Ankštinės daržovės padės numesti svorio nekeičiant mitybos. Receptai
Naujas tyrimas atskleidžia, kad vos viena ankštinių daržovių porcija per dieną gali padėti numesti svorio ir šį pokytį išlaikyti, skelbia medicalnewstoday.com.
„The American Journal of Clinical Nutrition“ publikuojamame straipsnyje skelbiama, kad vartojantys vidutiniškai 130 g ankštinių daržovių per dieną 6 savaites gali sumažinti savo svorį, kitaip nekeisdami mitybos įpročių.
Ankštinės kultūros apima patiekalus su pupelėmis, žirneliais, avinžirniais, lęšiais.
Ankštinės daržovės turi mažai riebalų ir daug baltymų bei skaidulų, todėl puikiai tinka tiems, kurie negauna pakankamai baltymų iš mėsos, žuvies ar pieno produktų. Taip pat jose gausu geležies, cinko, fosforo, folio rūgšties ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Ne vienas tyrimas jau įrodė ankštinių daržovių naudą sveikatai. Pavyzdžiui, 2014 m. publikuotas tyrimas, kurio išvados skelbia, kad kasdien vartojamos ankštinės daržovės sumažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) koncentraciją 5 proc.
TAIP PAT SKAITYKITE: Medikai įspėja: cholesterolis užkemša kraujagysles. Kaip mažinti jo kiekį?
Dabar naujas tyrimas siūlo įtraukti ankštines daržoves į kasdienį racioną siekiant užkirsti kelią antsvoriui ir nutukimui.
Tyrėjai iš St. Michael‘s ligoninės atliko 21 klinikinio bandymo metaanalizę, apimančią 940 dalyvių.
Svorio sumažėjimas mažiausiai tris savaites vartojus ankštines daržoves palygintas su tokios pat trukmės dietomis, į kurias šios daržovės neįtrauktos.
Per maždaug 6 savaites pastebėta, kad asmenys, kasdien suvartoję 130 g ankštinių daržovių, vidutiniškai numetė 0,34 kg – beveik pusę kilogramo, o tų, kurių dietoje nebuvo ankštinių daržovių, svoris nekito.
Svarbiausia, kad toks rezultatas pasiektas neatlikus jokių kitų mitybos pokyčių.
Ankstesni tos pačios komandos tyrimai atskleidė, kad ankštinės daržovės padidina sotumo jausmą apie 31 proc., o tai paaiškina ir dabartinio tyrimo rezultatus.
TAIP PAT SKAITYKITE: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?
Ankštinės daržovės turi žemą glikemijos indeksą (GI) – organizme skaidomos lėtai, nesukeliant gliukozės koncentracijos šuolių kraujyje, todėl suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir lemia mažesnio maisto kiekio suvartojimą — svorio kritimą.
Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad apie 90 proc. svorio mažinimo priemonių nesuveikia, nes nesusitvarkoma su alkio ir sotumo jausmu.
Siūlome patiekalų su lęšiais, pupelėmis, avinžirniais ir žirneliais receptų: