Braškės jau prisirpo!
Iš pirmųjų turguose dar brangių braškių uogienių neverdame – mieliau sultingas ir nepaprastai gardžias uogas skanaujame vienas. Arba gaminame ypatingo skonio desertus, kurių, kad ir kiek valgytum, vis tiek bus mažai...
Varškės kremo desertas su duonos trupiniais
Jums reikės: 250 g kreminės varškės, 100 ml plaktos grietinėlės, 3 riekelių džiovintos juodos duonos, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų avižinių dribsnių, 3 šaukštų cukraus, 1,5 stiklinės braškių, 2 šaukštų rudojo cukraus, vanilės ankšties, saujelės šviežių mėtų lapelių, šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių, pagal skonį cinamono.
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklytes.
- Braškes nuplaukite, nuskabykite, supjaustykite ketvirčiais ir suberkite į stiklinį indą. Apibarstykite ruduoju cukrumi, kapotais mėtų lapeliais, vanilės sėklytėmis ir palikite pastovėti – kol ruošite kremą, braškės prisigers prieskonių.
- Varškę su šaukštu cukraus ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis išsukite iki vientisumo, įmaišykite iki standžių putų plaktą grietinėlę.
- Duoną sutarkuokite smulkia trintuve.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, paskrudinkite duonos trupinius, įmaišykite dribsnius, likusį cukrų, pagal skonį berkite cinamono.
- Į skaidraus stiklo taures sluoksniuokite duonos trupinius, kremą ir braškes.
- Paruoštą desertą bent 4 val. palaikykite šaldytuve.
- Prieš tiekdami papuoškite sveikais mėtų lapeliais.
Vyniotinis su sūrio kremu
Jums reikės: 3 kiaušinių, 120 g cukraus, 60 g miltų, 25 g krakmolo.
Kremui: 500 g maskarponės, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, 300 ml plakamosios grietinėlės, 80 g miltelinio cukraus.
Uogų sluoksniui: 1,5 stiklinės braškių, saujelės mėtų lapelių, 4 šaukštų miltelinio cukraus, šlakelio romo.
- Biskvitui atskirtus kiaušinių baltymus su cukrumi išplakite iki standžių putų.
- Kai baltymai taps tokie standūs, kad galėsite pjauti peiliu, plonyte srovele, labai atsargiai maišydami, supilkite iki vientisumo išplaktus trynius (jei naudosite naminius kiaušinius, vyniotinis bus ryškiai geltonas).
- Į baltymų ir trynių masę suberkite persijotus su krakmolu sumaišytus miltus, atsargiai išmaišykite ir paskleiskite tešlą ant kepimo popieriumi išklotos stačiakampės skardos.
- Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Biskvitą ištraukę, nuimkite nuo popieriaus ir suvyniokite į rankšluostį.
- Paruoškite kremą: maskarponę išsukite su milteliniu cukrumi ir nutarkuotomis žievelėmis, pamažėle vis plakdami pilkite grietinėlę, kol išeis vientisa puri masė.
- Uogų sluoksniui braškes nuskabykite, sutrinkite iki vientisumo, sumaišykite su milteliniu cukrumi, kapotais mėtų lapeliais ir pagardinkite romu.
- Biskvitą išvyniokite ir paskleiskite ant medinio paviršiaus, tepkite trintas braškes, krėskite kremą, susukite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palikite šaldytuve.
- Tiekite apibarstę milteliniu cukrumi ir papuošę šviežiomis braškėmis.
Dribsniai su uogomis
Jums reikės: 500 ml natūralaus graikiško jogurto, 3 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 0,5 l įvairių uogų, 600 g įvairių rūšių dribsnių, po 50 g migdolų drožlių, kapotų pistacijų, moliūgų sėklų, džiovintų spanguolių, pagal skonį cinamono, žiupsnelio druskos.
Sirupui: 6 šaukštų medaus, 100 ml kokosų aliejaus, pagal skonį citrinos sulčių.
- Giliame dubenyje sumaišykite visus dribsnius, riešutus, moliūgų sėklas, džiovintus vaisius, sėmenis, berkite cinamono.
- Nedideliame puode virš garų ištirpdykite medų, sumaišykite su aliejumi, įspauskite kelis lašus citrinos sulčių ir tolygiai apšlakstykite dribsnių ir riešutų mišinį.
- Paruoštą masę labai gerai išmaišykite ir plonyčiu sluoksniu paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
- Vis pamaišydami kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol dribsniai dailiai apskrus ir taps traškūs.
- Atvėsinę berkite į taures, krėskite su ispaninių šalavijų sėklomis sumaišyto jogurto, vėl berkite dribsnių.
- Papuoškite mėgstamomis uogomis.
Pyragas su braškėmis
Jums reikės: 250 g miltų, pusės šaukštelio druskos, 125 g sviesto, 4 kiaušinių.
Kremui: 400 g jogurto, 15 g želatinos, 100 ml liesos grietinėlės, 250 plakamosios grietinėlės, 4 šaukštų miltelinio cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, 500 g gražių braškių.
- Pirmiausia paruoškite tešlą. Gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą sumeskite į dubenį su persijotais miltais, įberkite druskos ir trinkite masę pirštais, kol susidarys trupiniai.
- Įmuškite kiaušinį, įpilkite kelis šaukštus vandens ir užminkykite tešlą.
- Suformavę pailgą diską, suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Iš atvėsusios tešlos iškočiokite figūrinės kepimo formos dydžio lakštą, įtieskite į formą, subadykite šakute, kad neišsipūstų, ir kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Kremui želatiną pamerkite į liesą grietinėlę ir ištirpinkite vonelėje virš garų.
- Jogurtą išplakite su milteliniu ir vaniliniu cukrumi, pamažėle supilkite želatiną, galiausiai įmaišykite standžiai išplaktą grietinėlę.
- Ant iškepto pagrindo paskirstykite kremą ir laikykite pyragą per naktį šaldytuve.
- Prieš tiekdami papuoškite pjaustytomis braškėmis.