Antradienio vakarienei – aštrios sriubos
Aštrūs patiekalai spartina virškinimą, gerina kraujotaką, suteikia energijos ir padeda tirpdyti nereikalingus kilogramus. Išbandykite aštrių sriubų receptus.
Trinta moliūgienė su imbieru
Jums reikės: 1,5 kg moliūgo, 30 g sviesto, 2 svogūnų, 500 ml daržovių sultinio, 60 g šviežio imbiero, 2 šaukštelių kario miltelių, 0,5 šaukštelio maltų kuminų, šaukšto cukraus, 100–200 ml grietinėlės arba pieno, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Moliūgą perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas, minkštimą ištepkite aliejumi ir dėkite į kepimo skardą pjūviu į apačią. Kepkite apie 40 minučių, arba kol žievę lengvai persmeigsite šakute. Atvėsinkite, šaukštu išskobkite minkštimą, žievę išmeskite.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir nustatę mažą kaitrą pakepinkite susmulkintus svogūnus.
- Sudėkite moliūgo minkštimą, supilkite sultinį, suberkite prieskonius ir įtarkuokite imbierą (jei nelabai jį mėgstate, supjaustykite griežinėliais ir prieš tiekdami išgriebkite). Užvirkite ir virkite 15 minučių.
- Nukaiskite ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Supilkite pieną ar grietinėlę, suberkite cukrų, pagardinkite druska bei pipirais ir dar pakaitinkite, bet neužvirkite.
- Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar pieno ar vandens.
Aitrioji sriuba
Jums reikės: 500 g maltos jautienos, 200 g virtų pupelių (tinka ir konservuotos), 2–3 aitriosios paprikos, svogūno, saldžiosios paprikos, 2–3 česnako skiltelių, 500 g konservuotų pomidorų savo sultyse, šaukštelio kmynų, aliejaus kepti, druskos ir pipirų pagal skonį, žalumynų tiekti.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite mėsą. Sudėkite į puodą.
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
- Aitriąsias paprikas perpjaukite išilgai, išvalykite sėklas ir susmulkinkite.
- Saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais.
- Šakute sutraiškykite pomidorus savo sultyse.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, po kelių minučių suberkite česnaką ir aitriąsias paprikas. Sukrėskite į puodą su mėsa.
- Ten pat suberkite kmynus, saldžiąsias paprikas, sudėkite trintus pomidorus ir supilkite jų sultis. Gerai išmaišykite – jei masė labai tiršta, įpilkite truputį vandens.
- Uždenkite puodą, nustatykite mažą kaitrą ir troškinkite 30 minučių.
- Nukoškite pupeles (jei konservuotos) ir sudėkite į sriubą.
- Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite dar apie 10 minučių. Tiekite užbėrusi žalumynų.
Gruziniška charčio sriuba
Jums reikės: 400 g jautienos, 0,5 saliero šaknies, 3 svogūnų, 4 šaukštų ryžių, 500 g pomidorų, skiltelės česnako, šviežių krapų, kalendros, petražolių, prieskonių pagal skonį.
- Į puodą įpilkite 2–2,5 l vandens, sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą ir užvirkite.
- Nugriebkite putas, sumažinkite kaitrą ir virkite 1,5 valandos. Likus pusvalandžiui, įdėkite saliero ir įberkite druskos.
- Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje. Kai gražiai pagels, sudėkite išgriebtus iš sultinio mėsos gabalėlius ir kepkite 5 minutes.
- Įpilkite kelis šaukštus sultinio, uždenkite ir troškinkite 15 minučių.
- Pomidorų viršūnėles įpjaukite, sumeskite kelioms sekundėms į verdantį vandenį, tuomet perliekite šaltu ir nulupkite. Supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę su mėsa. Troškinkite 10 minučių.
- Keptuvės turinį suverskite į sultinį ir užvirkite.
- Suberkite ryžius, pavirkite 10 minučių, sumažinkite kaitrą ir suberkite prieskonius.
- Sudėkite traiškytą česnaką, kapotus žalumynus, išmaišykite, uždenkite ir po minutėlės nukaiskite. Palikite pastovėti 7–10 minučių.