Daržovių sultys: kokių ir kiek gerti, kad pagerėtų išvaizda ir sveikata
Kas gali būti skaniau ir sveikiau už šviežiai išspaustas sultis? Daugelis iš mūsų renkasi vaisių arba uogų sultis, visiškai pamiršdami daržovių, o jos, beje, yra ne mažiau naudingos.
Tie, kurie reguliariai geria sultis, rečiau turi problemų su trapiais nagais, nušiurusiais plaukais ar nesveika oda. Gydytojai mano, kad naudingiausios yra šviežiai išspaustos sultys, palaikytos ne ilgiau negu 30 min.
Gydomaisiais tikslais daržovių sultys geriamos 30 min. prieš valgį arba 1,5–2 val. po valgio. Pagrindinė taisyklė: sultys gali būti skiedžiamos vandeniu, į jas negalima dėti cukraus, druskos arba pipirų. Gerti daržovių sultis geriausia per šiaudelį, lėtai ir neskubant, taip naudingosios medžiagos įsisavins geriau ir greičiau.
Kiek sulčių gerti?
Geriant daržovių sultis gydomaisiais tikslais, labai svarbu laikytis dozavimo nurodymų:
- Šviežias burokėlių sultis reikia pradėti gerti nuo 1 arbat. š. ir palaipsniui didinti dozę iki 1/3 stiklinės 3–4 kartus per dieną. Maišant šias sultis su kitomis sultimis (morkų, kopūstų), burokėlių sulčių dalis neturi būti didesnė negu 1/3.
- Kopūstų sultys – 1 stiklinė 3–4 kartus per dieną, 40–50 min prieš valgį.
- Pomidorų sultys – 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną.
- Ridikėlių, ridikų, svogūnų, česnakų, krienų ir kitų aštrių daržovių sultis gerkite mažais kiekiais – 1–2 arbat. š. per dieną. Geriausia tokias sultis maišyti su kitomis sultimis.
Pagrindinė taisyklė – neperlenkti lazdos. Atsižvelgiant į sulčių rūšį, jų reikia išgerti nuo kelių šaukštų iki 3–4 stiklinių per dieną.
Taip pat skaitykite: Ką sėti kovo mėnesį
Morkų sultys
Morkų sultys gerina apetitą ir virškinimą, jos labai naudingos sergant skrandžio opa. Taip pat stiprina dantis, gerina imunitetą, turi teigiamą poveikį akims bei odai. Bet piktnaudžiauti šiomis sultimis neverta, morkose gausu riebaluose tirpaus vitamino A, kurio perteklius gali sukelti hipervitaminozę arba kepenų ligas.
SVARBU. Per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau nei 0,5 litro morkų sulčių. Šviežiai spaustų morkų sulčių negalima gerti esant ūmiai opaligei bei viduriuojant.
Burokėlių sultys
Šios sultys – tai tikras lobis jūsų kraujui, jos stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir padidina hemoglobino kiekį. Burokėlių sultys valo kepenis, inkstus, tulžies pūslę, turi teigiamą poveikį esant padidėjusiam kraujo spaudimui bei aterosklerozei. Šios raudonos daržovės sultys taip pat padeda, kai kamuoja nemiga.
Kai kuriems žmonėms grynų burokėlių sulčių negalima gerti, nes jos sukelia pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą. Tokiu atveju rekomenduojama burokėlių sultis apie 2–3 val. palaikyti šaldytuve atvirame inde, o po to praskiesti jas morkų sultimis santykiu 1:3.
SVARBU. Burokėlių sulčių nerekomenduojama vartoti sergant inkstų ligomis, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige.
Taip pat skaitykite: Valome inkstus morkomis
Kopūstų sultys
Kopūstų sultys dėl savo skoninių savybių patiks ne visiems, tačiau jos turi daug naudingųjų savybių. Jos puikiai tiks tiems, kurie nori numesti svorio ir išvalyti organizmą.
Jos puikiai tiks tiems, kurie nori numesti svorio ir išvalyti organizmą.
Kopūstų sultys nepamainomos kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo, kai kamuoja gastritas, sumažėja skrandžio sulčių rūgštingumas. Šios sultys yra puiki profilaktinė priemonės nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, kepenų bei blužnies ligų.
SVARBU. Gerti šias sultis reikia šiltas. Jokiais būdais negalima jų sūdyti, priešingu atveju jos pasidarys kenksmingos. Taip pat verta žinoti, jog kopūstai sukelia vidurių pūtimą.
Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti
Nepaisant to, jog kopūstų sultys turi gydomąjį poveikį skrandžio gleivinei, paūmėjus gastritui ir opaligei, reikėtų jų atsisakyti. O štai vėliau, sveikstant ir atslūgus skausmui, šios sultys bus kaip tik.
Bulvių sultys
Nors bulvių sultys nėra pačios skaniausios, bet, kaip ir kopūstų sultys, jos padeda kovoti su virškinimo problemomis, valo organizmą bei turi teigiamą poveikį nervų sistemai. Skatina žarnyno peristaltiką, todėl puikiai tinka vidurių užkietėjimo atvejais. Gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, mažina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
SVARBU. Esant sunkiai diabeto formai bei sumažintam skrandžio rūgštingumui, šių sulčių geriau nevartoti. Bulvių sultis, beje, kaip ir kopūstų, galima maišyti su agurkų, morkų, burokėlių sultimis.
Agurkų sultys
Agurkų sultyse gausu natrio, fosforo, kalio ir kalcio, kurie itin reikalingi silpniems nagams bei plaukams. Taip pat tai geriausia šlapimo varymo priemonė.
Šviežių agurkų sultys apsaugo nuo aterosklerozės, gerina atmintį, stiprina širdį bei kraujagysles, stiprina dantis, išsaugo odos šviežumą bei skaistumą.
Sumaišę agurkų sultis su morkų ar burokėlių sultimis, atsikratysite odos ligų.
Per parą galima išgerti 100 ml grynų agurkų sulčių. Sulčių poveikį sustiprinsite, jeigu sumaišysite jas su pomidorų, juodųjų serbentų, obuolių, greipfrutų sultimis. O sumaišę agurkų sultis su morkų ar burokėlių sultimis, atsikratysite odos ligų.
Pomidorų sultys
Pomidorų sultys suteikia jėgų ir atgaivina. Jose esančios medžiagos slopina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne, kalis gerina širdies darbą, o organinės rūgštys reguliuoja medžiagų apykaitą.
Pagal askorbo rūgšties (vitamino C) kiekį pomidorų sultys ne kiek nenusileidžia citrusiniams vaisiams. Vienoje stiklinėje šių sulčių – pusė paros normos vitamino C bei beta karoteno. Galima gerti grynas pomidorų sultis arba maišyti jas su obuolių, moliūgų, citrinų sultimis. Pomidorų sulčių negalima gerti paūmėjus opaligei ir gastritui.
Taip pat skaitykite: Klastinga liga – lėtinė maisto alergija: žmogų kamuoja migrena, didėja antsvoris
Salierų sultys
Salierų sultys yra puikus energijos, beje ir seksualinės, šaltinis. Šios sultys tonizuoja, gerina apetitą ir virškinimą, išvalo šlakus bei toksinus. Salierų sultys ypač naudingos žmonėms su sutrikusia medžiagų apykaita bei turintiems antsvorio. Dėl vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, šios sultys stiprina imunitetą ir padeda atsigauti po fizinio krūvio.
Moliūgų sultys
Moliūgų sultyse gausu vitamino C, B ir PP grupės vitaminų bei beta karoteno. Tai puiki šlapimo varymo priemonė ir vaistas nuo širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio bei nutukimo. Šis gėrimas didina hemoglobino kiekį kraujyje, šalina iš organizmo kenksmingą cholesterolį, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą. Rekomenduojama išgerti 3 stiklines moliūgų sulčių per dieną prieš valgį.
Taip pat skaitykite: Moliūgas grožiui: 4 netikėtos gudrybės
Namie spaustos ar pirktinės sultys?
Žinoma, geriausios ir sveikiausios yra šviežiai spaustos sultys. Bet jeigu neturite laiko ir jėgų terliotis su sulčiaspaude, galite rinktis ir pirktines sultis. Šiuolaikinės gamybos technologijos leidžia išsaugoti didžiąją dalį vitaminų ir mikroelementų. Pirkdami sultis parduotuvėje, atkreipkite dėmesį į informaciją ant pakuotės:
- Sultyse neturi būti būti kvapiųjų medžiagų, dažiklių, skonio stipriklių, dirbtinių konservantų.
- Jeigu įmanoma, rinkitės ekologiškas sultis, t. y. pagamintas iš žaliavų, kurių auginimui nebuvo naudojamos cheminės trąšos.
- Geriausia pakuotė sultims – stiklinis butelis. Manoma, kad tik stikliniuose buteliuose geriausiai išsilaiko vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos. Į visas kitas pakuotes patenka deguonis, dėl kurio sultys praranda nemažą dalį naudingųjų savybių.