Alfas Ivanauskas: „Didžiausia klaida – mėsą marinuoti su majonezu“

Alfas Ivanauskas / Asmeninio archyvo nuotr.
Alfas Ivanauskas / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Joninės kelia nuotaiką, bet prideda ir papildomų galvosūkių, kaip ir kur jas sutikti, kaip tarp darbų spėti paruošti vaišes Jonams ir Janinoms bei, galiausiai, ką gaminti.

„Planuodami šventę atvirame ore, apsispręskite, kokią mėsą kepsite. Jei planuose – visos vištos kepimas, tuomet geriausia ją marinate palikti per naktį, tačiau blauzdelėms ar filė užtenka ir kelių valandų.

Ruošdami marinatą mėsai, derinkite dvi sudedamąsias dalis – rūgštį, pavyzdžiui, citrusinių vaisių – žaliųjų citrinų, apelsinų sultis, vyno actą, ananasus, kivius, jogurtą, ir aliejų. Viską pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis“, – pataria VMG komandos lyderis Alfas Ivanauskas ir paneigia mitą, jog geriausią mėsą marinuoti su majonezu.

Taip pat skaitykite: Kuo veganai keičia mėsą, pieną ir kiaušinius?

Pasak jo, marinuojant mėsą prieskonių mišiniu, svarbu jo netrinti per stipriai – taip pažeidžiama mėsos faktūra ir rizikuojama padauginti prieskonių.

„Prieš kepdami mėsą nepamirškite jos nusausinti popieriniais rankšluosčiais – labai drėgni kepsniai nepaskrunda. Ir galiausiai – nekilnokite labai dažnai kepsninės dangčio ir nevartykite mėsos. Geriausią skonį kepsniai įgauna tada, kai kuo ilgiau išbūna neliečiami, išskyrus, žinoma, šašlykus“, – sako A. Ivanauskas.  

Prieš kepdami mėsą nepamirškite jos nusausinti popieriniais rankšluosčiais – labai drėgni kepsniai nepaskrunda.

Nusprendusiems Joninėms lauke ant kepsninių kepti kiaulieną, jis primena, jog nugarinė yra kietesnė nei kiaulienos išpjova, todėl ją kepti reikės ilgiau.

„Kelias minutes iš abiejų pusių palikę virš karštų žarijų, nugarinę toliau apie 20 minučių kepkite netiesioginės kaitros zonoje. Išpjovos kepsnius netiesioginėje kaitroje reikia laikyti perpus trumpiau.

Taip pat skaitykite: Skonio meistro receptai: kaip marinuoti šašlyką Joninėms?

Tuo tarpu sprandinės kepsneliai ar šašlykai – vienas greičiausiai paruošiamų kiaulienos patiekalų. Šašlykus nuolat vartydami iškepsite per 15–30 minučių, o kepsnelių vienai pusei teks skirti po 10 minučių“, – teigia A. Ivanauskas.

Dar daugiau VMG lyderio ir jo komandos patarimų, kaip pasiruošti ir lauke ant kepsninės išsikepti gardžius bei sveikus patiekalus, vilniečiai ir sostinės svečiai išgirs antradienį nuo 15 val. ant prekybos ir pramogų centro „Ozas“ stogo.