3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos
Keksiukai – nuostabus desertas, puikiai tinkantis įvairioms šventėms. Galite juos kepti įprastą dieną, patiekti pusryčiams ar desertui prie puodelio kvapios arbatos. Tačiau lygiai taip pat keksiukai gali papuošti jūsų šventinį stalą: tai ne tik skanus, bet ir labai dailus desertas.
Keksiukus paruošti nesudėtinga, o papuošti galite tūkstančiais įvairiausių būdų. Artėjant Velykoms, siūlome išsikepti pavasariškai šviesius, gaivius, purius ir aromatingus citrininius keksiukus su aguonomis. Taip pat pateikiame tris būdus, kaip šventiškai galite juos dekoruoti. Visi šie būdai nesudėtingi, nereikalauja išskirtinių produktų ar labai daug laiko, praleisto virtuvėje. Taigi jie idealiai tinka šventiniam laikotarpiui, kai darbų visuomet atsiranda daugiau nei valandų paroje.
Neabejojame, kad šie šventiniai keksiukai taps Velykų stalo puošmena, o skoniu sužavės kiekvieną.
Citrininiai keksiukai su aguonomis
Reikės:
• 1 ½ puodelio miltų,
• 2 arbat. š. kepimo miltelių,
• 1 arbat. š. vanilinio cukraus,
• 3 kiaušinių,
• puodelio cukraus,
• ½ citrinos sulčių,
• citrinos,
• ½ puodelio vanilinio jogurto,
• 110 g sviesto,
• kelių saujų aguonų.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles: į naudojamą metalinę ar silikoninę keksiukų formą sudėkite keksiukų popierėlius.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą. Nepermaišykite keksiukų tešlos ir nebijokite, jei liks didesnių, ne visiškai išsimaišiusių tešlos gabalėlių. Permaišius keksiukų tešlą (ar ją išplakus plaktuvu), keksiukai gali ne taip gražiai iškilti ir būti ne tokie purūs.
4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25–30 min., kol keksiukai taps gražios aukso spalvos. Ar jie jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku – įkiškite į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu pagaliukas švarus, neaplipęs tešla, vadinasi, jūsų keksiukai jau iškepė ir laikas juos traukti iš orkaitės.
5. Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti. Per šį laiką pasiruoškite priemones, kuriomis puošite keksiukus.
Iš šio kiekio iškepsite 12 keksiukų.
► I keksiukų dekoravimo būdas: ELEGANTIŠKI IR PRANAŠAUJANTYS PAVASARĮ
12 keksiukų reikės:
• puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo),
• ½ puodelio miltelinio cukraus,
• 100 g juodojo šokolado,
• 1 valg. š. kakavos.
Kaip gaminti:
Šokoladinius papuošimus – gėlytes, drugelius ar kokias tik norite formas – pasiruoškite iš anksčiau, galite dieną prieš kepant ir puošiant keksiukus.
1. Pasiruoškite kepimo popieriaus lakštą, pasitieskite jį ant lygaus paviršiaus. Tuomet pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad dubuo neliečia vandens – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet šokoladas ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas visiškai ištirps ir taps gražia vientisa mase.
2. Tuomet nuimkite puodą nuo ugnies, o ištirpusį šokoladą atsargiai perdėkite į konditerinį maišelį su labai mažo skersmens apvaliu antgaliu arba į paprastą plastikinį maišelį. Jeigu naudojate paprastą maišelį, nukirpkite patį jo kamputį (nenukirpkite per daug, nes skylutė turi būti labai maža). Po truputį spausdami konditerinį maišelį ar plastikinį maišelį, ant iš anksto pasiruošto kepimo popieriaus „nupieškite“ gėlytes, drugelius ar kitas formas, kuriomis dekoruosite keksiukus. Palikite atvėsti. Kai šokoladas atšals ir sustings, formelės bus tvirtos ir lengvai atšoks nuo kepimo popieriaus.
3. Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį suberkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvo greitį, plakite toliau, kol grietinėlė pavirs standžiomis putomis. Kai tik pamatysite, kad grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, išsiskirs skystis ir papuošimui nebegalėsite jos naudoti.
4. Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet grietinėlę per smulkų sietelį apibarstykite trupučiu kakavos. Galiausiai į grietinėlę įsmeikite turimas šokoladines gėlytes ar drugelius.
5. Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
► II keksiukų dekoravimo būdas: SMAGŪS, RYŠKŪS IR ŽAISMINGI
12 keksiukų reikės:
• puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo),
• ½ puodelio miltelinio cukraus,
• kelių lašų žalios spalvos maistinių dažų,
• poros saujų spalvotų saldainių,
• saujos spalvotų pabarstukų.
Kaip gaminti:
1. Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį berkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvo greitį, plakite, kol grietinėlė virs standžiomis putomis. Prieš baigiant plakti, į grietinėlę įpilkite kelis lašelius žalios spalvos maistinių dažų ir plakite toliau. Kai tik pamatysite, kad grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, išsiskirs skystis ir papuošimui nebegalėsite jos naudoti.
2. Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su dideliu apvaliu antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet ant jos išdėliokite ryškių spalvų saldainius „margučius“ ir apibarstykite spalvotais pabarstukais.
3. Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
► III keksiukų dekoravimo būdas: DU VIENAME
12 keksiukų reikės:
• puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo),
• ½ puodelio miltelinio cukraus,
• 1 valg. š. malto cinamono,
• velykinių formų (pvz., zuikučių) sausainių.
Sausainiams (apie 15 vnt.) reikės:
• 115 g sviesto,
• puodelio miltelinio cukraus,
• 1 arbat. š. vanilinio cukraus,
• ½ citrinos tarkuotos žievelės,
• 1 valg. š. citrinos sulčių,
• puodelio miltų,
• 2 valg. š. aguonų.
Kaip gaminti:
1. Iš pradžių pasiruoškite ir išsikepkite sausainius.
2. Dubenyje išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą, miltelinį ir vanilinį cukrų iki vientisos, purios masės (tai gali užtrukti apie 2–3 minutes). Suberkite citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Suberkite miltus ir aguonas ir pamaišykite tešlą, kol neliks sausų miltų. Šiek tiek paminkykite ją ir perdėkite į plastikinį maišelį. Dėkite tešlą į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas. Sausainių tešlą galite pasiruošti anksčiau, nes šaldytuve galite laikyti ją iki dviejų dienų.
3. Praėjus reikiamam laikui, išimkite tešlą iš šaldytuvo ir leiskite 5–10 min. ramiai pastovėti kambario temperatūroje, kol šiek tiek atšils.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros. Iš karto pasiruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.
5. Lygų ir švarų paviršių pabarstykite milteliniu cukrumi ar miltais. Ant jo perkelkite tešlą. Kočėlą šiek tiek pabarstykite milteliniu cukrumi ar miltais ir iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio. Iškočiojus tešlą, specialia pasirinkta formele išspauskite sausainius ir iš karto juos atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp sausainių kelių centimetrų tarpus.
6. Paruoštus sausainius kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18–20 minučių. Praėjus pusei kepimo laiko, apkeiskite kepimo skardas vietomis. Išjunkite orkaitę, ištraukite skardas iš jos ir leiskite sausainiams atvėsti.
7. Kol sausainiai vės, paruoškite kremą keksiukams dekoruoti. Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį berkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvo greitį, plakite, kol grietinėlė virs standžiomis putomis. Kai tik pamatysite, kad grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, išsiskirs skystis ir puošimui nebegalėsite jos naudoti.
8. Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet grietinėlę per smulkų sietelį apibarstykite trupučiu cinamono. Atsargiai padarykite grietinėlėje ir pačio keksiuko paviršiuje įpjovą, „įstatykite“ į ją atvėsintą sausainį.
9. Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
Keksiukus kepė, dekoravo ir aprašė Asta Černė