„52 kartai“ Kalėdų magija: Marselio žuvies sriubos receptas

Tinklaraščio „52 kartai“ 46-asis kartas / Roberto Daškevičiaus nuotr.
Tinklaraščio „52 kartai“ 46-asis kartas / Roberto Daškevičiaus nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

„Kodėl „52 kartai“? Metuose yra lygiai tiek savaičių, vadinasi, ir savaitgalių. Taigi, lygiai tiek galimybių ir progų pabūti kartu su pačiais mylimiausiais, pačiais brangiausiais – su savo draugais,“ – maisto ir fotografijos tinklaraštį pristato jo autorius Robertas Daskevičius. Dalijamės „52 kartai“ receptu ir išskirtinėmis nuotraukomis!

Robertas Daskevičius
Robertas Daskevičius / Tinklaraštis „52 kartai“

„Artėjant gražiausioms metų šventėms savo projekto sekėjus nutariau nukelti į mažą svajonę, kaip galėtų atrodyti žiemiška iškyla - šaltukas apsnigtame miške, karšti garuojantys griliaus patiekalai, romantiškos lemputės ir stilingas „MINI Cooper Countryman“ su palapine ant stogo ir geriausiais draugais. Kas taip nenorėtų?”, - apie apsnigtame miške įgyvendintą fotosesiją pasakoja fotografas.

Ypač žiemiškus patiekalus šį kartą ant griliaus paruošė Svetlana Vaganova, restorano „Habit“ ir desertinės „Atostogos“ įkūrėja. Šie patiekalai puikiai tiks šventiniu laikotarpiu išbandyti su draugais ar šeima. Užkandžiui S.Vaganova siūlo ant griliaus keptas midijas, moliuskus ir jūros šukutes, pagrindiniam - sodraus skonio Marselio žuvienę „Boiullabaisse“, desertui - populiariuosius prancūziškus pyragėlius madlenas su pistacijomis, o gėrimui - netradicinį baltą karštą vyną.

Fotografas R.Daskevičius jau visus metus rengia vis naujas netikėtas maisto fotosesijas ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais, taip parodydamas įvairias maisto fotografijos galimybes ir siūlydamas vis naujas idėjas, kaip galėtų atrodyti draugų šventė.

Marselio žuvies sriuba (Bouillabaisse)

SULTINIUI:

1 kg raudonos ir baltos žuvies

500 g langustino šarvų

50 g ryžių

250 ml balto vyno

50 ml konjako

2 šalotinių svogūnų

2 morkų

1 pankolio

Pusės česnako

1 citrinos

2 saliero stiebų

3 pomidorų

Žiupsnis įvairių prieskoninių žolelių

50 g pomidorų pastos

1 arbatinio šaukštelio čili pipirų

1/4 arbatinio šaukštelio šafrano

SRIUBOS GARNYRUI:

6 šukučių

6 langustinų

500 g midijų

300 g jūros velnio (arba kitokios baltos žuvies file)

300 g lašišos

ROUILLE PADAŽUI:

2 skiltelių česnako

2 žiupsnelių šafrano

2 kiaušinio trynių

200 ml alyvuogių aliejaus

Pusės arbatinio šaukštelio kajeno pipirų

Pusės arbatinio šaukštelio paprikos miltelių

Pusės arbatinio šaukštelio druskos

Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: vidutiniška

  1. Paruoškite sultinį. Visas daržoves stambiai supjaustykite, citriną padalinkite į 4 dalis, česnako nelupkite. Viską apkepinkite ant vidutinės ugnies alyvuogių aliejuje maždaug 15 minučių. Supilkite baltą vyną ir konjaką, padidinkite ugnį ir išgarinkite skystį. Sudėkite pomidorų pastą ir prieskonius, viską gerai karamelizuokite. Vėliau įpilkite 3 litrus šalto vandens ir virkite valandą.
  2. Per tą laiką padarykite „rouille“ padažą. Išplakite kiaušinių trynius ir lėtai pilkite į besiplakančius trynius išlydytą sviestą. Kai padarysite masę iš kiaušinio trynių ir sviesto, atskirai sutrinkite kitus ingredientus, kurie skirti padažui, iki vientisos masės ir sudėkite į kiaušinio-sviesto masę.
  3. Paruoštą sultinį sutrinkite trintuvu ir perpilkite per smulkų sietelį. Sriubos garnyrui skirtus langustinus, midijas ir šukutes apkepinkite ant griliaus. Žuvies file supjaustykite stambiais gabaliukais, pasūdykite ir apšlakstykite citrinos sultimis. Pavirkite sultinyje 3-5 min. pridėkite jūros gėrybių nuo griliaus ir patiekite.
  4. Ant grilyje pakepintos bagetės uždėkite padažo „rouille“, upėtakio ikrų ir valgykite kartu su sriuba.

                52 kartai
                52 kartai / Tinklaraštis „52 kartai“

                Skanaus!

                Daugiau receptų ir išskirtinių nuotraukų rasite 52kartai.lt