Blynų puota!
Ji nebūtinai turi vykti per Užgavėnes, nes blynus mėgsta ir maži, ir dideli, be jokių progų. Net rimti vyrai kerta gausiai aplietus šokoladu ir šypsosi kaip vaikai. Todėl šiandien siūlome jums gerų emocijų dozę maišant ir skanaujant blynų.
Šokoladiniai blynai
Jums reikės: 500 ml pieno, 200 g miltų, 50 g sviesto, 4 kiaušinių, 150 g juodojo šokolado, 4 šaukštų kakavos, 4 šaukštelių cukraus, pagal skonį bruknių arba kitokios mėgstamos uogienės.
- Puode pašildykite pieną (tik neužvirinkite), sumeskite kubeliais pjaustytą sviestą, suberkite kakavą, cukrų ir maišydami kaitinkite, kol sviestas ir cukrus visiškai ištirps.
- Nukėlę puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti apie 15 min.
- Po to perpilkite į plakti skirtą indą, įmuškite kiaušinius ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisumo.
- Pamažėle suberkite miltus ir vėl plakite, kol tešla taps vientisa ir tąsi.
- Maistine plėvele uždengtą indą palikite pastovėti šaldytuve bent valandą.
- Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais arba sutarkuokite stambia trintuve.
- Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą palikite kambario temperatūroje, kad sušiltų.
- Įkaitinę aliejų, iškepkite lietinius: kai viena pusė apkeps, apverskite ir užberkite dalį šokolado. Lietinį sulankstykite, kad ištirpęs šokoladas liktų viduje.
- Tiekite su bruknių uogiene.
Moliūgų blynai
Jums reikės: 200 g moliūgų tyrės, 150 g grūdėtosios varškės, 4 kiaušinių, 50 g ruginių visagrūdžių miltų, 25 g avižų dribsnių, 2 šaukštų aliejaus, po šaukštą kepimo miltelių, vanilinio cukraus, klevų sirupo, po pusę šaukštelio cinamono, imbiero, pagal skonį aitriosios paprikos.
Papuošti: 70 g grūdėtos varškės, 30 g moliūgų sėklų.
- Avižinius dribsnius sumalkite kavamale ir suberkite į dubenį.
- Ten pat sužerkite visus prieskonius, gerai išmaišykite.
- Sukrėskite ir moliūgų tyrę, suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, supilkite klevų sirupą. Masę gerai sutrinkite virtuviniu kombainu, kad neliktų gumuliukų.
- Atskirame inde varškę išsukite su kiaušiniais ir aliejumi, palikite pastovėti.
- Ją sukrėskite į moliūgų masę ir gerai išmaišykite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite norimo dydžio blynus.
- Jei kepsite ant didelės ugnies – vieną pusę užteks kaitinti apie 1–2 min. Jei blynas storesnis – 3 min. Apvertus, kitą pusę galima kepti trumpiau – apie minutę.
- Tiekite papuošę grūdėtąja varške su sausoje keptuvėje pakepintomis moliūgų sėklomis.
Lietiniai su brokoliais
Jums reikės: 2 kiaušinių, 60 ml vandens, 6 šaukštų miltų, žiupsneli0 druskos.
Įdarui: 400 g šaldytų arba šviežių brokolių, 250 ml pieno, 115 g čederio sūrio, pusės mažo svogūno, šaukšto sviesto, šaukšto miltų, šaukšto Vusterio padažo, šaukštelio garstyčių, pagal skonį pipirų.
- Dideliame inde iki vientisumo išplakite kiaušinius su miltais, vandeniu, druska ir palikite pastovėti apie 15 min., kad miltai gerai išbrinktų.
- Per tą laiką paruoškite brokolių įdarą.
- Svogūną nulupkite, sukapokite, sūrį supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.
- Nuolat maišydami suberkite miltus, pamažėle supilkite pieną, užvirkite, sumažinkite ugnį iki vidutinės kaitros ir dar maišydami virkite 2 min., kol masė sutirštės.
- Sumažinę kaitrą, įmaišykite pusę sūrio, garstyčias, Vusterio padažą, pagal skonį berkite pipirų ir kaitinkite, kol sūris ištirps.
- Jei naudosite šviežius brokolius, juos išskirstykite žiedynėliais, kotus nupjaukite. Jei šaldytus – atšildykite ir gerai nuvarvinkite. Brokolius įmaišykite į padažą, kiek pakaitinkite, uždenkite keptuvę dangčiu ir nukaitę palikite pastovėti.
- Karštuose riebaluose iškepkite lietinius, ant kiekvieno dėkite po keletą šaukštų įdaro, susukite ir apkepkite keptuvėje arba orkaitėje.
- Tiekite užbėrę likusį sūrį.
Austriški plėšyti blynai
Jums reikės: 150 ml pieno, 100 g miltų, 2 kiaušinių, 65 g razinų, 2,5 šaukšto sviesto, 35 g miltelinio cukraus, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos.
- Razinas užmerkite į puodelį su vandeniu, jeigu norite daugiau skonio, galite merkti į sultis ar sirupą.
- Razinas brinkinkite bent valandą, po to nukoškite ir gerai nusausinkite.
- Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų.
- Trynius supilkite į nedidelį indelį, baltymus trumpam palikite pastovėti šaldytuve.
- Trynius iki vientisumo išsukite su miltais, pienu ir žiupsneliu druskos.
- Iš šaldytuvo ištrauktus baltymus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir išplakite iki standžių putų.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite visą tešlą – turėtų išeiti apie 1,5 cm storio sluoksnis.
- Kol tešla dar skysta, ant viršaus berkite razinas ir truputį paspauskite jas šaukšteliu, kad panirtų į tešlą.
- Kai viena blyno pusė iškeps, apverskite ir suplėšykite jį dviems šakutėmis į nedidelius gabalėlius.
- Jei norite, kad blynai būtų karamelinio skonio, galite užberti truputį cukraus.
- Blynų gabalėlius išdėliokite į lėkštes ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Bulviniai blynai
Jums reikės: 6 bulvių, 2 kiaušinių, pusės puodelio pieno, 4 šaukštų miltų, 2 česnako skiltelių, pagal skonį pipirų, druskos, aliejaus (kepti).
Pagardui: indelio norimo riebumo grietinės, šaukšto kapotų laiškinių svogūnų.
- Bulves nuplaukite, nuskuskite. Svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Ketvirtadalį arba trečdalį bulvių sutarkuokite stambia, o likusias – smulkia trintuve.
- Visas bulves sukrėskite į indą, išmaišykite (jei bulvės labai vandeningos, dalį išsiskyrusio skysčio nupilkite).
- Pieną užkaitinkite ir užpilkite tarkius.
- Sužerkite ir kapotus česnakus.
- Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pagal skonį pipirų, druskos ir labai gerai išmaišykite.
- Masė turėtų būti tiršta. Jei ji per tiršta – įpilkite šlakelį pieno, jei per skysta – įberkite miltų.
- Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų ir formuokite storus blynus.
- Kepkite, kol dailiai parus, ir išdėlioję ant popierinio rankšluosčio palaukite, kad susigertų riebalai.
- Tiekite su grietine ir laiškiniais svogūnais dar karštus.