Ant grilio – jo didenybė sūris: tąsu, kremiška, netikėta ir bus verta pakartojimo

Grilintas sūris. / Shutterstock nuotr.
Grilintas sūris. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Kepsninėse ant grotelių vis dažniau atsiduria ne tik mėsos kepsniai, bet ir sūriai, kurių asortimentas daug įvairesnis ir didesnis nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nauji skonio horizontai atsiveria keptus sūrius derinant su džemais, riešutais, medumi, keptais vaisiais, karamelizuotais svogūnais, subalansuojant ne tik skonius, bet ir kremišką konsistenciją su pakeptos duonos ar skrudintos šoninės traškesiu.

Nėra nė vienos patiekalų grupės, kurioje negalėtų atsirasti vietos ant grilio keptam sūriui: „Halloumi“ su tortilijomis ar arbūzų salotomis, kamamberu įdarytos bulvių puselės, paploninti sumuštinių suktinukai su lydytu sūriu ar naujas lietuviško sūrio skonis su traškia šonine.

Gausaus griliui skirtų sūrių asortimento ieškokite „Lidl“ parduotuvėse.

Svarbiausi patarimai kepant sūrį

  1. Žemesnėje temperatūroje iškeptas sūris bus kremiškas, viduje tąsus, minkštas.
  2. Aukštesnėje temperatūroje sūrio paviršius apskrus, taps traškus, o vidus išliks minkštas.
  3. Sūriai, padengti baltuoju pelėsiu, (bri, kamamberas) prieš kepant ant grotelių neturi būti supjaustyti, kad kepant neištekėtų vidus.
  4. Keptam kamamberui galite suteikti skirtingus skonius. Tinka aštresni prieskoniai, česnakai ir žolelės. Jei norite saldžiau, patiekite su medumi, cinamonu, anyžiais. Tinka ir bruknių, spanguolių uogienė, graikiniai riešutai ir vynuogės.
  5. Kepti ant grilio puikiai tinka „Halloumi“, nes jo lydymosi temperatūra gerokai aukštesnė. Elastinga tekstūra leidžia kepti net tiesiai ant grotelių, kaisdamas jis neištirpsta.
  6. Keptas „Halloumi“ tinka su keptais baklažanais, avokadais, daržovių salotomis, vaisiais, galima gardinti medumi ir valgyti kaip desertą.
  7. Kaitinami varškės sūriai visiškai pakeičia savo struktūrą ir tampa minkšti.
Grilintas sūris.
Grilintas sūris. / Shutterstock nuotr.

Vietoj deserto – gaivios ir pikantiškos arbūzo salotos su „Halloumi“

Iš Kipro kilęs avių ir ožkų pieno sūris „Halloumi“ savo tekstūra panašus į mocarelą. „Halloumi“ sūrio skonis puikiai dera su vaisiais.

Ingredientai:

  • 1 pak. „Halloumi“ sūrio,
  • 1 vnt. nedidelio besėklio arbūzo,
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus,
  • 1 valg. š. medaus,
  • ½ citrinos sulčių,
  • ½ arbat. š. kajeno paprikos,
  • 2 valg. š. susmulkintos šviežios mėtos,
  • 2 valg. š. moliūgų sėklų.

Gaminimas:

  1. Sūrį supjaustykite riekelėmis ir pakepkite ant grilio kiekvieną pusę po 3-4 minutes.
  2. Arbūzą supjaustykite gabalėliais.
  3. Visus padažo ingredientus sumaišykite.
  4. Keptą sūrį sumaišykite su arbūzu ir apipilkite padažu.

Kamamberu įdarytos keptos bulvių puselės

Minkštas, švelnia pelėsio odele padengtas kamamberas iškepęs tampa klampus, tįstantis viduje. Šiuo sūriu įdarytos ant grilio keptos bulvės tokios gardžios, kad negalėsite susilaikyti.

Ingredientai:

  • 250 g. sūrio „Camembert“,
  • 4 vnt. keptų bulvių,
  • 50 g. sviesto,
  • 100 g rūkyto kumpio,
  • 3 valg. š. kreminio sūrio,
  • 50 g. tarkuoto kietojo sūrio,
  • 2 valg. š. garstyčių,
  • 1 vnt. kiaušinio,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Bulves apvirkite 15-20 min, suvyniokite į foliją ir kepkite ant grilio apie 15 min. Perpjaukite pusiau ir išskobkite minkštimą, palikdami jo prie odelės, kad bulvė išlaikytų savo formą.
  2. Nuo sūrio pašalinkite odelę, minkštimą sumaišykite su bulvių minkštimu, susmulkintu kumpiu, kreminiu sūriu, sviestu, išplaktu kiaušiniu, druska ir pipirais.
  3. Į bulves įdėkite įdaro, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir kepkite ant grotelių.
Grilintas sūris.
Grilintas sūris. / Shutterstock nuotr.

Greita ir skanu: sūrio suktinukai

Pagaminti super paprasta, prireiks tik trijų ingredientų. Šis receptas primins daugelio vaikystėje pamėgtus keptus sumuštinius su sūriu. Tik kitaip.

Ingredientai:

  • baltos sumuštinių duonos,
  • 1 pak. lydyto sūrio sumuštiniams,
  • 100 g minkšto sviesto.

Gaminimas:

1.Kočėlu suploninkite duonos riekeles.

2.Uždėkite 1-2 sūrio lakštus.

3.Susukite ritinėlį ir persmeikite dantų krapštuku.

4. Patepkite sviestu – iš anksto išimkite iš šaldytuvo, sušilęs tepsis lengviau.

5.Kepkite tiesiai ant grilio grotelių arba keto keptuvėje.

6.Paskaninkite mėgstamu padažu ir valgykite, kol šilti.

Skanaus!