Nuo pirmadienio nevartojate cukraus? Žinokite, saldu – nebūtinai nesveika

Džiovinti vaisiai / „Fotolia“ nuotr.
Džiovinti vaisiai / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai iš visų pusių šaukiama, kad dėl daugelio ligų kaltas cukrus, įvairiais būdais bandome jo atsisakyti. Tačiau nereikia į viską pulti stačia galva – yra labai maistingų ir sveikų saldžių produktų, kurie mūsų organizmui labai naudingi.

Datulės

Šis saldus ir organizmui naudingas vaisius turi daug vitamino B5, kuris padeda jaustis darbingiems ir padeda susikaupti. Taip pat jose gausu vitaminų A, B1, B6, C.

Manoma, kad datulės gali padėti sergant kepenų ligomis, pagerina odos, plaukų, akių būklę. Ir visai ne paslaptis, kad valgant šiuos vaisius gerėja nuotaika, mažėja depresijos simptomų. Tad jei trūksta energijos ar esate nuliūdę, vietoj gabalo riebaus pyrago geriau rinkitės datules.

Medus

Medus puikus saldus produktas, kuris ne tik malšina peršalimo simptomus, bet ir suteikia energijos, padeda jaustis žvaliems. Iš medaus gaunamas cukrus skiriasi nuo vartojamo baltojo cukraus. Mokslininkai taip pat tiria prielaidą, kad medus mažina alergijų galimybę. Kadangi meduje yra žiedadulkių, dėl kurių dažniausiai kyla alergijos, manoma, kad vartojant medų, organizmas tampa mažiau jautrus alergiją sukeliančioms medžiagoms.

Taip pat teigiama, kad medus tinka gydyti virškinimo sistemos ligas. Dėl uždegimą slopinančių savybių jį galima vartoti sergant opalige, viduriuojant ar užkietėjus viduriams. Tik, aišku, jo valgyti reikia su saiku, ypač tiems, kurie serga diabetu. Tačiau vienas kitas šaukštelis arbatoje suteiks ir jėgų, ir pagerins nuotaiką.

Medus
Medus / Fotolia nuotr.

Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai, kad ir kokie jie būtų, turi daug vitaminų, skaidulų ir natūralaus cukraus. Jie labai naudingi dėl ląstelienos, kuri gerina virškinimą. Vaisiams džiūstant, išgaruoja vanduo, todėl juose lieka daugiau naudingų maistinių medžiagų. Džiovinti vaisiai – puikus užkandis tarp valgymų. Tad vietoj saldaus jogurto ar sūrelio rinkitės džiovintus vaisius.

Bananai

Bananai ne tik skanus, saldus vaisius, bet ir labai naudingas. Alkiui malšinti – tai pats geriausias pasirinkimas. Kuo gi jie dar naudingi? Juose daug angliavandenių – sacharozės, fruktozės, gliukozės, taip pat vitaminų, mineralinių medžiagų. Du bananai suteikia pakankamai energijos maždaug dviejų valandų trukmės mankštai. Šie vaisiai taip pat apsaugo nuo aterosklerozės.

Jei valgysite bananų, išvengsite skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų. O sultys labai naudingos gydant gastritą. Jei užkietėjo viduriai, taip pat suvalgykite bananą. Šiuose vaisiuose daug B grupės vitaminų, todėl jie gerina protinę veiklą, padeda labiau susikaupti, todėl naudingi žmonės, dirbantiems protinį darbą, studentams, mokiniams. O gydytojai teigia, kad tai pirmasis vaisius, kurį gali valgyti mažyliai, nes tikimybė, kad vaikas bus alergiškas šiam vaisiui, yra mažiausia.

Razinos

Nors daugelis mano, kad razinos nieko vertas produktas, labai klysta. Jose gausu vitaminų, amino rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, seleno, karoteno. Razinos stiprina širdį ir nervų sistemą. Maistinės skaidulos, esančios razinose, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jas rekomenduojama valgyti sergantiems mažakraujyste, nes jose yra geležies. Be to, jei žinote, kad neturėsite laiko pavalgyti, su savimi turėkite saują razinų – numalšinsite alkį, gausite energijos ir jausitės geriau.

Obuolių sūris

Šia sveikas ir gomurį pamaloninantis produktas turi daugiau vitamino C nei žali obuoliai. Taip pat turi didesnę energinę vertę nei natūralūs vaisiai, todėl obuolių sūrį reikėtų vartoti su saiku. Jei mėgausitės juo, stiprės kaulai, dantys, taip pat imunitetas.

Juodasis šokoladas

Mokslininkai atranda vis daugiau teigiamų šokolado savybių. Šokoladas padeda kovoti su nuovargiu, gerina nuotaiką, suteikia energijos. Be to, manoma, kad juodasis kartusis šokoladas teigiamai veikia žmogaus atmintį. Reguliariai nedidelėmis dozėmis vartojamas šokoladas gydo uždegimus, kurie susiję su širdies ir kraujotakos sutrikimais. Tad prie kavos puodelio ar arbatos, mėgaukitės ne saldžiu keksiuku ar spurga, o juodojo šokolado gabalėliu.

Medus
Medus / Fotolia nuotr.