Baltymų gausi vakarienė: 4 dietologų pasiūlymai
Nors grįžus po ilgos dienos darbe taip ir norisi susitepti kokį sumuštinį ir griūti į lovą, šiai pagundai verčiau nepasiduokite.
Dietologų tikinimu, jei norite išvengti naktinio užkandžiavimo ar skrandžio maršų miegant, savo vakarienę turite papildyti baltymais – jie ilgai virškinami, tad tokiu atveju jausitės kur kas ilgiau sotūs.
Na, o jei norisi vakarienei suvalgyti šį tą įdomesnio nei įprasta vištiena, kiaušiniai ar ryžiai, portalas self.com siūlo išbandyti šias dietologų idėjas sveikai ir baltymais praturtintai vakarienei:
1. Lašiša su smidrais ir bolivinėmis balandomis
„Mano mėgstamiausia sveika ir baltymais praturtinta vakarienė – su pipirais ir citrina folijoje kepta lašiša, skrudinti smidrai bei bolivinių balandų kruopos. Tai labai greitai ir itin lengvai paruošiamas sveikas maistas.
Kepdama žuvį į foliją įlašinu keletą lašų aliejaus, tuomet įdedu lašišą, apibarstau ją pipirais ir ant lašišos uždedu pora skiltelių citrinos. Šiuo metodu kepama lašiša būna itin sultinga ir švelnaus skonio. Smidrus paprasčiausiai išvolioju aliejuje ir, pabarsčiusi juos česanakais ar pipirais, dedu kepti į orkaitę kartu su lašiša“, – pataria dietologė Maxine Yeung.
Kuo tai sveika: Ši vakarienė yra puiki baltymų, sveikųjų riebalų ir skaidulų kombinacija. Bolivinėse balandose, dar vadinamose „inkų auksu“, gausu baltymų, aminorūgščių, gerųjų riebalų, ląstelienos.
2. Jautienos nugarinė su pupelėmis ir makaronais
„Visų pirma, jūros dumblių aliejuje pakepinu smulkintus briuselinius kopūstus su česnakais. Kai jie suminkštėja, išimu juos iš keptuvės ir dedu kepti supjaustytą jautienos nugarinę. Tuomet, kiek nuvarvinusi nuo jautienos riebalus, į vieną dubenį sudedu pačią jautieną, briuselinius kopūstus, konservuotas juodąsias pupeles ir pomidorų padažą ar pastą, pagardinu viską druska bei pipirais ir sumaišau su išvirtais makaronais.
Kad būtų dar gardžiau, pabarstau ir tarkuoto parmezano. Jei norite vegetariškos vakarienės – bus itin skanu ir be jautienos, o briuselinius kopūstus, jei jų nemėgstate, puikiai pakeis ir brokoliniai“, – patarimus vardija dietologė ir knygos „The Small Change Diet“ autorė Keri Gans.
Kodėl tai sveika: juodosios pupelės praturtina organizmą skaidulomis, dėl kurių ilgiau išliks sotumo jausmas, o jautiena praturtins baltymais.
3. Orkaitėje kepta bulvė su varške ir saulėgrąžų sėklomis
„Viena mano mėgstamiausių baltymų gausi vakarienė – labai paprasta ir super greitai pagaminama. Tai orkaitėje kepta bulvė, pagardinta varške ir saulėgrąžų sėklomis. Jei norisi išraiškingesnio skonio, varškę dar pagardinu ir dviem šaukšteliais pesto padažo“, – pataria dietologė Robin Plotkin.
Kodėl verta gaminti: tokią vakarienę pasigaminsite vos per keletą minučių, ji turi vos tris ingredientus, o naudingųjų medžiagų – išties apstu.
4. Trijų pupelių rūšių ir tofu troškinys
„Troškinį gaminu iš Pinto (dėmėtųjų) pupelių, paprastųjų pupelių, juodųjų pupelių, taip pat tofu, lęšių ir bolivinių balandų kruopų“, – pataria dietologė Kara Lydon.
Kodėl verta gaminti: bolivinėse balandose yra visos devynios mums itin naudingos aminorūgštys, o šį troškinį pasigaminti labai paprasta – pakanka sumesti visus ingredientus į lėto virimo puodą ir belaukiant kol išvirs, užsiimti savais reikalais.
Ji24 siūlo išbandyti ir šias baltymų gausias idėjas: