriau pasidengtų. Palikite pusvalandžiui pasimarinuoti.
3. Kepkite ant gerai įkaitinto grilio po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai skrustelės. Skanu su lengvomis salotomis.
Kepti smidrai su kaparėliais
Ingredientai (6 asm.):
- Ryšelis smidrų, nupjautais ar nulaužtais sumedėjusiais galiukais;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 4 valg. šaukšt. kaparėlių, nusunktų ir nusausintų;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako, nulupta ir susmulkinta;
- sauja šviežių petražolių, sukapotų;
- 100 g minkšto ožkos ar avies sūrio.
Gaminimas:
1. Plačiame puode užvirkite nemažai vandens ir suberkite paruoštus smidrus bei pavirkite apie minutę. Vos tik nusunktus perskalaukite juos lediniu vandeniu ir nusausinkite. Tada dėkite į didelį dubenį, ten pat supilkite šaukštą aliejaus, berkite po dosnų žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Švelniai išmaišykite ir atidėkite.
2. Įkaitinkite grilių, o tada dėkite ant grotelių smidrus ir kepkite 2-3 min., nuolat prižiūrėdami ir pavartydami. Iškepusius sudėkite į plačią lėkštę.
3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite kaparėlius, likusį aliejų, citrinos žievelę, česnaką ir petražoles. Sudėkite ir oržkos sūrį bei išmaišykite. Apšlakstykite šiuo mišiniu apkeptus smidrus, jei norite, galite papildyti užkandį šviežiais ridikėliais, gražgarsčių lapeliais.