Norite sulieknėti? Vietoje makaronų rinkitės cukinijas

Cukinijos / Fotolia nuotr.
Cukinijos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Nors atvirų drabužių sezonas jau prasidėjo, susirūpinti savo figūra ir gyvenimo būdu niekada nevėlu. Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė pataria – norėdami pagražinti kūno linijas, į savo pirkinių krepšelį dažniau įdėkite cukiniją.

Cukinijos paslaptis – mažai kalorijų ir daug skaidulų

Daugelis besirūpinančiųjų savo svoriu žino magišką mantrą – norint sulieknėti, svarbu sumažinti suvalgomų kalorijų kiekį. Tačiau tikrai ne visi žino, kad 100 g cukinijos yra mažiau nei 20 kcal. Tai išties įspūdingas skaičius, ypač palyginus su kitais produktais. Pavyzdžiui, suvalgę 100 g virtos vištienos, gausite maždaug 120 kcal, 100 g virtų ryžių – 130 kcal, o 100 g juodojo šokolado – net apie 500 kcal.

Valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė L. Viniarskaitė atkreipia dėmesį, kad cukinijos turi daug skaidulinių medžiagų – tai irgi labai svarbus aspektas lieknėjančiųjų mitybai. Skaidulos padeda ilgam užtikrinti sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą.

Nepamirškite, kad net ir mažinant kalorijų kiekį, kasdien kiekvienas žmogus turi suvalgyti apie 500 g vaisių ir daržovių – tai penkios saujos. Cukinijos dėl savo maistinių savybių tikrai vertos tapti jūsų meniu dalimi.

Ypač tinkamas maistas po treniruotės

Norint sulieknėti, būtina judėti – tai dar viena žinoma tiesa, norintiems atsikratyti keleto nereikalingų kilogramų. Pasak L. Viniarskaitės, cukinijose yra vitamino C ir B grupės vitaminų, magnio, kurie būtini fiziškai aktyviems žmonėms.

Vitaminas C stiprina imunitetą, mažina kraujavimą nusibrozdinus ar patyrus traumą, slopina sąnarių skausmus. Vitaminai B1, B2 ir B6, kurių gausu cukinijose, padeda raumenims atsistatyti po intensyvių treniruočių.

Iš cukinijų galima paruošti įvairiausių patiekalų
Iš cukinijų galima paruošti įvairiausių patiekalų / Flickr.com

Žinoma, tai ne vieninteliai cukinijų privalumai. Pigmentas chlorofilas, suteikia cukinijai jos žalią spalvą, padeda kovoti su žalingais veiksniais, kurie gali sukelti įvairias lėtines ligas. Antioksidantai saugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Puikus daugelio patiekalų pagrindas

Dėl savo neutralaus ir malonaus skonio cukinijos tinkamos daugelio patiekalų gamybai. Gydytoja L. Viniarskaitė atskleidžia mažą gudrybę – cukinija puikiai tinka vaikams, dažnai nemėgstantiems vaisių ir daržovių. 

Dėl savo neutralaus ir malonaus skonio cukinijos tinkamos daugelio patiekalų gamybai. Gydytoja L. Viniarskaitė atskleidžia mažą gudrybę – cukinija puikiai tinka vaikams, dažnai nemėgstantiems vaisių ir daržovių. Tiesiog pagaminkite blynelius iš cukinijų arba net cukinijų makaronus – taip mažieji net nepajus, kad valgo daržoves.

Beje, lieknėjantiems svarbu mokėti tinkamai paruošti cukiniją. Geriausia ją valgyti žalią, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šią daržovę gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jos kepti naudojant riebalus.

Žinoma, kaip ir valgant bet kokį maistą, mėgaujantis cukinija svarbu saikas. Suvalgius itin didelį kiekį cukinijos gali pradėti pūsti pilvą.

Kokias cukinijas rinktis?

Jeigu cukinijas auginate savo darže, nepamirškite nuimti derliaus laiku. Cukinijos turėtų būti nedidelės ­– taip jos išlaiko daugiausiai naudingųjų medžiagų. 

Jeigu cukinijas auginate savo darže, nepamirškite nuimti derliaus laiku. Cukinijos turėtų būti nedidelės ­– taip jos išlaiko daugiausiai naudingųjų medžiagų. Jeigu neturite galimybės užsiauginti savų – ne bėda. Cukinijų, atvežamų iš Ispanijos, Olandijos ar kitų Europos Sąjungos šalių, parduotuvių lentynose galima rasti ištisus metus.

Galite drąsiai rinktis iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves, kadangi ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

Cukinijų spagečiai su krevetėmis

Ingredientai:

  • 250 g krevečių,
  • 4 pomidorai,
  • 1 čili pipiras,
  • 2 česnako skiltelės,
  • 2 cukinijos,
  • 1 citrina,
  • 2 saujos arugulos salotų,
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
  • druska ir pipirai.

Gaminimas:

  1. Nuskukite cukiniją. Su tarka, pasirinkus peiliukus šiaudeliams, sutarkuokite daržovę.
  2. Įpilkite šaukštą aliejaus į keptuvę ir ant nedidelės ugnies 2–3 minutes pakaitinkite cukiniją. Išspauskite šiek tiek citrinų sulčių.
  3. Supjaustykite pomidorus (be odelės) kubeliais, susmulkinkite čili pipirą, česnaką. Atskiroje keptuvėje pakepkite šiuos ingredientus maždaug 2 minutes.
  4. Į pomidorus įdėkite krevetes ir pakepkite dar 3 minutes, kol jos pilnai iškeps.
  5. Gautą masę uždėkite ant cukinijų spagečių, įdėkite arugulos ir sumaišykite.
  6. Nuimkite nuo ugnies, uždėkite prieskonių, išspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
Iš cukinijų galima paruošti įvairiausių patiekalų
Iš cukinijų galima paruošti įvairiausių patiekalų / Flickr.com