Daržovėms metas keliauti į stiklainius
Naminiai konservai ir skoniu, ir aromatu gerokai lenkia pirktinius, o juos paruošti visai nesudėtinga. Parinkome keletą patikimų receptų, kurie visuomet pavyksta.
Pomidorai aliejuje
Jums reikės: 2 kg mėsingų pomidorų, 6 skiltelių česnakų, po ryšulėlį prieskoninių žolelių (bazilikų, raudonėlių, čiobrelių), šaukšto druskos, žiupsnelio cukraus, kelių baltųjų pipirų grūdelių, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (pomidorams užpilti).
- Pomidorus nuplovę ir nusausinęperpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir, pašalinę nevalgomas dalis, apdžiovinkite sudėję ant popierinio rankšluosčio.
- Pomidorus išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje vidinėmis puselėmis į viršų.
- Visus žalumynus nuplaukite, nusausinkite ir sukapokite nuskabytus lapelius.
- Pipirus, kad stipriai kvepėtų, šviežiai sugrūskite.
- Česnakus nulupkite, sugrūskite marmurinėje grūstuvėje ir nedideliame indelyje sumaišykite su smulkintais žalumynais, keliais šaukštais aliejaus, druska ir cukrumi.
- Aptepkite pomidorų puseles.
- Skardą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir džiovinkite ne aukštesnėje kaip 100 oC temperatūroje.
- Paprastai pomidorai išdžiūsta maždaug per 8 val.
- Išdžiūvusius ir atvėsusius sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užpilkite aliejumi.
Pikantiškos morkų salotos
Jums reikės: apie 1,5 kg jaunų morkų, 3 didelių svogūnų, 4 skiltelių česnako, kelių šakelės rozmarinų, 5 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, cukraus, 2 šaukštelių aitriosios paprikos.
Marinatui: 1,5 litro vandens, stiklinės obuolių acto, po šaukštą druskos ir cukraus, šaukštelio maltų kalendrų, kelių kvapiųjų pipirų žirnelių.
- Morkas nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonais šiaudeliais arba sutarkuokite norimo dydžio trintuve.
- Česnakus ir svogūnus nulupkite. Česnakus sukapokite, svogūnus supjaustykite griežinėliais.
- Tarkuotas morkas ir česnakus sumeskite į dubenį, berkite druskos, cukraus, paprikos ir kruopščiai išmaišę palikite bent 2 val. pastovėti, kad morkos prisigertų prieskonių.
- Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, pagal skonį pasūdykite.
- Atvėsintus svogūnus įmaišykite į morkas ir išdėliokite į kelis steriliai iškaitintus stiklainiukus, įmeskite po šakelę rozmarinų.
- Marinato ingredientus užvirinkite ir užliekite morkas.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, sustatykite į puodą su šiltu vandeniu, užvirinkite, 10 min. pakaitinkite ir atsargiai, kad nenusidegintumėte, ištraukite.
Žalumynų pestas
Jums reikės: po saujelę šviežių bazilikų, gražgarsčių, špinatų, pusės stiklinės anakardžių, 6 skiltelių česnakų, 120 g kieto brandinto sūrio, pagal skonį rupios druskos ir citrinų sulčių, žiupsnelio cukraus, stiklinės aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus.
- Žalumynus nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Bazilikus nuskabykite, nupjaukite ir storesnius špinatų bei gražgarsčių kotelius.
- Visus lapelius berkite ant didelės medinės lentelės ir peiliu smulkiai sukapokite.
- Česnakus nulupkite, kruopščiai susmulkinkite.
- Sausoje keptuvėje paskrudintus anakardžius atvėsinkite, irgi sukapokite.
- Sūrį supjaustykite juostelėmis ir susmulkinkite peiliu kapotus pesto ingredientus suberkite į gilesnį dubenį, pagal skonį pasūdykite, įspauskite šiek tiek citrinų sulčių, pagardinkite žiupsneliu cukraus, gerai išmaišykite ir dalimis vėl kapokite ant lentelės.
- Paruoštus žalumynus užpilkite aliejumi, gerai išmaišykite, išdėliokite į stiklainiukus ir laikykite juos šaldytuve.
Aštrūs baklažanai
Jums reikės: apie 1 kg baklažanų, 2 skirtingų spalvų aitriųjų paprikų ankščių, šaukšto rupios druskos.
Marinatui: apie litrą vandens, 250 ml obuolių acto, šaukšto druskos, 2 šaukštų cukraus, šaukšto garstyčių sėklų, kelių laurų lapelių, šaukšto kelių skirtingų spalvų pipirų grūdelių, 4 skiltelių česnakų, žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių.
- Baklažanus nuplaukite ir nusausinkite, o nupjovę galus ir supjaustę nedideliais kubeliais suberkite į patogų plokščią dubenį ir gerai įtrinkite rupia druska. Maždaug valandą pastovėjusius nuplaukite – dings kartumas.
- Sumetę į garų puodą trumpai, kad tik suminkštėtų, bet neištižtų, pakaitinkite ir sudėkite į kelis švariai išplautus stiklainius.
- Aitriosios paprikos ankštis perpjaukite pusiau, išvalykite, smulkiai sukapokite ir išdalykite į stiklainius su baklažanais.
- Visus marinato produktus sudėkite į puodą, užvirinkite ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 10 min.
- Karštą marinatą supilkite į paruoštus stiklainius su baklažanais, pridenkite juos dangteliais ir 90 oC karštumo vandenyje pasterizuokite apie 15 min.
- Stiklainius atsargiai ištraukite iš vandens ir iš karto sandariai uždarykite.