Akvilė Kavaliauskaitė: „Išbandžiau kavą, kurią gerti galima net kūdikiams“

Ekologiška cikorijų kava
Ekologiška cikorijų kava
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2015-05-21 09:13
AA

Baigiantis mano sveikos mitybos tyrimui, „Livinn“ parduotuvių tinklas davė penkių rūšių ekologiškos kavos ir aš jas visas išbandžiau per pastarąsias porą valandų. Taigi dabar straipsnius galiu rašyti gerokai energingiau.

Akvilė Kavaliauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Labai mėgstu kavą. Net šlykšti smala iš aparato poliklinikoje yra geriau negu jokios kavos. Kava suartina žmones. Per kavos pertraukėles priimama daugiau sprendimų nei per susirinkimus. Žmogų, pavaišinusį gera kava, iškart imu labiau mėgti. Net Tomas Džefersonas sakė, kad kava yra mėgstamiausias civilizuoto pasaulio gėrimas, o tas vyras žinojo, ką kalba. 

Su pienu, sirupu, grietinėle, šalta, karšta, su rudu ar baltu cukrumi, išvis be cukraus, su lašu stipraus alkoholio. Kavos pasirinkimų yra begalės, bet retai kas siūlo rinktis ekologišką ar biodinaminę kavą. Būtent tokią kavą išbandžiau ir papasakosiu, kuo ji buvo kitokia. 

Rytą pradėjau nuo „Lebensbaum Gourmet“. Šiai kavai naudojamos tik ekologiškos arabikos pupelės iš Peru ir Ugandos kalnų. Nors dažniausiai į kavą pilu pieno, šįkart nedėjau jokių priedų, kad pajusčiau tikrąjį skonį. Be to, nors turiu specialų virdulį kavai, maltas pupeles tiesiog užpyliau puodelyje, kaip daro dauguma lietuvių. Beje, jeigu kada teks rinktis iš arabikos ir robustos pupelių, žinokite, kad arabikos rūšis daug geriau vertinama. 

Akvilė Kavaliauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

„Lebensbaum Gourmet“ etiketėje parašyta, kad ši kava stipri. Tai – visiška tiesa. Jau pirmas gurkšnis pabudino. Skonis – labai intensyvus. Nors maltas pupeles tik užpyliau karštu vandeniu, jausmas buvo toks, lyg gerčiau stiprią kavą iš savo pamėgto itališko virdulio. Vadinasi, plikant šiuo būdu, jos reikia dėti šiek tiek mažiau nei įprastinės. 

Nemanau, kad tokios stiprios kavos įmanoma išgerti daugiau nei du puodelius per dieną. „Livinn“ pardavėja pasiūlė alternatyvą be kofeino – cikorijų kavą. Cikorija – tai žolinio augalo šaknys, jau seniai skrudinamos ir naudojamos kaip kavos pakaitalas. 

Pirmiausia pagirsiu smagią „Ecor“ pakuotę, kuri be problemų galėtų būti eksponuojama Šiuolaikinio meno centre. 

Skonis ir paruošimas. Pirmiausia, tai nėra kava. Ar primena kavą? Taip. Panašus skonis, gal šiek tiek rūgštokas. Palyginti su „Lebensbaum Gourmet“ – kvapas vos jaučiamas. Bet vėlgi – tai nėra kava. Ir iš šaknų tikėtis kažko panašaus kaip iš kavos pupelių yra tas pats, kas lyginti bananą su mėsmale. Tačiau kaip kavos pakaitalas šis gėrimas tikrai tinkamas, nes tikrai nėra neskanus. Be to, jį galima saldinti, balinti ir visaip kitaip skaninti. Kaip ne kavai – 10 balų. 

Kitas alternatyvus variantas – „Bauckhof“ tirpi miežių kava. Gamintojas šį produktą siūlo ir vaikams, norintiems pavaidinti, kad yra suaugę ir gali mėgautis kava kaip mamytė ir tėvelis. Miežių kava – švelnaus skonio, vienintelė sudedamoji dalis – miežių salyklas. Jokių dažiklių, skonio stipriklių ar kitokių priedų. Be to, šie švelniai rudos spalvos milteliai – iš biodinaminių ūkių. Vadinasi, miežiai buvo ne brutaliai auginti, stengiantis gauti kuo daugiau produkto ir kuo greičiau jį parduoti. Jie ramiai sau stiebėsi į saulę niekieno netrukdomi. 

Akvilė Kavaliauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Ar miežių kava gali atstoti įprastą kavą? Tikrai ne. Su kava šis gėrimas beveik neturi nieko bendro. Gal veikiau tai atstotų arbatą. Rekomenduoju kasdienių skonių paįvairinimui. 

Dar viena išbandyta kava iš „Livinn“ – „Naturgreen Biocoffee“. Šiaip tirpią kavą visada laikiau antrarūše. Labiausiai ji man priminė Sovietų Sąjungą, kai buvo patiekiama kaip didžiausia naujovė ir mokslo pasiekimas. Tirpią kavą perku vasarą, nes iš jos galima labai paprastai ir greitai pasigaminti šalto kavos gėrimo. Tačiau tirpi kava niekada neprilygs tikrajai. Kaip Lietuva turizmo srityje niekada neaplenks Turkijos, o kinai nebus geresni krepšininkai už lietuvius. Tai tiesiog nelemta. 

Akvilė Kavaliauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

„Naturgreen Biocoffee“ pagaminta iš pupelių, užaugintų Papua Naujoje Gvinėjoje, Peru, Meksikoje ir Ugandoje ir, kaip tirpi kava, yra tikrai gera. Nė akimirką nesuabejojau, kad tai kava. Parolimpinių kavų kategorijoje šiai kavai duočiau prizinę vietą. 

Na, ir pagaliau – paskutinė šiandien išbandyta kava iš Livinn.lt„Altomayo Hochland Kaffee“. Jeigu „Lebensbaum Gourmet“ – tikra kofeino bomba, tai ši kava šiek tiek švelnesnė ir išvis nerūgšti. Etiketėje parašyta, kad ji nedirgina skrandžio.

Taigi tinka tiems, kam sveika gyvensena nėra svarbiausių dalykų sąraše, kurie siurbia po penkis puodelius kavos per dieną ir pavalgo tik vidurnaktį. Pagaminta iš aukščiausios rūšies pupelių, tinkama ruošti aparate arba tiesiog užplikyti. Labai patiko. Iš visų išbandytų, ši kava – ta, kurią gerčiau kiekvieną dieną. 

Akvilė Kavaliauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.