Šalta sriuba: 4 vasariški receptai tinginiams

Avokadų sriuba / Shutterstock nuotr.
Avokadų sriuba / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2015-06-27 10:00
AA

Vasarą visai nesinori valandų valandas praleisti prie viryklės. O tuo labiau – prisikirsti sunkaus ir karšto maisto. Puiki išeitis ir tinginiams, ir norintiems pavalgyti lengvai, skaniai ir greitai – šaltos daržovių ir vaisių sriubos. Norint jų pasigaminti tereikės nepatingėti ir nueiti iki parduotuvės ar turgaus, kur lentynos šiuo metu lūžta nuo šviežių vaisių ir daržovių gausos. O tada jau – nieko rimto. Tereikia išsitraukti trintuvę ir per kelias minutes turėsite aromatingą ir maistingą patiekalą.

Niekada nepabosta: šalta pomidorų sriuba

Reikės:

  • 1 kg į keturias dalis padalintų pomidorų be žievelės,
  • 1 ½ puodelio baltos duonos kubelių,
  • ¼ šaukštelio sutrinto česnako,
  • 1 šaukšto vyno (chereso) acto (jei neturite, pakeiskite balzamiko actu),
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus (dar šiek tiek reikės pašlakstymui),
  • žiupsnelio druskos,
  • 4 žalių vynuogių be kauliukų (supjaustytų),
  • 1 šaukšto skrudintų migdolų (susmulkintų).
Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas) / Fotolia nuotr.

Gaminimas:

  1. Trintuve susmulkinkite pomidorus, česnaką, actą ir minkštos duonos kubelius iki vientisos masės.
  2. Palaipsniui į trinamą masę pilkite alyvuogių aliejų.
  3. Pagardinkite druska (galite įdėti ¼ šaukštelio maltos rūkytos paprikos) ir palikite šaldytuve bent valandai.
  4. Papuoškite vynuogėmis ir migdolais, pašlakstykite alyvuogių aliejaus.

Neįprasta: arbūzo sriuba su feta sūriu

Reikės:

  • 250 g pomidorų,
  • 750 g arbūzo,
  • saujos šviežių mėtos lapelių,
  • 1 agurko,
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus,
  • 2 šaukštų citrinų sulčių,
  • fetos sūrio papuošimui.
Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas) / Fotolia nuotr.

Gaminimas:

  1. Trintuve iki vientisos masės sutrinkite pjaustytus pomidorus, arbūzo gabalėlius, nuluptą ir supjaustytą agurką, mėtų lapelius ir aliejų.
  2. Įmaišykite citrinų sultis ir papuoškite sutrupintu fetos sūriu bei susmulkintais mėtų lapeliais.

Kontrastinga: meliono ir aitriųjų paprikų sriuba

  • 2 puodelių natūralaus jogurto,
  • ¼ puodelio pieno,
  • 1 puodelio smulkintų šviežių mėtos lapelių,
  • prinokusio vidutinio dydžio meliono,
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių,
  • 1 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų,
  • nedidelės saujos pistacijų.
Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas) / Fotolia nuotr.

Gaminimas:

  1. Dubenyje gerai išmaišykite jogurtą, pieną ir smulkintas mėtas – maišykite tol, kol masė įgaus stiprų mėtų aromatą.
  2. Tada nusunkite skystį ir išmeskite kietas dalis.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite sutrintą meliono minkštimą, žaliųjų citrinų sultis ir maltą aitriąją papriką.
  4. Abu dubenis 2 valandoms palikite šaldytuve.
  5. Prieš patiekdami, viską sumaišykite ir papuoškite kapotomis pistacijomis.

Gaivu: avokado sriuba

Reikės:

  • 0,5 didelio agurko,
  • 1 didelio avokado,
  • 1 svogūno (geriausia – šaloto, nes jo skonis – švelniausias),
  • 2 šaukštų natūralaus jogurto,
  • 2 šaukštų šviežių mėtų,
  • 4 šaukštelių šviežių žaliųjų citrinų sulčių,
  • 1,5 šaukštelio druskos,
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
  • ¼ šaukštelio malto kumino,
  • 1 ridikėlio papuošimui.

Gaminimas:

  1. Visus produktus kartu su stikline šalto vandens sutrinkite trintuve iki vientisos masės.
  2. Palikite šaldytuve 1 valandai.
  3. Prieš patiekdami papuoškite ridikėlio griežinėliais.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, praeitais metais prasidėjusi ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą ir pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas) / Fotolia nuotr.