Baravykai: kuo ypatingi ir kaip ruošti

Baravykų pintinė / Fotolia nuotr.
Baravykų pintinė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Baravykai ne tik nuostabiai gražūs grybai, viliojantys savo rudomis kepurėmis. Kaip ir rudmėsės, jie – vieni vertingiausių grybų, nes juose yra visų organizmui reikalingų aminorūgščių, beta karoteno, D, PP ir B grupės vitaminų.

Kokių naudingų medžiagų turi?

Juose taip pat gausu vario, fosforo, cinko, seleno ir kt. Beje, baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pasak dietologų, džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau nei jautienoje (100 g džiovintų grybų yra 34,6 g baltymų, o tokiame pat kiekyje jautienos – 20,4 g). 100 g baravykų – apie 28 kcal (džiovintuose – daugiau).

 Baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Baravykai kuo puikiausiai auga pušynuose, eglynuose iki pat gilaus rudens, tačiau ar gali būti kas skanesnio už šviežius grybus? Tik sausas rugpjūtis šįmet labai sukliudė gausiam baravykų derliui...

Tiesa, kaip pataria specialistai, grybai vertinami prieštaringai, sunkiau virškinami, todėl klastingas duetas – grybai ir alkoholis gali jums net labai pakenkti ir sutrikdyti kepenų darbą. Taigi, verčiau skanaukite su daržovėmis, bulvėmis, salotomis, sriubomis ar troškiniais. 

Kaip ruošti?

Valgyti galima virtus, keptus, džiovintus, marinuotus, sūdytus, siūloma baravykus ir užšaldyti. Itin skanu pakepinti su sviestu, grietine, svogūnais, morkomis bei skanauti su šviežiomis bulvėmis, įvairiomis košėmis.

Šviežius baravykus patartina virti 35–40 minučių (svarbiausia žinoti, kad išvirę grybai turi nusėsti ant dugno, taip pat patartina grybus virti kelis kartus); džiovintus mirkyti keletą valandų šaltame vandenyje prieš ruošiant įvairius patiekalus.

Bendras paruošimas: grybus nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite. Dukart perplaukite pasūdytu vandeniu. Virti galite tiesiog pasūdytame vandenyje arba pridėti mėgstamų prieskonių: citrinos rūgšties, lauro lapų, cinamono, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų. Virdami nepamirškite nuo grybų nuimti susidariusios putos. Po to grybai tinkami konservuoti ir marinuoti.

Taip pat skaitykite: Testas. Ar pažįstate grybus?

Kaip sūdyti: baravykus nuvalykite, nuplaukite ir pavirkite 30–40 minučių. Nukoškite, kad nutekėtų vanduo. Tuomet virkite pasūdytame vandenyje antrą kartą su prieskoniais, kol nusileis ant dugno. Sudėkite į stiklainius ir užpilkite sūrymu (1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos). Dėl skonio pridėkite juodųjų serbentų lapų, pipirų žirnelių, kitų mėgstamų prieskonių. Sūdytus grybus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

{recipe|4761}
{recipe|4762}
{recipe|4763}