3 pigūs patiekalai, kuriuos pagaminsite iš konservuoto tuno
Turbūt esate girdėję, kad tuną valgyti yra sveika, tačiau ar žinojote, kad konservuotas tunas maistingumu ir nauda beveik nenusileidžia šviežiam? Be to, jis yra itin universalus – tinka tiek greitiems užkandžiams, tiek sotiems patiekalams ruošti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ilgo galiojimo produktus verta pirkti peržiūrėjus savaitinius kainų leidinius, mat bene kiekvieną savaitę skirtingoms šios kategorijoms prekėms „Iki“ taiko ypatingus pasiūlymus.
„Konservuoti produktai, tokie kaip tunas, mėsa, žirneliai, burokėliai ar kukurūzai, dažnai patenka į mūsų pirkėjų krepšelius. Prieš einant į parduotuvę, rekomenduojame peržiūrėti, kokie pasiūlymai tądien galioja, taip pat atkreipti dėmesį į dažnai pigesnius privačių prekių ženklų produktus – konservuoti produktai yra ilgo galiojimo, todėl įsigyjant didesnį kiekį, galima gerokai sutaupyti“, – sako V. Budrienė.
4 priežastys, kodėl verta rinktis konservuotą tuną
Tunas – tai sūriųjų vandenų žuvis, gimininga skumbrėms. Jos rūšių yra ne viena, tačiau labiausiai pasaulyje paplitęs yra paprastasis tunas. Tunus galima valgyti šviežius ar apdorotus. Dažniausiai jie yra konservuojami sūryme, šaltinio vandenyje, saulėgrąžų arba alyvuogių aliejuje.
Verte beveik nesiskiria nuo šviežio. Gera žinia ta, kad baltymų ar riebalų kiekis sūryme konservuotame ir šviežiame tunuose beveik nesiskiria. Šviežias tunas natūraliai turi šiek tiek daugiau kalorijų, tačiau maistine verte abu variantai žmogui yra naudingi beveik tiek pat.
Aukštos kokybės baltymų ir vitaminų šaltinis. Konservuotas tunas yra nebrangus baltymų šaltinis, be to, jame gausu naudingos širdžiai aminorūgšties taurino, B grupės vitaminų, o ypač B3, palaikančio sveiką nervų sistemą ir odą. Tunuose taip pat yra kalcio, magnio, ir vitamino D.
Mažai riebalų. Skaičiuojama, kad 100 g šaltinio vandenyje arba sūryme konservuoto tuno yra vos 1 g riebalų, todėl jį naudinga įtraukti į svorio mažinimo dietą. Tiesa, kadaise tunas buvo laikomas riebia žuvimi, tačiau 2018 m. Jungtinėje Karalystėje pasikeitė oficialios rekomendacijos. Nuo tada tunas nebėra laikomas riebiu, bet yra priskiriamas į tą pačią kategoriją kaip ir baltosios žuvys.
Universalus. Be to, kad yra naudingas sveikatai, konservuotas tunas gali būti pritaikomas įvairiuose patiekaluose – jis tinka tiek greitiems užkandžiams, tiek sotiems valgiams ruošti. Kviečiame išbandyti keletą paprastų receptų.
Tunas pusryčiams: karšti sumuštiniai
Reikės:
- 5 mėgstamos duonos riekių
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio „Iki“
- 150 g „Iki“ tuno konservuoto aliejuje
- 5 konservuotų „Iki“ CLEVER agurkų
- 4 v. š majonezo
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- 1 v. š supjaustytų svogūnų laiškų
- 1 žiupsnelio kapotų petražolių
Gaminimas:
Nuo tuno nupilkite aliejų, sudėkite į dubenį kartu su tarkuotu fermentiniu sūriu, smulkiais kubeliais pjaustytais konservuotais agurkais, majonezu, petražolėmis, svogūnų laiškais. Viską pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo išdėliokite duonos riekeles, o ant jų uždėkite paruošto mišinio. Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol gražiai apskrus.
Tunas pietums: makaronai su pomidorų ir tuno padažu
Reikės:
- 500 g „Iki“ CLEVER spagečių
- 150 g „Iki“ tuno konservuoto aliejuje
- 1 žiupsnelio druskos
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 1 a. š čili paprikos dribsnių
- 1 žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 350 ml konservuotų pomidorų
- 0,5 a. š cukraus
- 1 saujos šviežių bazilikų arba petražolių
- 1 saujos tarkuoto parmezano sūrio
Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite svogūną ir kepinkite jį storadugnėje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol jis suminkštės ir taps permatomas. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, supilkite konservuotus pomidorus (jei įsigijote nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos šakute), įberkite cukrų. Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 minučių.
Kol padažas verda, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus. Makaronams baigiant virti, iš skardinės išimkite tuną, jį pasmulkinkite ir suberkite į padažą, šiek tiek pakaitinkite. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, o ant jų užpilkite padažo ir parmezano, puoškite kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!
Tunas vakarienei: salotos su kukurūzais
Reikės:
- 1 skardinės konservuotų kukurūzų
- 1 skardinės konservuoto „Iki“ tuno
- 1 vnt. agurko
- 1 saujos petražolių
- 2 vnt. virtų kiaušinių
- 2 v. š majonezo
- Mėgstamų prieskonių
Gaminame:
Viską susmulkinkite ir sumaišykite su majonezu. Visų ingredientų proporcijas galite keisti ir pritaikyti pagal savo skonį. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais, pipirais, druska.