Deginkime riebalus: speciali dieta!

Figūra / Fotolia nuotr.
Figūra / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kaip yra pasakęs vienas protingas žmogus, arba valgai, ką nori, arba atrodai, kaip nori. Šiuose žodžiuose slypi visiems seniai žinoma tiesa – graži figūra priklauso tik nuo mūsų pačių. Tad šiandien kviečiame susipažinti su riebalų deginimo dieta, kurią sukūrė dietologas ir mitybos specialistas Jay Robbas. Kentėjęs nuo hipoglikemijos (sumažėjusio cukraus kiekio kraujyje), jis sukūrė tokią dietą, kurios esminė savybė – stabilizuoti kraujyje esantį cukraus kiekį ir taip padėti deginti riebalus bei numesti svorio.

Šios dietos autorius teigia, kad besilaikydami riebalų deginimo dietos mes gauname daugiau energijos, dėl to svoris pradeda kristi natūraliai ir lengvai be ypatingų pastangų. Taip pat Jay Robbas tikina, kad, tarkim, mažai angliavandenių turintis mitybos planas dažniausiai gali nudžiuginti greitu svorio kritimu ir maloniais rezultatais, tačiau ilgainiui pradedamas jausti nuolatinis nuovargis ir patiriamos sveikatos problemos. Tad šiuo atveju riebalų deginimo dieta, jo nuomone, daug geresnis pasirinkimas.

 

Riebalų deginimo dietos pagrindas

Dietos autorius pataria pirmiausia suskirstyti dienas pagal suvartojamų angliavandenių kiekį, t. y. vieną dieną vartojami daug angliavandenių turintys produktai, o kitą – atvirkščiai, angliavandenių reikia minimaliai. Valgyti būtina tris kartus per dieną, o kartą per savaitę leidžiama gardžiuotis kuo tik nori. Tiesa, nereikia per daug įsijausti – tam skirta vos viena valanda.

Tokia dieta, pasak jos autoriaus, verčia organizmą deginti riebalus kaip pirminį energijos šaltinį. J. Robbas aiškina, kad, kaitaliojant maitinimosi dienas ir renkantis skirtingo žemesnio ar aukštesnio kiekio angliavandenių produktus, greitėja medžiagų apykaita, o organizmas nebekaupia ir nebesaugo riebalų.

 

Rekomenduojamas maistas

Didžiausia problema renkantis produktus šiai dietai – blogieji angliavandeniai, kurie, dietologo teigimu, sukelia nemalonių pojūčių: nuovargį, mieguistumą ir pan. J. Robbas pataria į valgiaraštį įtraukti saldžiąsias ir baltąsias bulves, ruduosius ryžius, makaronus (žinoma, geriau rinktis visagrūdžius), kukurūzus, visadalių grūdų duoną ir vaisius. Taip pat jis pastebi, kad svarbu gauti aukštos kokybės baltymų ir gerųjų riebalų. Kasdienė mityba, praturtina baltymų, padeda palaikyti reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir tuo pačiu suteikia neblėstančios energijos. Kviečiame susipažinti su tokios dietos valgiaraščio pavyzdžiu!

 

Žemo angliavandenių kiekio diena

Pusryčiai

Kiaušinio baltymo omletas su čederiu ir aštriu padažu (salsa).

Pietūs

Šviežių daržovių salotos su tunu ir avokadu.

Vakarienė

Be riebalų kepta jautiena su brokoliniais kopūstais ir žemės riešutų padažu.

 

Aukšto angliavandenių kiekio diena

Pusryčiai

Vaisių salotos su jogurtu; visagrūdis skrebutis su medumi.

Pietūs

Kalakuto krūtinėlė su kepta saldžiąja bulve. Žaliosios lapinės salotos su neriebiu padažu.

Vakarienė

Vištos krūtinėlė su visagrūdžiais kviečių makaronais ir cukinijomis.

Desertas

Švieži vaisiai

 

Nepamirškite judėti!

Dietologas J. Robbas rekomenduoja nepamiršti, kad tikėtis tobulų rezultatų galima tik suderinus dietą ir sportą. Todėl sveikai maitinkitės, daug vaikščiokite, duokite darbo raumenims tam, kad pagreitintumėte medžiagų apykaitą ir džiaugtumėtės dailesnėmis kūno linijomis.