„52 kartai“ Kalėdų magija: Marselio žuvies sriubos receptas
„Kodėl „52 kartai“? Metuose yra lygiai tiek savaičių, vadinasi, ir savaitgalių. Taigi, lygiai tiek galimybių ir progų pabūti kartu su pačiais mylimiausiais, pačiais brangiausiais – su savo draugais,“ – maisto ir fotografijos tinklaraštį pristato jo autorius Robertas Daskevičius. Dalijamės „52 kartai“ receptu ir išskirtinėmis nuotraukomis!
„Artėjant gražiausioms metų šventėms savo projekto sekėjus nutariau nukelti į mažą svajonę, kaip galėtų atrodyti žiemiška iškyla - šaltukas apsnigtame miške, karšti garuojantys griliaus patiekalai, romantiškos lemputės ir stilingas „MINI Cooper Countryman“ su palapine ant stogo ir geriausiais draugais. Kas taip nenorėtų?”, - apie apsnigtame miške įgyvendintą fotosesiją pasakoja fotografas.
Ypač žiemiškus patiekalus šį kartą ant griliaus paruošė Svetlana Vaganova, restorano „Habit“ ir desertinės „Atostogos“ įkūrėja. Šie patiekalai puikiai tiks šventiniu laikotarpiu išbandyti su draugais ar šeima. Užkandžiui S.Vaganova siūlo ant griliaus keptas midijas, moliuskus ir jūros šukutes, pagrindiniam - sodraus skonio Marselio žuvienę „Boiullabaisse“, desertui - populiariuosius prancūziškus pyragėlius madlenas su pistacijomis, o gėrimui - netradicinį baltą karštą vyną.
Fotografas R.Daskevičius jau visus metus rengia vis naujas netikėtas maisto fotosesijas ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais, taip parodydamas įvairias maisto fotografijos galimybes ir siūlydamas vis naujas idėjas, kaip galėtų atrodyti draugų šventė.
Marselio žuvies sriuba (Bouillabaisse)
SULTINIUI:
1 kg raudonos ir baltos žuvies
500 g langustino šarvų
50 g ryžių
250 ml balto vyno
50 ml konjako
2 šalotinių svogūnų
2 morkų
1 pankolio
Pusės česnako
1 citrinos
2 saliero stiebų
3 pomidorų
Žiupsnis įvairių prieskoninių žolelių
50 g pomidorų pastos
1 arbatinio šaukštelio čili pipirų
1/4 arbatinio šaukštelio šafrano
SRIUBOS GARNYRUI:
6 šukučių
6 langustinų
500 g midijų
300 g jūros velnio (arba kitokios baltos žuvies file)
300 g lašišos
ROUILLE PADAŽUI:
2 skiltelių česnako
2 žiupsnelių šafrano
2 kiaušinio trynių
200 ml alyvuogių aliejaus
Pusės arbatinio šaukštelio kajeno pipirų
Pusės arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
Pusės arbatinio šaukštelio druskos
Kiek: 4 žmonėms Sudėtingumas: vidutiniška
- Paruoškite sultinį. Visas daržoves stambiai supjaustykite, citriną padalinkite į 4 dalis, česnako nelupkite. Viską apkepinkite ant vidutinės ugnies alyvuogių aliejuje maždaug 15 minučių. Supilkite baltą vyną ir konjaką, padidinkite ugnį ir išgarinkite skystį. Sudėkite pomidorų pastą ir prieskonius, viską gerai karamelizuokite. Vėliau įpilkite 3 litrus šalto vandens ir virkite valandą.
- Per tą laiką padarykite „rouille“ padažą. Išplakite kiaušinių trynius ir lėtai pilkite į besiplakančius trynius išlydytą sviestą. Kai padarysite masę iš kiaušinio trynių ir sviesto, atskirai sutrinkite kitus ingredientus, kurie skirti padažui, iki vientisos masės ir sudėkite į kiaušinio-sviesto masę.
- Paruoštą sultinį sutrinkite trintuvu ir perpilkite per smulkų sietelį. Sriubos garnyrui skirtus langustinus, midijas ir šukutes apkepinkite ant griliaus. Žuvies file supjaustykite stambiais gabaliukais, pasūdykite ir apšlakstykite citrinos sultimis. Pavirkite sultinyje 3-5 min. pridėkite jūros gėrybių nuo griliaus ir patiekite.
- Ant grilyje pakepintos bagetės uždėkite padažo „rouille“, upėtakio ikrų ir valgykite kartu su sriuba.
Skanaus!
Daugiau receptų ir išskirtinių nuotraukų rasite 52kartai.lt