6 sveiki produktai, kurių pavojinga suvalgyti per daug

Špinatai / Vida Press nuotr.
Špinatai / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Yra daug maisto produktų, naudingų mūsų sveikatai. Tačiau yra tam tikra riba, kai net ir sveiko maisto gali būti suvartota per daug – tuomet iškyla grėsmė pakenkti sveikatai. Pateikiame kelis sveikus produktus, kurių sudėtyje yra ne tik gerų dalykų, dėl to jais reikėtų mėgautis saikingai.

1. Apelsinai ir pomidorai

Nors jie ir labai sveiki, gausūs mums reikalingų vitaminų, derėtų nepiktnaudžiauti šiais produktais. Tiek apelsinai, tiek pomidorai yra rūgštūs ir gali paskatinti refliuksą. Su laiku tai gali sukelti Baretto stemplės uždegimą, kuris laikomas priešvėžine būkle. Šis sindromas dažniausiai atsiranda dėl nuolatinio stemplės dirginimo skrandžio rūgštimis, kai sergama gastroezofaginio refliukso liga.

Per dieną reikėtų suvalgyti ne daugiau nei du pomidorus ar apelsinus (arba vieną apelsiną ir vieną pomidorą), o jei jus jau vargina refliuksas, kuriam laikui vertėtų apskritai atsisakyti šių gamtos gėrybių.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

2. Braziliški riešutai (bertoletijos)

Šie riešutai ne tik labai skanūs, bet ir naudingi: gausūs baltymų, ląstelienos, seleno ir riebiųjų rūgščių. Be to, jie pasižymi ypatinga savybe – mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą. Tačiau būtent dėl itin gausaus seleno kiekio, braziliški riešutai gali pakenkti. Per didelis seleno kiekis gali sukelti plaukų slinkimą, dermatitą, gali pradėti lūžinėti nagai.

Pakanka kelių bertoletijų per dieną (nepamirškime, kad tai dideli riešutai), kad gautume naudingų medžiagų ir nepadarytume žalos sveikatai.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

3. Špinatai

Špinatai yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Skanūs tiek žali, tiek termiškai apdoroti. Juose gausu liuteino – antioksidanto, kuris gali padėti ateityje išvengti su amžiumi susijusių regėjimų problemų. Deja, špinatuose yra ir dideli kiekiai oksalatų junginio, kuris gali suformuoti inkstų akmenų. Taigi žmonėms, turintiems inkstų problemų, nepatariama vartoti šių lapinių daržovių. Panašus oksalatų kiekis, beje, randamas ir rabarbaruose bei burokėlių lapuose.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

4. Tuno konservai

Tunas, kaip jokia kita žuvis, turi daug gyvsidabrio, dėl to didelis jo kiekis yra pavojingas sveikatai.

Konservuotas tunas labai tinka salotoms arba sumuštiniams, yra skanus, sveikas, nekaloringas ir jau paruoštas valgyti. Tačiau tunas, kaip jokia kita žuvis, turi daug gyvsidabrio, dėl to didelis jo kiekis yra pavojingas sveikatai: gali kilti regėjimo problemų, sutrikti klausa, kalba ir koordinacija, nusilpti raumenys. Vaikams jo apskritai geriau nevartoti.

Kiek tuno yra per daug? Daugiau nei trys mažos skardinės per savaitę. Nustatyta, kad šviesus konservuotas tunas turi mažiau gyvsidabrio nei kitų rūšių. Beje, tuną galite keisti kitomis gėrybėmis, pavyzdžiui, lašiša ar krevetėmis.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

5. Jogurtas

Jogurtas gausus baltymų, kalcio ir vitamino D. Deja, kai kurios jogurtų rūšys taip priskanintos, kad turi daug riebalų, cukraus ir kalorijų ir maistinėmis savybėmis yra ne ką geresnės nei spurgos. Taigi jogurtai su visokiausiais skoniais ir sintetiniais priedais nėra mums naudingi, ypač didesniais kiekiais. Vartokite natūralų jogurtą be priedų arba rinkitės graikišką. Jame nedaug kalorijų ir perpus daugiau baltymų nei įprastuose jogurtuose. O jei norisi daugiau skonio, įdėkite šaukštelį medaus, keletą sėklų, šviežių uogų ar džiovintų vaisių.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

6. Vaisių sultys

Parduotuvėse perkamos sultys iš pakelio nėra tokios jau naudingos sveikatai.

Sultys asocijuojasi su puikia sveikata, todėl jomis pradėta piktnaudžiauti. Derėtų atminti, kad parduotuvėse perkamos sultys iš pakelio nėra tokios jau naudingos sveikatai. Paprastai tai būna sulčių gėrimai, o ne tikros naudingos sultys. O net jei ir geriate šviežias, pačių išspaustas sultis, atminkite, kad vaisiuose yra daug cukraus ir kalorijų. Ir dalis vitaminų žūva sulčių gamybos procese.

Išgerkite ne daugiau nei stiklinę sulčių per dieną, o dar geriau būtų tiesiog suvalgyti tuos vaisius, kurie būtų buvę panaudoti sultims spausti.

Pomidorai
Pomidorai / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.