Antradienio vakarienei – aštrios sriubos

Ugninga kreminė pomidorų sriuba. / Shutterstock nuotr.
Ugninga kreminė pomidorų sriuba. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Aštrūs patiekalai spartina virškinimą, gerina kraujotaką, suteikia energijos ir padeda tirpdyti nereikalingus kilogramus. Išbandykite aštrių sriubų receptus.

Trinta moliūgienė su imbieru

Trinta moliūgų sriuba
Trinta moliūgų sriuba / Vida Press nuotr.

Jums reikės: 1,5 kg moliūgo, 30 g sviesto, 2 svogūnų, 500 ml daržovių sultinio, 60 g šviežio imbiero, 2 šaukštelių kario miltelių, 0,5 šaukštelio maltų kuminų, šaukšto cukraus, 100–200 ml grietinėlės arba pieno, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Moliūgą perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas, minkštimą ištepkite aliejumi ir dėkite į kepimo skardą pjūviu į apačią. Kepkite apie 40 minučių, arba kol žievę lengvai persmeigsite šakute. Atvėsinkite, šaukštu išskobkite minkštimą, žievę išmeskite.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir nustatę mažą kaitrą pakepinkite susmulkintus svogūnus.
  • Sudėkite moliūgo minkštimą, supilkite sultinį, suberkite prieskonius ir įtarkuokite imbierą (jei nelabai jį mėgstate, supjaustykite griežinėliais ir prieš tiekdami išgriebkite). Užvirkite ir virkite 15 minučių.
  • Nukaiskite ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
  • Supilkite pieną ar grietinėlę, suberkite cukrų, pagardinkite druska bei pipirais ir dar pakaitinkite, bet neužvirkite.
  • Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar pieno ar vandens.

Aitrioji sriuba

Pomidorų sriuba
Pomidorų sriuba / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 500 g maltos jautienos, 200 g virtų pupelių (tinka ir konservuotos), 2–3 aitriosios paprikos, svogūno, saldžiosios paprikos, 2–3 česnako skiltelių, 500 g konservuotų pomidorų savo sultyse, šaukštelio kmynų, aliejaus kepti, druskos ir pipirų pagal skonį, žalumynų tiekti.

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite mėsą. Sudėkite į puodą.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  • Aitriąsias paprikas perpjaukite išilgai, išvalykite sėklas ir susmulkinkite.
  • Saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais.
  • Šakute sutraiškykite pomidorus savo sultyse.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, po kelių minučių suberkite česnaką ir aitriąsias paprikas. Sukrėskite į puodą su mėsa.
  • Ten pat suberkite kmynus, saldžiąsias paprikas, sudėkite trintus pomidorus ir supilkite jų sultis. Gerai išmaišykite – jei masė labai tiršta, įpilkite truputį vandens.
  • Uždenkite puodą, nustatykite mažą kaitrą ir troškinkite 30 minučių.
  • Nukoškite pupeles (jei konservuotos) ir sudėkite į sriubą.
  • Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite dar apie 10 minučių. Tiekite užbėrusi žalumynų.

Gruziniška charčio sriuba

Gruziniška charčio sriuba
Gruziniška charčio sriuba / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g jautienos, 0,5 saliero šaknies, 3 svogūnų, 4 šaukštų ryžių, 500 g pomidorų, skiltelės česnako, šviežių krapų, kalendros, petražolių, prieskonių pagal skonį.

  • Į puodą įpilkite 2–2,5 l vandens, sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą ir užvirkite.
  • Nugriebkite putas, sumažinkite kaitrą ir virkite 1,5 valandos. Likus pusvalandžiui, įdėkite saliero ir įberkite druskos.
  • Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje. Kai gražiai pagels, sudėkite išgriebtus iš sultinio mėsos gabalėlius ir kepkite 5 minutes.
  • Įpilkite kelis šaukštus sultinio, uždenkite ir troškinkite 15 minučių.
  • Pomidorų viršūnėles įpjaukite, sumeskite kelioms sekundėms į verdantį vandenį, tuomet perliekite šaltu ir nulupkite. Supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę su mėsa. Troškinkite 10 minučių.
  • Keptuvės turinį suverskite į sultinį ir užvirkite.
  • Suberkite ryžius, pavirkite 10 minučių, sumažinkite kaitrą ir suberkite prieskonius.
  • Sudėkite traiškytą česnaką, kapotus žalumynus, išmaišykite, uždenkite ir po minutėlės nukaiskite. Palikite pastovėti 7–10 minučių.
{recipe|1958}
{recipe|1975}
{recipe|2564}
{recipe|3092}