Burokėliai: 3 neįprasti patiekalai iš lietuviškų daržovių
Burokėliai – dažnai, tačiau visai nepelnytai užmirštama daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Net patyrusi šeimininkė greičiausiai ant vienos rankos pirštų galėtų suskaičiuoti visus jos gaminamus patiekalus iš burokėlių.
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria dažniau į savo maisto racioną įtraukti šias daržoves ir pradžiai išmėginti liesą daržovių sriubą iš burokėlių, kukurūzų bei ridikų, šiltas rudens daržovių salotas bei pasimėgauti natūralių sulčių želinukais.
Burokėlių ir kukurūzų sriuba
Burokėlių sriuba, arba kitaip – barščiai, bene populiariausia tradicinė lietuviška sriuba, kurios pagaminimui įprastai naudojamas riebesnis, avienos ar kitos mėsos sultinys.
Norintiems pasigaminti lengvesnę sriubą su burokėliais, siūlome išbandyti „daržovienę“ su lengvu daržovių ar vištienos sultiniu.
„3 nedidelius virtus burokėlius nuplaukite ir supjaustykite didesniais kubeliais. Kukurūzų burbuoles nulupkite ir supjaustykite 5 cm griežinėliais. Baltąjį ridiką, kelias bulves bei morką nuskuskite ir supjaustykite panašiais kubeliais kaip ir burokėlius. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir užpilkite daržovių ar vištienos sultiniu – virkite apie valandą ant mažos ugnies“, – pataria kulinarė.
Natūralių sulčių želinukai
Saldumynai dažniausiai patenka į tą maisto kategoriją, kurios produktų stengiamės suvartoti kuo mažiau. Bene didžiausi saldumynų gerbėjai – vaikai, todėl natūralu, kad saldumynus jiems renkame itin atsakingai. Šį kartą, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė siūlo pasigaminti natūraliomis sultimis praturtintus želinukus.
„Iš šviežių burokėlių bei obuolių išspauskite po 300 ml sulčių. Į puodą suberkite 700 g cukraus, 2 šaukštelius šviežių citrinos sulčių, 170 g pektino, naudojamo džemų gamybai, bei šviežiai spaustas burokėlių ir obuolių sultis.
Ant mažos ugnies pakaitinkite visus ingredientus, kol masė pradės tirštėti. Paruoštą masę supilkite į formeles ar skardą ir leiskite atvėsti“, – pasakoja IKI maisto ekspertė.
Šiltos salotos iš lietuviško daržo gėrybių
Lietuviškos daržo gėrybės, pagardintos alyvuogių aliejumi, medumi bei actu, kepdamos sukuria skonį, kuriam neatsispirs nė vienas salotų gerbėjas. A. Rasmussen tikina, kad šios salotos tiks ir pietums, nes yra ne tik sveikos, bet ir sočios.
TAIP PAT SKAITYKITE: Geriname kraują: patiekalai su burokėliais, špinatais ir jautiena
„Kubeliais supjaustykite 4 vidutinio dydžio morkas, 4 virtus burokėlius, 4 virtas bulves bei porą šviežių cukinijų. Visus ingredientus suberkite į dubenį, apibarstykite druska ir ant viršaus užpilkite po 1 šaukštelį balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus, pagardinkite 2 šaukštais medaus – gerai išmaišykite.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite pasiruoštas daržoves. Daržoves kepkite apie 30 minučių 180 ºC temperatūroje. Iškepusias daržoves sudėkite į lėkštę ir apibarstykite lukštentomis moliūgų sėklomis“, – pataria maisto žinovė.