30 dienų daržovių iššūkis

Salotos su pavasario žalumynais / Shutterstock nuotr.
Salotos su pavasario žalumynais / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: 15min.lt
2015-06-30 15:20
AA

Orai gerėja ir drabužių sluoksnių skaičius ant mūsų ženkliai mažėja. Taip ir norisi apsirengti ką nors šiek tiek labiau aptempto ar išryškinančio formas. O gal tiesiog jaučiatės nuolat pavargę ir mieguisti? Kankina nemiga ar nepaaiškinamas nuovargis? Greičiausiai kalta jūsų mityba, tačiau mes nesiūlome pradėti laikyti jokios dietos.

Užtenka šį bei tą pakeisti ir pamatysite, kaip kiekviena diena pradeda atrodyti vis geresnė – tereikia valgyti daugiau vaisių ir daržovių, neatsisakant nieko kito. Štai jums 6 patarimai, kaip įtraukti daugiau įvairiausių šviežių vaisių ir daržovių iš visos Europos į kasdienį meniu.

1 – nusiteikimas

Visi galvojame, kad esame ganėtinai sveiki ir maitinamės pakankamai teisingai, nes šiandien ryte sugraužėm pusę obuolio. Tačiau dažniausiai mėgstame sau ir kitiems šiek tiek pameluoti. Iš penkių vaisių ir daržovių porcijų, kurias turėtume pagal Pasaulio sveikatos rekomendacijas suvalgyti per dieną, dažniausiai suvartojame 2, geriausiu atveju – 3.

Jei nusiteiksime, kad norime būti sveikesni, žvalesni ir laimingesni – laikas pradėti valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Užsibrėžkime tikslą – bent penkios vaisių ir daržovių porcijos per dieną.

2 – supratimas

Žinom, kad valgysim bent penkias porcijas, tačiau kas yra porcija? Ar tai pilnas dubuo braškių, o gal maišas obuolių? Ar viena avietė jau yra porcija? Atsakymas paprastas – kumštis. Maždaug suspausto jūsų kumščio dydžio vaisių ar daržovių kiekis ir yra porcija. Jei tiksliau – 80 g.

3 – įvairovė

Jau valgome daugiau vaisių ir daržovių, bet pradeda nusibosti kramsnoti morką ar kąsnoti obuolį, o juk užsibrėžėm tai daryti dar 27 dienas! Išeitis – šviežių vaisių bei daržovių kokteiliai. Taip galime suvartoti net tuos ingredientus, kurie nėra patys patraukliausi patiekti vieni – pavyzdžiui, špinatai.

Įvairiausios daržovės ir vaisiai iš visos Europos Sąjungos gali puikiai derėti kartu ir sukurti tobulą tirštą patiekalą priešpiečiams ar pavakariams.

Kokteilis „Žalios energijos gurkšnis“ / Shutterstock nuotr.

4 – laikas perdaryti sumuštinį

Batono riekė, truputis sviesto, storas griežinėlis dešros ir tiek pat sūrio - ar jūsiškiai pusryčiai atrodo maždaug taip? Laikas keisti supratimą, kad sumuštinis turi būti toks. Ant duonos galite dėti beveik viską, o skaniausia – įvairios daržovės. Pavyzdžiui, pakepintas baklažanas ir ožkų pieno sūrio griežinėlis tikrai puikiai tiks geros dienos pradžiai.

5 – prieskoniai

Sveikai maitinantis visokiausių padažų su dirbtiniais dažikliais reikėtų vengti.  Nors vaisiai ir daržovės tikrai nėra beskoniai, tačiau tas pats per tą patį gali greitai įgristi. Į pagalbą pasitelkite šviežias žoleles. Pomidorai su baziliku, baklažanas su mėtomis ir t.t. Viskas tinka su viskuo.

Kokteilis „Žalios energijos gurkšnis“ / Shutterstock nuotr.

6 – pasiruoškit iš anksto

Maži ar dideli alkio priepuoliai ištinka beveik nuolat. Tuomet ieškome, kur gauti kokį nors saldumyną. Kad nereikėtų kentėti po to, nes juk sakoma, kad kelios sekundės malonumo valgant saldainį baigiasi ilgais metais ant klubų, suplanuokite savo alkio priepuolius iš anksto. Sveikų daržovių užkandžių ar vaisių pakramtymui galite visuomet turėti po ranka ar savo darbinio stalo stalčiuje.

{recipe|4522}
{recipe|4669}
{recipe|4731}
{recipe|4628}

Lengvas ir teisingas įprotis

Gali būti, kad visai netrukus lietuviai daržovių ir vaisių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

Kokteilis „Žalios energijos gurkšnis“ / Shutterstock nuotr.